08.08.2016,  15:56:49 | 0 comentarii | 727 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Am fost la vernisajul expoziţiei internaţionale de la Castelul „Ianza”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Viziuni creative”, derulată în perioa­da 28 iulie-6 august 2016, în organizarea Fundaţiei Culturale „Ianza-Art Inter-Cultural” Petroşani şi-a închis porţile sâmbătă cu un vernisaj organizat în galeria de artă de la etajul „castelului” lui Cristian Sergiu Ianza de pe strada Timişoara. Felicitări organizatorilor şi participanţilor.
 
Arta a învins căldura
Îi reamintim pe artiştii plastici care au fost prezenţi în tabără şi au expus la expoziţia vernisată: Dănuţ Mihai Ban, Eugen Bencău, Petru Birău, Simonel Bucur, Adrian Cerchez, Radu Chinţa, Eunice Gall, Gigi Nicolau, Daniela Paşca, Angelica Pârvu, Andreea Ouatu, Cristian Sergiu Ianza – artişti plastici locali; Titus Blaj, Teodor Dădălău, Andrei Florian, Ana-Maria Negară şi Adrian Valentin Samson – artişti plastici din ţară; 
Cristiana Iliopoulou-Hopîrtean (Grecia), Ciprian Hopârtean (român stabilit în Grecia, soţul doamnei Cristiana) şi Milena Mladenova (Bulgaria). 
Mulţi dintre artişti au fost prezenţi sâmbătă nu doar cu tablouri sau sculpturi executate în această tabără de vară timp de o săptămână, ci şi fizic, astfel că la un moment dat sala devenise neîncăpătoare şi sufocantă, chiar şi aşa cu toate geamurile deschise, în condiţiile în care pe lângă participanţi au mai sosit şi iubitori de artă. 
 
Costel Avram impresionat de expoziţie
Printre cei prezenţi l-am regăsit şi pe directorul de la ape, Costel Avram, cel care sprijină cultura ori de câte ori poate prin Asociaţia „Rosa Multiflora”. Împreună cu Radu Chinţa, Costel Avram a făcut un tur al expoziţiei înainte de începutul acţiunii, profesorul petrilean care a avut două lucrări expuse dându-i directorului toate explicaţiile necesare. „Sunt impresionat de multe din exponatele văzute şi mă bucur că am putut ajunge azi aici. Este o sală nemaipomenită şi domnul Ianza trebuie felicitat de ce a reuşit aici, la Petroşani, de această galerie pe care a făcut-o, dar şi de faptul că reuşeşte să adune la un loc artişti plastici locali consacraţi, sau mai puţin consacraţi, tineri foarte talentaţi şi artişti plastici de renume, din ţară şi din străinătate. Pentru o săptămână Petroşaniul, se poate spune din acest punct de vedere, a fost capitala culturii hunedorene, ceea ce nu-i puţin lucru”, a declarat pentru ZVJ Costel Avram.
 
Arta cere sacrificii, dar dă întreit şi satisfacţii...
Fireşte că s-au spus cuvinte frumoase în alocuţiunile de început de vernisaj, de către organizatori şi de către renumitul profesor clujean Andrei Florian, omul care a modelat serii şi generaţii de studenţi de la Universitatea de Artă din cadrul renumitei Universităţi „Babeş-Bolyai” din municipiul de pe Someş. Din cele spuse redăm doar câteva paragrafe relevante: 
„(...) Oricum rezultatul acestor zece zile de tabără, din care cel puţin cinci zile s-a lucrat efectiv, este peste aşteptări. Îi felicit mai ales pe sculptori – îmi pare rău că fac acum o oarecare diferenţiere – care au muncit eroic şi din greu ba pe ploaie, ba pe prea mult soare, ba cu praf înghiţit cât cuprinde. Totuşi, nu pot să-i uit şi pe pictori care au muncit şi ei cu sârg. Pictorii locali, care, de obicei, nu stau permanent prin tabără, că în tot acest timp mai fac şi alte treburi cotidiene, au venit şi ei cu câte o lucrare nouă – alţii chiar cu două-trei,– ceea ce înseamnă că au luat în serios tabăra noastră, fapt demn de remarcat. Mă bucur că îi văd şi pe aici, prin sală, la acest vernisaj, ceea ce înseamnă că acţionează şi participă la cererea mea şi a fundaţiei – unde avem mai mulţi oameni care se ocupă de acţiuni, cum e de exemplu directorul fundaţiei, doamna Cristina Smadea din Deva, aici de faţă azi... Felicitări încă o dată tuturor şi vă mulţumesc tuturor celor ce vă aflaţi azi aici că aţi răspuns apelului nostru, ceea ce ne face să continuăm linia pe care mergem şi să reuşim să aducem Petroşaniul, pe linia culturală, acolo sus, unde trebuia să fie demult la câte talente artistice are acest oraş (...) Mulţumesc în încheiere Consiliului Judeţean Hunedoara pentru că a contribuit atât anul trecut, cât şi anul acesta cu cât s-a putut. Practic, am reuşit cu ajutorul celor de-acolo să facem anul trecut un catalog al expona­telor, vom face unul şi anul acesta cu exponatele create în tabără. Mulţumesc, de asemenea, Universităţii din Petroşani, care ne-a oferit cazarea pentru partici­panţii veniţi din alte zări, mulţu­mesc firmei domnului Emil Părău şi dumnealui personal, care, de fiecare dată, ne oferă material lemnos şi tot de fiecare dată ne găzduieşte pentru o zi şi o noapte sus în Straja la Cabana „Montana”, de unde invitaţii pot vedea nişte peisaje superbe cu Lupeniul şi Valea Jiului. Nu pot să uit nici de Marmosin, care acum trei ani ne-a dat piatră pe care şi acum s-a lucrat. Nu în ultimul rând mulţumesc partenerilor media, în primul rând ZVJ-ului care este şi azi prezent, site-ului Avântul Liber...”, a spus Cristian Sergiu Ianza.
„ (...) Vreau să vă spun că mi-a făcut o mare plăcere să întâlnesc azi colegi pe care nu i-am cunoscut personal până acum şi cu care am avut plăcerea să lucrez câteva zile împreună pentru expoziţie. Mă bucur să văd o aşa de mare diversitate de exponate în galeria aceasta, totodată şi o varietate de materiale, de tehnică de lucru. A fost, într-adevăr, o întâlnire blitz, productivă. Eu, efectiv, am lucrat trei zile, dar este o provocare care merita primită şi ne-am comportat ca atare. Chiar şi sculptorii care au înghiţit praf foarte mult într-un timp foarte scurt s-au comportat minunat şi mi-a părut bine că am venit la Petroşani, ceea ce mă face să-i şi mulţumesc domnului Ianza pentru invitaţie. Expoziţia de faţă este şi o oglindă a lumii artistice din zona aceasta, care pentru mine cred că a fost şi o dragoste la prima vedere... Îmi place foarte mult locul, mi-au plăcut foarte mult oamenii, artiştii plastici de-aici. Sper să mai avem ocazia să ne întâlnim cu toţii în astfel de tabere. Nu am ce spune legat de nivelul lucrărilor decât că sunt valabile pe orice simeză din Europa, fără niciun soi de scădere. Şi chiar mă bucur că Fundaţia Ianza pune în lumină această păstrare şi această continuitate a lumii artistice din această zonă. Eu vă mulţumesc pentru participare, probabil că o discuţie la un pahar de apă rece, şi nu numai, va face să ne simţim cu toţii cât mai bine”, a spus, printre altele, profesorul clujean, şi artist plastic, Andrei Florian.
La final am luat două vorbe şi doamnei Cristina Smadea, membru în Comitetul Director al Fundaţiei Ianza: „M-au surprins unii dintre artiştii locali pe care i-am mai văzut în alte expoziţii şi care de data asta au venit parcă cu altceva, cu alte viziuni şi idei, cu propuneri plastice deosebite. Mă bucur să-l regăsesc de exemplu pe Titus Blaj, care azi a venit cu ceva bine defi­nit, eu am zis că a venit cu Atlantida lui Titus, cum i-am spus eu, sculpturile sale fiind deosebite. Îmi place grafica Danei Paşca, îmi plac aripile de înger din lucrarea domnului profesor de la Cluj, Andrei Florian – cumva se simte ceramistul din el... se vede mâna celui care modelează, care vrea să deschidă lumea către ceva. Una peste alta, o expoziţie frumoasă, caldă, originală, cu artişti plastici deosebiţi şi în mare formă artistică”.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter