06.07.2016,  19:53:22 | 0 comentarii | 5214 vizualizari
In Memoriam Ilie Breben / Tot înainte în Bulgaria! (II)
de Marian BOBOC
Marian BOBOC: Nu aţi încercat să „evadaţi”?
Ilie BREBEN: Nu puteam, că eram bine păziţi. În schimb, pentru a ne răscumpăra libertatea şi lucrurile personale, care deveniseră „pradă de război”, trebuia să le prezentăm un program artistic, cel pe care-l prezentasem şi în tabăra noastră cu o seară înainte.
Marian BOBOC: Dar nu v-aţi luat revanşa, devenind „cuceritori” din „prizonieri”?
Ilie BREBEN: Ba da. Era, totuşi, un joc. Regula lui prevedea ca în zilele următoare să-i facem şi noi prizonieri pe ei. Bineînţeles că şi ei „beneficiau” de acelaşi tratament de care am avut parte şi noi. Aşa au trecut cele 45 de zile în Tabăra „Sfinţii Constantin şi Elena” din Varna, rămânând cu o amintire pe care, vedeţi, nu am uitat-o nici astăzi, după 62 de ani. Desigur, în cele 45 de zile am vizitat mai multe obiective turistice.
 
Întâlnirea cu poetul Breslaşu
Marian BOBOC: Din scrisoarea pe care aţi publicat-o în Steagul Roşu, la întoarcerea în Petroşani, reiese că v-aţi întâlnit şi cu poetul Marcel Breslaşu.
Ilie BREBEN: Într-adevăr când m-am întors am scris o scrisoare, însă ultima parte a ei, chestiunile alea propagandistice nu-mi aparţin mie, ci redacţiei Steagul Roşu. Aşa erau vremurile atunci, oricum acum, după atâţia ani, nu mai contează asta. Dar să revenim la Marcel Breslaşu. Într-una din zile, am vizitat obiectivele turistice din Balcic. Fostul castel al Reginei Maria devenise o casă de creaţie şi odihnă a scriitorilor şi artiştilor, cam cum era Mogoşoaia în România. La castel erau invitaţi şi scriitori din ţările socialiste. Întâmplarea a făcut că pe o alee l-am întâlnit pe poetul Marcel Breslaşu. Recunoscându-l, doar avea fotografia în cărţile de la şcoală, un pionier român i-a recitat o poezie chiar de… Marcel Breslaşu, pe care o învăţase la şcoală. Aceasta l-a încântat foarte mult pe Breslaşu, pentru că între timp s-a adunat ad-hoc o asistenţă numeroasă, formată din pionieri şi scriitori. Îmi mai amintesc că pionierii bulgari se numeau septemvrişti, pentru că ziua naţională a Bulgariei era sărbătorită la 9 septembrie.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter