06.11.2011,  14:28:05 | 0 comentarii | 628 vizualizari
Campania globală pentru educaţie
de Alina PIPAN

Campania globală pentru educaţie este un eveniment care, începând cu anul 2001, este coordonat în România de Organizaţia Salvaţi Copiii. În anul 2009, Campania urmăreşte exercitarea unei presiuni la nivelul politicienilor şi al factorilor de decizie în vederea asigurării accesului egal la educaţiea primară pentru persoanele de orice vârstă, în vederea reducerii analfabetismului clasic şi funcţional. Incapacitatea de a citi şi inabilitatea de a înţelege ceea ce se citeşte sunt stigmate care condamnă la marginalizare socială, expun la riscuri crescute de îmbolnăvire, restrâng posibi­lităţile de integrare pe piaţa muncii şi sunt direct corelate cu un nivel crescut al sărăciei, al crimina­lităţii şi al delincvenţei juvenile. Statisticile ne arată că în lume, copiii proveniţi din familii care nu au beneficiat de educaţie abandonează şcoala foarte frecvent înainte de absolvirea a 4 clase primare.
Realitatea românească, referitor la carenţele sistemului de învăţământ, este cutremurătoare. Mai mult de jumătate dintre adolescenţii români au dificultăţi de citire şi înţelegere a unui text. Și cel mai grav este faptul că analfabetismul funcţional este în creştere, în timp ce rata analfabetismului clasic atinge un nivel de 2 la sută. Peste 500.000 de persoane sunt analfabete iar 76% dintre acestea provin din mediul rural. O altă statistică îngrijorătoare arată că rata abandonului şcolar s-a triplat din anul 2000 până în anul 2007 iar studiile arată că una din cinci persoane de etnie rromă este analfabetă cu toate eforturile modeste ale  Ministerului Educaţiei de a combate acest fenomen. Campania îşi doreşte dezvoltarea sistemului „A doua Șansă”. Sistemul „A doua şansă” oferă posibilitatea adulţilor care nu au absolvit şcoala generală de a relua studiile şi de a obţine o diplomă. În momentul de faţă acest program se desfăşoară la Școala Generală „Spiru Haret” din Petroşani şi la Școala Generală nr. 5 din Petrila.
Grupul Școlar  „Constantin Brâncuşi” din Petrila a participat alături de Organizaţia Salvaţi Copiii ca şi anul trecut, dar şi anul acesta,  la acţiunile organizate în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie. În acest an campania a avut două etape. În perioada 23 martie - 3 aprilie 2009, elevii au alcătuit portofolii în care şi-au prezentat opiniile referitoare la acţiunile care ar trebui întreprinse pentru a asigura accesul tuturor persoanelor la educaţie. „În data de 12 mai 2009 a avut loc punctul culminant al acestei campanii prin desfăşurarea „Lecţiei de citire” la care au participat 164 de elevi şi 8 cadre didactice. În cadru acestei activităţi au fost citite de către elevi câteva povestiri din „Cartea de citire” - o culegere de poveşti despre educaţie şi despre modul în care aceasta poate schimba lumea în care trăim. Cei prezenţi au aflat povestea Gabrielei Szabo, a lui Mihai Tatulici şi Aurora Simionescu, Paulo Coelho, Nelson Mandela, Mircea Toma şi Melania Vergu”, ne-a informat Gabriela Belgiu, consilier educativ la Grupul Școlar “Constantin Brâncuşi”.
 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter