27.07.2016,  18:34:01 | 11 comentarii | 1922 vizualizari
840 de salariaţi de la CEH vor fi disponibilizaţi de la 1 octombrie şi vor primi plăţi compensatorii de 3,31 milioane lei
de Ziarul Vaii Jiului
Planul de disponibilizare pentru 2016 al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) prevede concedierea de la 1 octombrie a 840 de angajaţi, care vor primi plăţi compensatorii de circa 3,31 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale pentru acest an, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, iniţiat de Ministerul Energiei.
 
Planul de disponibilizări al CEH, aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor pe data de 5 iulie, prevede disponibilizarea a 840 de salariaţi, într-o singură etapă, începând cu 1 octombrie 2016. „Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea sumei de 3.306 mii lei (3,306 milioane de lei - n.r.) din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru anul 2016 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare, pentru un număr de 840 de persoane disponibilizate din cadrul S. CEH S.A.”, se arată în nota de fundamentare. În total, salariaţii disponibilizaţi vor primi 25,9 milioane de lei până în 2018. Documentul menţionat precizează că programul de restructurare şi reorganizare are ca scop principal „menţinerea în funcţiune a capacităţilor de producţie eficiente şi închiderea sau conservarea activelor nerentabile, precum şi redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor care vor fi menţinute în funcţiune”. „Prin măsura de disponibilizare de personal se urmăreşte reducerea activităţii S. CEH S.A., echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi îmbunătăţirea indicatorilor economico-financiari ai societăţii. Influenţa/ costul disponibilizării salariaţilor, corespunzătoare venitului de completare asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj este de 25.908 mii lei, din care: 2016 - 3.306 mii lei, 2017 - 9.918 mii lei, 2017 - 3.306 mii lei şi 2018 - 9.918 mii lei”, se mai arată în nota explicativă.
În prezent, CEH are 6.260 de salariaţi. Potrivit sindicatelor, de la termocentrala Mintia ar urma să plece în acest an 452 de angajaţi, la termocentrala Paroşeni vor fi concediaţi 100 de salariaţi, iar de la minele din Valea Jiului vor fi disponibilizaţi 228 de oameni. CEH se află în insolvenţă din 7 ianuarie 2016 (după care, urmare a acţiunii în instanţă a Sindicatului „Noroc Bun” a ieşit din insolvenţă, pentru a intra din nou – n.r.).
Compania are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.
La începutul lunii mai, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat într-o conferinţă de presă că riscul de faliment în privinţa Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, dar, într-un fel sau altul, compania va fi salvată, fiind identificate deja soluţii concrete.
„Riscul de faliment în privinţa Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, din momentul în care Complexul, constatând acest lucru, a şi solicitat instanţei să îi ofere o protecţie juridică, pentru a se putea restructura. Ministerul (Energiei - n. r.) nu face decât să se asigure că această companie continuă să funcţioneze, că se va restructura. Pot să vă asigur că, într-un fel sau altul, noi vom salva Complexul Energetic Hunedoara, pentru că am anunţat deja că am identificat şi soluţii concrete. Cum o vom face din punct de vedere tehnic, cu ce instrumente legale, rămâne de văzut”, a menţionat la acea dată ministrul Energiei. Oficialul a adăugat, totodată, că ministerul de resort trebuie să asigure funcţionarea Complexului Energetic Hunedoara şi continuarea procesului de reformă pentru asigurarea securităţii energetice a României.
„Există un risc ca societatea să fie atacată prin alte demersuri din partea altor operatori economici cu privire la executarea unui tip de creanţe. Ceea ce noi facem este să asigurăm funcţionarea ei şi continuarea procesului de reformă, astfel încât să asigurăm securitatea energetică a României. Sigur, ne-am fi dorit să o facem în circumstanţe mai facile, fără să avem un proces juridic aşa de sinuos”, a mai spus Grigorescu.
Oficialii Ministerului Energiei au prezentat, în aprilie, planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene în vederea aprobării unor ajutoare de stat. Ministrul de resort a subliniat schimbarea de optică asupra sectorului miner în discuţiile cu autorităţile de la Bruxelles, respectiv faptul că menţinerea mineritului în România este necesară nu din punct de vedere social, ci din perspectiva securităţii în alimentarea cu energie. Astfel, planul include păstrarea a două mine, Livezeni şi Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroşeni şi Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroşeni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate şi problemele de mediu, şi de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însă problemele legate de poluare şi de modernizare. (sursa: RADOR)

Comentarii articol (11 )

#1 Ion Deveanu28.07.2016,  05:00:50
Adevărul e mult mai trist. Peste 800 de angajaţi CEH pleacă în şomaj, dar o vreme li se garantează un venit minim. Nu sunt plăţi compensatorii (bani într-o singură tranşă, ci "venituri în completare", adică bani cu ţârâita, pentru a supravieţui alegerilor parlamentare. După care, Dumnezeu cu mila. Asta numeşte ministrul Grigorescu "continuarea procesului de reformă". Şi tot în cadrul procesului de "reformă" urmează să se închidă minele Lupeni şi Lonea. Între timp ministrul şi-a adus aminte de "securitatea energetică" a ţării, pe care o rezolvă cu ce a mai rămas din minele Livezeni şi Vulcan. Securitatea energetică a României va fi asigurată cu susţineri SG recuperate de la fier vechi. Deplorabil!
#2 Ion Pilugă28.07.2016,  05:08:46
Presa, cu precădere ZVJ (mereu în priză) este rugată să monitorizeze câţi din iluştrii pensionabili (directori, ingineri şefi, lideri de sindicat, şefuleţi şi şefuţi) se regăsesc pe lista de disponibilizaţi, deşi plecarea lor era o chestiune normală, legală şi de bun simţ. Majoritatea îşi salvează pielea cea groasă, făcând tumbe prin organigrame, în vreme ce fraierii sunt obligaţi să-şi ia cărţile de muncă şi să plece
#3 tsunami28.07.2016,  10:10:34
Acesta e rezultatul muncii sindicale platite super de bine de cotizanti .Disponibilizari in masa de la presedintele Constantinescu pana in present.Minciuni si minciuni despre crearea locurilor de munca ,despre importanta mineritului din vale,prezentata la posturile tv si iata un final trist pentru valea jiului.Apar la tv si in ziar numai oameni de bine care se bat cu caramida in piept ca vor salva mineritul si va creste nivelul de trai.Rezultatul se vede de la o posta ,oameni necajiti mintiti de ani de zile de guverne de diferite culori si lideri de sindicat plini de zel care fruntea sus conduc acest system energetic numit CEH pe ultimul drum .Rusine sa va fie ...Nu stiu cum mai aveti tupeul sa stati in fata oamenilor si sa-i mintiti in continuare cu nerusinare .Pentru asta a-ti ""luptat "" sa le taiati masa inainte de intrare in sut ,sa le taiati transportul ,salariul, primele tot ce au castigat pe drept acesti oameni ca voi sa va lafaiti in bani ,vile cabane si excursii impreuna cu cei care conduc acest complex energetic.fara comentarii....
#4 dan meza 28.07.2016,  12:15:17
Lasati , baieti, ca nu e asa disperata situatia . Va angajati in turism ....cu bocceluta in spinare pe drumurile europene ...:)
#5 Eco28.07.2016,  16:11:16
Demult cei din Valea Jiului s-au reorientat catre turism : fac turism prin tarile europene sau aiurea, in cautare de locuri de munca. Pleaca ca "turisti" si raman...ca forta de munca ieftina in strainatate.
#6 Caracaleanu28.07.2016,  22:08:43
Aveţi răbdare: Vine Vasile Dâncu să vă exploreze! Vine şi Nistor. Nu-şi lasă pesedeul alegătorii în şomaj!
#7 Valea Plangerii28.07.2016,  22:11:18
800 de oameni e echivalentulpersonalului unei mine. Deci se pune cruce mineritului pas cu pas ....................
#8 golopenţa28.07.2016,  23:00:06
Bebe Nica trebuia pensionat de mult timp. Acum s-a trecut pe lista de disponibilizări dar sindicaliştii l-au rugat să nu plece. Au nevoie de el ortacii, E de neânlocuit. Aşa că Bebe s-a răzgândit, Rămâne.
#9 minerache29.07.2016,  22:37:10
pe listele de concediere nu se afla nici un INGINER SEF.Ei aplica ultima lovitura mineritului si termocentralelor,se numeste UPERKUT lovitura mortala.Pe listele de disponibilizare sunt trecuti doar maistri si inginerii bine cotati,oamenii cu experienta maxima pe domenii.La mina Lupeni sunt trecuti pe listele de disponibilizare toti maistrii capabili de la sectorul transport.Biromanii incompetenti nu sint trecuti.Balea ing.sef incapabil nu este trecut pe liste ,si mai sunt multe nume de acest gen .Balea a depasit conditiile de 3 ani,iar el la trecut pe listele de disponibilizare anumiti oameni care inca nici nu au indeplinit 45 de ani.Sa fie dat afara acesti incompetenti .
#10 golopenţa30.07.2016,  23:36:17
Domnule Docea! Sunteţi un gazetar curajos! Minerache are dreptate. Băieţii deştepţi iar le dau ţeapă la băieţii competenţi şi cinstiţi. Investigaţi vă rog matrapazlâcurile viitoarei disponibilizării, De ce pleacă oamenii competenţi, iar pensionabilii, tari în pile, rămân pe posturi.
#11 Energie11.08.2016,  17:25:22
Sa vedeti la Mintia cum se fac disponibilizari pe pile. Raman ingineri care au facut facultatea pe la licee iar inginerii bine pregatiti dar fara sustinere pleaca.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter