07.08.2016,  16:02:41 | 2 comentarii | 994 vizualizari
Chiar dacă tarifele sunt impuse de Bruxelles, / Preţul apei va creşte doar cu 2% pe an
de Corneliu BRAN
După cum e firesc, planul tarifar va suporta modificări în urma noului acord şi contract încheiat privind investiţiile de peste 71 milioane de euro care vor fi făcute cu bani de la Uniunea Europeană în etapa a II-a a proiectului integrat derulat prin ADI Apa Serv Valea Jiului.
 
Clauzele – obligatorii
„În primul rând, vreau să spun că aceste proiecte – şi vorbesc de contractele şi proiectele din infrastructura de apă şi canalizare – împreună cu proiectele din transporturi sunt cele mai ample şi cele mai grele din gama proiectelor pe fonduri europene. Un asemenea proiect necesită un timp extrem de îndelungat, e vorba de cel puţin doi ani, de o echipă foarte mare din partea operatorului, respectiv din partea noastră. Lucrează şi cei din serviciul tehnic şi cei din serviciul comercial şi toate sectoarele de activitate din cadrul Apa Serv-ului. Mulţumesc colegilor mei Ionică şi Donisă şi, în primul rând, domnului director general Costel Avram care ne susţine şi ne ajută. Referitor la tariful apei, ne pregătim să mergem în şedinţele de consiliu local în luna aceasta cu toate materialele ce ţin de o cerere de finanţare, practic toate documen­tele: cererea în sine, formularul şi toate anexele, inclusiv analiza post-beneficiu care conţine şi strategia de tarifare. Această strategie de tarifare a rezultat în urma unui studiu economico-financiar. Toate clauzele contractului de finanţare care va fi semnat, după ce comisia va fi de acord cu acest proiect, sunt clauze OBLIGATORII. Contractul de finanţare NU SE NEGOCIAZĂ, clauzele contractului de asemenea NU SE NEGOCIAZĂ, pentru că sunt nişte contracte-cadre, ceea ce rezultă matematic dintr-o analiză post-beneficiu şi dintr-o analiză financiară se transpune în această analiză care este o anexă a aplicaţiei de finanţare. Aşa că aceas­tă analiză post-beneficiu include şi strategia de tarifare”, a menţionat Monica Tarcea, şef Departament Dezvoltare Apa Serv şi mana­gerul primei etape a proiectului integrat. 
 
8% - canalizarea
Totuşi, am dorit să aflăm, concret, cu cât va creşte tariful la apă în timp, astfel că am insistat pe această întrebare, pentru ca totul să fie cât mai transparent iar cetăţenii, practic beneficiarii acestor investiţii şi plătitorii de facturi, să ştie din timp ce-i aşteaptă şi să nu mai fie discuţii interminabile pe această temă şi reproşuri că nu s-a spus acest lucru din timp.
Dacă doamna Tarcea a încercat oarecum să ne ceară timp la această întrebare, Costel Avram a spus direct lucrurilor pe nume: „În 2017, apa se scumpeşte cu 1%, în 2018, cu 1%, în 2019 zero la sută, în 2020 zero la sută, în 2021 scumpirea va fi de 3%, în 2022 scumpirea va fi de 6%”. Adunat, după calcule simple, asta înseamnă cu 11% în 6 ani, deci o medie de sub 2% pe an, în condiţiile în care intră investiţii de peste 71 de mili­oane de euro pe an, din care primăriile şi consiliul judeţean nu plătesc cofinanţarea decât undeva sub 1,5 milioane euro. „Canalizarea se va scumpi de două ori, cu 3% şi 5 %, aici va fi o problemă la canali­zare, mai cu seamă că banii pe acest proiect i-am primit pe canalizare, la directivele europene de apă...”, a mai completat directorul general Avram.  
„Practic, noi trebuie să alimentăm cu apă 24 de ore din 24 de ore. Deci, dacă nu se fac cele două staţii de tratare din proiect, ar însemna că la turbidităţi mari sau la toate necazurile care intervin în exploa­tarea sistemului s-ar întrerupe apa şi, deci, n-am putea da 24 de ore din 24 în anumite zone. Şi mai e un aspect, vorbim de apă de calitate, o ţintă asumată de România prin acea directivă europeană de apă potabilă, de mediu”, a mai completat Monica Tarcea.
 
Corneliu BRAN

 


Comentarii articol (2 )

#1 citoyen08.08.2016,  04:44:29
Normal,toate cresc cu 2%,4% sau cu cat i se nazare fiecaruia,dar salariile si pensiile fac batuta pe loc! Sa fie ai dracului toti!
#2 vasile08.08.2016,  12:05:02
scumpirea cu 2 la suta a apei , se poate remedia prin a controla garajele de la blocul f6 din vulcan str preparatie, care au apa nelegala , cand aud ca vin controalele fug , nu mai stau la garaje ,,,,


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter