03.11.2011,  08:06:03 | 0 comentarii | 996 vizualizari
Un lucru e cert: / Primarul Dănuţ Buhăescu luptă pe toate căile posibile pentru ca mina Uricani să existe în continuare
de Ziarul Vaii Jiului

Nu o spunem noi, o spun specialiştii: Rezervele de huilă din Bazinul Petroşani sunt estimate la 62 de ani!
Circa 700-800 de mineri împreună cu familiile lor au protestat vineri, 3 septembrie, la Uricani împotriva deciziei guvernanţilor de a închide mina Uricani, considerată nerentabilă.
Proiectul Ministerului Economiei stipulează închiderea a încă două exploatări miniere considerate nerentabile, precum minele Petrila şi Paroşeni, celor 3 mine urmând să li se pună lacătul începând cu 2011. Minerii din Uricani au mai protestat şi pentru faptul că actualii guvernanţi au uitat de promisiunile făcute pentru implementarea de proiecte viabile, ca alternative la mineritul carbonifer al Văii Jiului.
Intenţia guvernanţilor de a închide cele 3 mine se pare că are o altă conotaţie decât cea economico-financiară.
Într-un studiu efectuat de specialişti de la Universitatea din Petroşani în anul 1992 pentru evaluarea rezervei de huilă din Bazinul Petroşani de comisia de experţi alcătuită din profesorii universitari Nicolae Ungureanu, Ion Marian şi Aurelian Simionescu se arată că rezervele REALE de pe rama Bazinului Petroşani, unde mai sunt exploatările miniere, sunt de un miliard de tone de huilă. „În pilierul oraşelor Lonea, Petrila, Petroşani, Aninoasa, jumătate din Vulcan, Lupeni şi Uricani, mai există încă un miliard de tone de huilă, vă daţi seama! Pentru viitor, la o producţie de maximum 5 milioane de tone anual, cu rezervele amintite, la producţia record din anul 1987, când s-au extras 13.800 milioane de tone, se poate estima încă o perioadă de circa 62 de ani!”, susţine prof. univ. dr. ing. Nicolae Ungureanu.
Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani, arată că va lupta pe toate căile posibile pentru ca mina Uricani să existe în continuare, cel puţin până când vor putea implementa soluţii care să asigure noi locuri de muncă.  De la aceste generalităţi grave pentru Valea Jiului (închiderea celor 3 mine) şi îmbucurătoare (rezervele de cărbune mai permit funcţionarea minelor vreme de 62 de ani) a pornit şi interviul cu primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu.
Leila OSMAN

Reporter: Aţi susţinut LSMVJ pentru organizarea unui marş de protest şi a unui miting în oraşul Uricani, pentru a conştientiza autorităţile de la Bucureşti că minei Uricani nu trebuie să i se pună lacătele...
Dănuţ Buhăescu: Da, am fost alături în totalitate şi am acordat tot sprijinul la realizarea în bune condiţii a mitingului şi a marşului de protest, prin care minerii de la Uricani cer dreptul la muncă, la sănătate, la învăţământ, la viaţă! Scopul a fost sensibilizarea puterii centrale asupra efectelor dezastruoase ce ar putea rezulta din închiderea minei Uricani, fără a se asigura alternativele demult promise de actualul guvern. Incredibil este faptul că atât la sfârşitul lui noiembrie 2009, în campania pentru prezidenţiale, în ultima săptămână din turul al II-lea, s-au promis o serie de lucruri. Amintesc că într-o miercuri au fost prezenţi la Petroşani ministrul Finanţelor, Pogea, şi ministrul Economiei, Videanu, primul crescut în Hunedoara şi al doilea având afaceri în judeţ, deci amândoi având legături clare cu judeţul Hunedoara. I-am întrebat în mod expres care este viziunea lor asupra mineritului şi în special pentru mina Uricani. Cei doi au promis solemn că dacă vor rămâne la Putere, categoric, nu se va închide nicio mină din Valea Jiului. Eu am insistat cu o întrebare clară la domnul Videanu: „Mina Uricani riscă să se închidă?”.
Reporter: Și ce v-au promis cei doi miniştri?
Dănuţ Buhăescu:
Aşa cum i-a asigurat pe toţi primarii din Valea Jiului şi pe mine, personal, m-a asigurat că nu numai că nu se închide E.M. Uricani, dar vor angaja forţă de muncă tânără! În ziua de vineri, ultima zi de campanie, Traian Băsescu a punctat în mod categoric că NU se va închide nicio mină din Valea Jiului. Mai mult, a zis că se va angaja forţă de muncă tânără în plus în Valea Jiului şi că, imediat după ce vor câştiga alegerile, va începe refinanţarea drumului spre Herculane! Mai încolo, în aprilie 2010, domnul Videanu, prezent la Petroşani, ne-a asigurat din nou, la întâlnirea cu primarii din Valea Jiului şi alţi factori de decizie din CNH-SA şi LSMVJ, că nu se va închide nicio exploatare minieră din Valea Jiului şi toate vor intra în compania energetică, Hidroenergetica. Personal, l-am întrebat din nou de E.M. Uricani şi dl. Videanu mi-a spus: „Domnule primar, de câte ori să vă repet că Mina Uricani, ca şi celelalte, NU se vor închide! Vă rog să aveţi încredere în mine şi în întreg Guvernul, suntem oameni de cuvânt!”.
Doar după câteva luni, spre sfârşitul lunii august 2010, am auzit de la sindicate că situaţia s-a schimbat radical, în sensul închiderii unor mine din Valea Jiului şi, eventual, introducerea în noua companie energetică a doar câteva mine, respectiv E.M. Livezeni, E.M. Lonea, E.M. Vulcan şi E.M. Lupeni. În situaţia dată, bineînţeles că am contestat şi contest lipsa totală de dialog cu reprezentanţii comunităţii, aşa cum este firesc, legal şi moral să se întâmple într-o societate democratică normală. E drept că până în prezent nu avem cunoştinţă de a se fi luat vreo decizie.
Și de aici încolo mă voi implica la fel de mult pentru a demonstra că E.M. Uricani este printre minele cu cele mai mari rezerve de cărbune din Valea Jiului şi că impactul social al închiderii minei ar fi dezastruos. Aceasta deoarece Uricaniul este singurul oraş unde guvernanţii nu au creat nicio alternativă care să asigure locuri de muncă şi, implicit, posibilitatea asigurării de către administraţia locală a plăţii serviciilor strict necesare pentru comunitate (iluminat public, apă, căldură, energie electrică în şcoli şi grădiniţe, salubrizarea oraşului, minimul lucrărilor de întreţinere a drumurilor şi căilor de acces, funcţionarea serviciilor din primărie adresate populaţiei, bursele elevilor, indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor lor etc.). Prin închiderea minei vor fi distruse, implicit, şi societăţile comerciale din Uricani.
Reporter: Lumea vă cunoaşte ca un om capabil să se mobilizeze în situaţii de criză. La ce soluţii v-aţi gândit pentru a salva oraşul, dacă totuşi se va închide mina?
Dănuţ Buhăescu:
Eu voi lupta prin toate căile posibile pentru ca E.M. Uricani să existe în continuare. Cel puţin atâta timp până când vom putea implementa - cu sprijinul Guvernului, altfel nu am avea cum, fiind vorba de bani! – soluţii reale care să asigure noi locuri de muncă pentru tineri şi femei, valorificând potenţialul de care dispune oraşul nostru, atât resursele umane, cât şi exploatarea şi valorificarea resurselor naturale ale zonei. Aici aş aminti doar câteva şi anume: realizarea unui proiect prin care să realizăm activităţi multiple în zona Valea de Brazi sau Câmpu lui Neag: o fabrică de prelucrare a laptelui; o fabrică de prelucrare a produselor animaliere; o instalaţie de prelucrare a fructelor de pădure şi, în acelaşi loc, o piaţă în stil tradiţional de promovare şi desfacere a produselor ecologice din zonă, în mod obligatoriu lângă aceasta o suprafaţă de teren destinată unui târg de animale, care să aibă loc o dată pe lună, astfel încât să devină tradiţie şi un loc de pelerinaj agro-industrial.
Pe de altă parte, ne gândim la valorificarea zăcământului de cuarţ din zonă, a cărui puritate este de 99,98 la sută, fiind pe locul doi în lume, asigurând astfel piaţa de desfacere pentru România şi Europa. Nu putem trece cu vederea rezervele de calcar, un calcar special din care se poate produce carbidul. În zona preparaţiei din Uricani, ecologizată, există toate utilităţile posibile unde pot fi direcţionate investiţii ce pot crea rapid numeroase locuri de muncă pentru producţia industrială de orice fel: subansamble pentru diferite fabrici mari şi, în cazul fericit în care ar mai rămâne câteva exploatări miniere în Valea Jiului, aici poate fi un punct al noului complex energetic. Trebuie numai să se vrea, căci lucrurile pe care le solicităm guvernanţilor sunt atât de puţine - referitor la bani! - pentru a rezolva problemele şi, de ce nu, în viitor să fie un punct de plecare spre un nou început, sigur şi durabil.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter