29.10.2011,  17:31:48 | 0 comentarii | 1015 vizualizari
Dintre atâtea farmacii, azi vă prezentăm, / Situaţia dramatică a Farmaciei Parângul din Petroşani
de Corneliu BRAN

Pe vitrina Facramaciei Parângul din Aeroport este lipit un afiş, pe care scrie: „Colegiul Farmaciştilor din România vă informează că această farmacie nu a fost plătită de Casa de Asigurări de Sănătate de 281 de zile”.

 

Farmacie - neplătită de stat de aproape 300 de zile!

Am intrat în farmacie. Înăuntru am găsit la tejghea un singur client şi o tânără farmacistă. După ce clientul a fost servit, i-am explicat femeii că am văzut afişul de pe vitrină şi dorim mai multe lămuriri. „Eu nu sunt în măsură să vi le dau, doamna Iustina este cea care poate să o facă. O anunţ imediat”.

După nici 30 de secunde am fost poftiţi în locul unde sunt depozitate medicamentele şi unde se consumă activitatea administrativă a unităţii. Înăuntru linişte şi curăţenie, „ca de farmacie”, iar pe un scaun, la un birou, o doamnă farmacistă, mai în vârstă, care se prezintă: „Iustina Iovan, asociata farmaciei”.

 

Statul datorează miliarde de lei…

Doamna Iovan a fost, la început, destul de sceptică: „Ce să vă spun? În toată ţara este aşa şi nu ştiu dacă e bine să vorbesc prea multe”. Apoi, femeia începe să vorbească. Chestiunea e complicat de... simplă: farmacia are de încasat miliarde de la stat – datorate neplăţii reţetelor gratuite, compensate sau speciale, şi are de plată tot miliarde la furnizorii de medicamente.

„Noi dăm medicamente pe reţete, iar Casa de Asigurări nu ne plăteşte. Nu sunt plătite din luna martie! E vorba de miliarde de lei. Nu am toate calculele la îndemână, deci nu vă pot da acum o cifră exactă, dar e vorba de bani foarte mulţi, cum sunt convinsă că este cazul cam pe la toate farmaciile din ţară. De exemplu, la diabet, avem de încasat următoarele sume: mai - 1.463 lei, iunie - 1.327 lei, iulie - 2.547 lei, august - 2.773 lei, septembrie - 1.805 lei, octombrie - 4.419 lei, noiembrie - 2.630 lei, iar în decembrie cam tot cât în noiembrie (încă nu am calculat o cifră exactă, urmează zilele astea). Astea sunt sume doar pe diabet şi sunt sume mici. Dacă vă spun sumele la reţetele gratuite şi compensate, o să vă minunaţi! De exemplu, pentru martie 2010 avem de primit 28.200 lei, pentru aprilie - 28.960 lei, mai - 32.786 lei, iunie - 26.533 lei, iulie - 19.967 lei, august - 20. 595 lei, septembrie 21.865 lei, octombrie - 23.852 lei, noiembrie - 30.395 lei, iar pentru decembrie (la fel ca şi la diabet, încă n-am calculat, dar suma este undeva peste 30.000 de lei). Și categorii de plăţi mai sunt, v-am dat doar unele exemple. Aproape că nici nu mai are rost să mai calculăm aceste cifre… pentru că nu ştiu dacă vom mai recupera vreodată toţi aceşti bani! Practic, se pare că s-a ajuns ca noi, farmaciştii, să le plătim oamenilor medicamentele, un fel de muncă de... suflet în toată ţara. Culmea este că tot noi trebuie să plătim furnizorii de medicamente, personalul, dar şi cheltuielile curente (apă, gaz, energie electrică, gunoi, telefon), deşi nu ştim cât vom mai putea face acest lucru dacă această Casă se Asigurări de Sănătate nu ne va plăti aceşti bani. Multe farmacii se vor închide, chiar foarte multe, ţara este în pericol din acest punct de vedere, iar încă nimeni de la minister nu se sesizează, deşi Colegiul Farmaciştilor a făcut şi face numeroase apeluri şi atenţionări! Marea problemă este că acest sistem este falimentar, dar nici nu se face nimic pentru schimbarea situaţiei, poate doar în vorbe, dar nimic faptic”, ne-a declarat farmacista Iustina Iovan.

 

Farmacia datorează şi ea miliarde furnizorilor…

Doamna Iovan se gândeşte cu groază la ce va face în continuare cu furnizorii. Care, încet-încet, se retrag, din moment ce nu sunt plătiţi:  „Să vă dau exemplul nostru, ca să vă daţi seama că nu vorbesc prostii în ceea ce priveşte sistemul. Noi avem de primit miliarde şi miliarde de la stat, dar la rândul nostru avem datorii la furnizori şi facem greu faţă - din ce încasăm la zi de la clienţi - pentru plata personalului, a cheltuielilor curente şi a restanţelor către furnizori. Este groaznic! Unii furnizori, dacă au văzut că nu le-am mai plătit la 60 de zile, la 120 de zile, la 180 de zile, sau 270 de zile (acestea sunt termenele la furnizori, funcţie de medicamente), bineînţeles că s-au retras şi nu ne-au mai adus medicamente. A trebuit să căutăm alţii şi alţii. Dar şi aceştia trebuie plătiţi şi va veni vremea, dacă lucrurile continuă la fel şi nu se iau măsuri, ca şi aceştia să ne refuze şi să nu ne mai aducă medicamente. Va trebui să găsim alţii şi iar alţii, până când cercul se va închide. Un blocaj total şi o bătaie de joc nemaipomenită!”.

 

Farmacia a primit în decembrie...  272 lei!

Ca să vă daţi seama până unde ajunge ipocrizia şi tâmpenia în ţara asta, redăm declaraţia de mai jos a unei farmaciste cu experienţă, doamna Iovan activând zeci de ani în sistemul farmaceutic: „Pe data de 20 decembrie ministerul ne-a plătit suma de... 272 de lei, pentru luna iunie, bani care revin pentru reţetele pensionarilor cu pensii sub 600 de lei, unde 40% plăteşte Ministerul Sănătăţii şi restul de 60% plăteşte Casa de Asigurări de Sănătate. Vă daţi seama, ce să facem cu fabuloasa sumă de 272 de lei, când noi avem datorii de miliarde şi de încasat tot atât de la stat? Cu banii ăştia nici curentul, apa şi gazul nu le putem plăti, sau pe cei şapte salariaţi. Această sumă este cred că fără comentarii şi este de neconceput”. 

Deci, miliardele datorate au fost înlocuite de stat cu nici trei milioane de lei vechi, în condiţiile în care pe timp de iarnă cheltuielile curente ale farmaciei depăşesc suma de zece milioane de lei, aceasta fără plata celor 7 angajaţi. Se pune întrebarea firească dacă aceşti oameni din minister îşi dau seama de faptele lor sau trăiesc pe altă planetă? O fi vorba de inconştienţă sau de incapacitate de gândire ori de ambele la un loc?

 

„Dacă, totuşi, C.A.S-urile intră la bugetul de stat, atunci unde sunt banii?”

Farmacista se întreabă pe bună dreptate, cum ne întrebăm şi noi, unde sunt banii care intră la Casa de Asigurări de Sănătate? Spre ce filiere sunt ei îndreptaţi?  

„Toţi banii ar trebui să vină la timp, acum de când se laudă guvernanţii că C.A.S.-urile se plătesc mult mai bine decât acum câţiva ani, că nu mai există firme, decât prea puţine, care nu o fac, deoarece statul veghează mai bine acest lucru. Păi, dacă, totuşi, C.A.S- urile intră la bugetul de stat, atunci de ce ministerul nu are bani? Unde sunt banii? De ce nu plăteşte ministerul farmaciile? De ce lasă acest blocaj şi de ce sistemele sanitar şi farmaceutic nu sunt în regulă la câţi bani intră? Dacă nu e bun sistemul actual, care e foarte prost, de ce nu se caută soluţii, de ce nu se schimbă? Foarte multe de ce-uri, după cum vedeţi, dar pe nimeni se pare că nu-l interesează treaba asta. Totuşi, situaţia nu va mai dura mult, deoarece, repet, dacă statul nu ia măsuri rapide şi nu schimbă imediat ceva în bine, va rămâne lumea fără farmacii şi atunci să vedeţi ce catastrofă va fi!”. 

 

Care ar fi soluţia 

În opinia farmacistei Iustina Iovan din Petroşani există o singură cale de redresare a situaţiei: „Să repartizeze lunar, în mod foarte serios şi punctual, sumele de bani care trebuie plătite! Să existe un program de plăţi ferm, astfel încât fiecare farmacie să ştie exact ce are de făcut, când şi cu cât să plătească furnizorii şi aşa mai departe. Să nu se mai joace nimeni cu aceste farmacii, pentru că, de fapt, se joacă cu sănătatea şi soarta oamenilor, mai ales a celor săraci şi bătrâni, dar şi a bolnavilor cronici. Asta este ceea ce le transmit guvernanţilor. Bineînţeles dacă în ţara asta ne mai bagă şi pe noi cineva în seamă”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter