04.08.2016,  16:35:58 | 0 comentarii | 838 vizualizari
Petroşani / Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Viziuni creative”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Ajunsă la ediţia cu numărul patru, Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Viziuni creative”, derulată în perioada 28 iulie - 8 august 2016, organizată de Fundaţia Culturală „Ianza-Art Inter-Cultural” Petroşani, este în plină creativitate. Joi, 4 august, am fost şi noi să vedem cam ce lucrează artiştii oaspeţi găzduiţi de Petroşani. Ghid ne-a fost Cristian Ianza.
 
18 români, o bulgăroaică şi o grecoaică prezenţi anul acesta în tabăra de creaţie 
Anul acesta discutăm de un număr de 20 artişti plastici din Valea Jiulu, din ţară, o domnişoară din Bulgaria, o doamnă (căsătorită cu un artist plastic român) venită tocmai de la Salonic (Grecia).

DSCF1906

Merită însă să-i amintim aici şi nominal pe toţi cei care şi anul acesta ţin ştacheta culturii Petroşaniului şi Văii Jiului la parametri înalţi: Dănuţ Mihai Ban, Eugen Bencău, Petru Birău, Simonel Bucur, Adrian Cerchez, Radu Chinţa, Eunice Gall, Gigi Nicolau, Daniela Paşca, Angelica Pârvu, Cristian Sergiu Ianza – artişti plastici locali; Titus Blaj, Teodor Dădălău, Andrei Florian, Ana-Maria Negară, Andreea Ouatu şi Adrian Valentin Samson – artişti plastici din ţară; Cristiana Iliopoulou-Hopîrtean (Grecia), Ciprian Hopârtean (român stabilit în Grecia, soţul doamnei Cristiana) şi Milena Mladenova (Bulgaria).
„Vernisajul va avea loc în week-end, sâmbătă, 06 august 2016, începând cu orele 16,00 la Galeria Casa Ianza din Petroşani de pe strada Timişoarei. Vor putea fi vernisate lucrările realizate în taberă. Acestea vor fi revăzute anul acesta şi chiar şi anul viitor în cadrul a mai multor expoziţii itinerante de prin ţară şi din Germania sau Grecia. Invit pe această cale pe toţi iubitorii de artă şi de frumos să fie alături de noi”, ne-a declarat Cristian Sergiu Ianza, organizatorul de drept al acestei tabere internaţionale.
Lăsând la o parte datele de prezentare de mai sus, am vrut să-i cunoaştem pe câţiva dintre oaspeţii prezenţi în tabăra de creaţie. Pe unii i-am găsit în plină creaţie tocmai în Căminul nr. 2 studenţesc din campusul Universităţii din Petroşani. Cu alţii am stat de vorbă tocmai la „Castelul Ianza” de pe strada Timişoara, afară, înspre Maleia, acolo unde îşi modelau cu pasiune sculpturile. Dar să vă facem cunoştinţă cu unii dintre ei.
 
Un pictor haţegan cu experienţă şi un ceramist clujean de excepţie
Primul cu care am stat puţin de vorbă a fost Titus Blaj din Haţeg. L-am găsit tocmai la etajul IV al căminului. Artistul era în plină creativitate, făcea ultimele retuşuri la un tablou. „Tabăra este foarte bine organizată, avem tot sprijinul din partea lui Cristi Ianza şi condiţii excelente de lucru. Fie că pictăm în interior, fie că pictăm afară sau în galerie, ne bucurăm de tot sprijinul acestui om. Bucuria noastră ar fi cu atât mai mare dacă la vernisaj vor veni oameni, astfel încât această tabără de vară de creaţie să capete importanţa pe care zic eu că o merită. Mă simt foarte bine la Petroşani şi abia aştept vernisajul de sâmbătă”, ne-a declarat pictorul Titus Blaj. Căruia îi place să lucreze „fie în ulei, fie în acrilic... Uleiul rămâne regele picturii, dar aici lucrez în acrilic, pentru că nu există prea mult timp ca uleiul să se usuce suficient”. Temele artistului sunt, de obicei, „cele între hazard şi simbolism, în funcţie de ce văd sau de ce simt la un anumit moment”.

DSCF1902

În coridorul care desparte cele două camere unde stau doi dintre oaspeţii veniţi din ţară, am dat şi peste artistul plastic şi profesor universitar clujean, Andrei Florian. Locuitor în cadrul „cartierului omogenizării sociale”, după cum l-a intitulat, Cartierul Mănăştur – cel mai mare cartier din acest minunat municipiu transilvănean, distinsul profesor şi creator de artă a venit la Petroşani cu plăcere, pentru prima dată, după cum ne-a spus, găsind aici o „zonă tare frumoasă şi un oraş plăcut”. „Sunt ceramist şi profesor la Universitatea de Artă de 26 de ani. Am două fete mari, de 32, respectiv 33 de ani şi, în general, iubesc arta şi creaţia artistică. Acum, pentru această tabără fac o instalaţie din nuiele de alun cu fragmente de marmură, am să vin cu o completare apoi în partea de sus a lucrării. Îmi doresc să semene la final cu aripile unui înger, sub care voi pune o cruce şi care se poate adapta în mai multe feluri, în sensul că se poate pune în interior o candelă, sau altceva care poate crea o atmosferă spirituală într-o încăpere”, ne-a declarat Andrei Florian. Care la vernisaj va expune şi o altă lucrare, la care lucrează în aceste zile.
 
Familie mixtă de artişti 
Pe doamna Cristiana Iliopoulou-Hopîrtean am întâlnit-o tocmai în faţa căminului studenţesc, unde făcea ultimele retuşuri la cele trei tablouri expuse afară. „E foarte frumos afară şi am decis să ies să mă bucur de soare. Sunt prima dată la Petroşani şi mă bucur de ceea ce văd...   Oraşul e foarte frumos, oamenii sunt deosebiţi şi ospitalieri... O experienţă minunată şi mă bucur că am venit aici împreună cu soţul meu”, ne-a declarat oaspetele din Grecia, într-o română aproape perfectă. „Aştept să mă bucur de zilele ce vor urma, când voi avea posibilitatea să vizitez această zonă minunată de munte. Pentru vernisajul de sâmbătă am pregătit trei lucrări care fac parte dintr-un ciclu mai vast de lucrări făcute sub semnul seminţei, care reprezintă fertilitatea, în special fertilitatea feminină. Am trei lucrări pe pânză în care exprim tulburarea femeii vizavi de fertilitate şi de posibilitatea de a face copii şi de a-i oferi bărbatului pe care-l iubeşte un moştenitor”, ne mai spune artista, profesoară la liceul de artă din Salonic.
 
Sculptoriţa spiralelor...
Am plecat împreună cu Cristian Sergiu Ianza spre „castel”. Sculptoriţa Ana Maria Negară din Iaşi a fost primul om care ne-a ieşit în cale. Şi-a rupt câteva minute din lucru, ca să ne răspundă la întrebări. „De 17 ani am această pasiune. Sunt ieşeancă, căsătorită, copii nu am, dar am mulţi copii de piatră, la care ţin nespus, că doar eu i-am creat. Îmi place să creez simboluri, gen spirală, cub sau sferă, depinde de starea de moment. Sunt prima dată la Petroşani. Îmi place zona, e foarte frumoasă. Am venit puţin mai târziu, nu prea am apucat să văd mare lucru, dar sper să am timp să vizitez câte ceva până duminică”, ne-a declarat Ana Maria Negară, care până acum doi ani a fost şi cadru universitar la o facultate din Iaşi.
 
Artista din Bulgaria,
care a mai fost în România de nenumărate ori, vizitând atât Capitala, cât şi oraşe importante din Transilvania, Moldova şi Muntenia, printre care Sibiu, Alba-Iulia, Suceava, Iaşi, Ploieşti, Braşov etc., lucra joi la sculptura pe care o pregăteşte pentru vernisaj.
„La Petroşani vin pentru prima oară şi îmi place aici. Sunt artist plastic şi doar cu asta mă ocup în ţara mea. Îmi place să sculptez. Acum lucrez la un ciclu intitulat omul-pasăre, care conţine mai multe piese, dintre care una va fi cea de faţă la care lucrez”, ne-a declarat bulgăroaica. Care ne-a mai spus că dintre un om şi o pasăre preferă pasărea, că „pasărea are o totală libertate, omul nu...”.
 
Un orădean ce a dat de aerul tare al Salonicului
Soţul doamnei Cristiana Iliopoulou-Hopîrtean, Ciprian Hopîrtean, tocmai se pregătea de un nou „asalt” pe frontul de lucru. Cum Ciprian a mai fost în taberele de la Petroşani, am intrat în dialog direct: „Eu de patru ani mă ocup numai de sculptură. Înainte făceam vitralii, pictură, restaurări pictură... Acum, în afară de sculptură, mai fac doar restaurări de pictură în Grecia, în Salonic, unde lucrez pentru o casă de licitaţii la vreo 40 de km de oraş, acolo existând şi o platformă artistică sculpturală, unde timp de trei ani am făcut în jur de vreo 250 de sculpturi monumentale. Acolo, există la lucru în jur de 70 de artişti de pe toate continentele. Fiind în contract cu Miro Gallery, că aşa se numeşte, continui să sculptez şi să restaurez câteodată pictură. La Petroşani am mai fost acum 9 ani într-o tabără studenţească de creaţie şi am ţinut să revin că mi-a plăcut mult atunci, cum îmi place şi acum. Eu de loc sunt orădean, iar soţia am cunoscut-o tot într-o tabără internaţională de creaţie artistică acum mai mulţi ani. Am rămas de-atunci împreună”.
 
Profesor lupenean navetist, iubitor de pictură
Ultimul, dar nu cel de pe urmă cu care am stat de vorbă, a fost profesorul lupenean Dănuţ Mihai, care predă artă plastică tocmai la colegiul din Petrila-Lonea. „Am fost invitat de către domnul Ianza şi am răspuns prezent. Eu pictez, îmi place pictura clasică, dar şi abstractă, tehnica de lucru fiind cea în ulei, tempo, acrilic... Nu prea contează tehnica, în toate îmi place să lucrez. Aştept vernisajul de sâmbătă şi sper că totul va fi foarte frumos”, ne-a spus pe fugă profesorul lupenean.
La final mai trebuie să completăm faptul că după vernisaj toţi cei 20 de artişti plastici vor fi invitaţii domnului Emil Părău în Straja. Astfel, cei veniţi din alte zări vor avea prilejul să viziteze staţiunea şi să vadă Valea Jiului şi Lupeniul de la înălţime, dar şi toate celelalte puncte de atracţie din acest munte, începând cu complexul monahal şi terminând cu locul unde se ridică marea Cruce spre Cer.
 
 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter