06.09.2016,  16:44:23 | 1 comentariu | 860 vizualizari
Întâlnirea de 50 de ani
de Ziarul Vaii Jiului
Promoţia 1966 a Liceului Teoretic Petroşani (care în presa timpului, în 1966, apărea scris fără „Teoretic”: Liceul din Petroşani – n.r.) a sărbătorit 50 de ani de la absolvire. Ceremonia s-a desfăşurat la liceu (actuala Şcoală Sportivă) şi a fost onorată şi condusă de domnul Ion Butulescu, profesor de matematică şi diriginte al uneia din cele trei clase (două cu profil real şi una cu profil uman).
 
Din cei 140  absolvenţi au participat 44.  Câteva absenţe au fost motivate de sosirea copiilor din ţări îndepărtate (SUA, Franţa, Anglia) sau de surpriza plătirii de către copii a unui sejur la mare (evident şi pentru a avea grijă de nepoţi).
În mod unanim şi ferm s-a evocat şi apreciat cu respect şi recunoştinţă corpul profesoral care, prin exigenţa şi profesionalism, ne-a transmis şi format un solid bagaj de cunoştinţe. Menţionăm pe doamnele profesoare: Elena Stoican, Magdalena Soba, Aurelia Ioniţă, Claudia Constantinescu, Virginia Peterffy şi domnii profesori  Ion Butulescu, Radu Băbeanu, Ion Cherciu, Romulus Stoicuţa, Nicolae Cerchez, Arpad Bara, Eugen Peterffy, Eugen Bharta şi ceilalţi, cărora le cerem iertare dacă i-am omis.
Dintre elevi s-au format şi activat în cele două regimuri politice diferite: trei generali, medici, profesori sau profesoare, personalităţi din domeniul cultural artistic sau financiar. Dar cei mai mulţi sunt ingineri, tehnicieni, informaticieni sau contabili.
Profesiile dominante numeric au fost cele bazate pe matematică şi ştiinţe exacte (matematică, fizică şi chimie), atât datorită calităţii şi muncii profesorilor, cât şi calităţii şi eforturilor elevilor acestei promoţii.
Evenimentul a continuat într-un local public, în aceeaşi atmosferă plăcută şi destinsă.
Pe parcursul întâlnirii s-au evocat profesori, colegi şi întâmplări amuzante şi s-a efectuat tradiţionalul schimb de adrese şi date de contact. În final, la despărţire, mulţi colegi s-au angajat să depună efortul de a fi disponibili şi pentru aniversarea a 100 de ani de la absolvirea liceului.
Analizat din punct de vedere economic, a reieşit clar că investiţia financiară şi de muncă făcută pentru formarea profesională şi de viaţă a promoţiei 1966 a permis tuturor acestor absolvenţi de liceu să activeze intens şi util atât pentru societate, cât şi pentru ei personal. În marea lor majoritate, au avut şi mai au şi astăzi mulţi realizări deosebite, atât în plan profesional cât şi în cel personal.
Analizat din punct de vedere social, cei mai mulţi elevi proveneau din familii modeste, cu resurse financiare reduse. Dar, indiferent de resursele familiei, toţi cei ce au avut curajul necesar, au reuşit prin pasiune, efort şi multe ore de muncă.
Evident, trebuie menţionat şi suportul oferit de sistemul educaţional, eficient şi de înaltă calitate.
Am dori ca şi actualele generaţii de elevi să manifeste pasiunea, curajul şi puterea de muncă a generaţiilor anilor ’60.
Cognitiv şi informaţional, condiţiile de astăzi sunt cu mult mai favorabile. Dar mai există în acelaşi timp cu mult mai multe tentaţii false şi amăgitoare.
Generaţiile anilor ’60 şi-au putut forma cariere doar pe plan naţional. Tinerii de astăzi pot studia sau desăvârşi cariera oriunde în lume, dar şi cei formaţi la noi, sunt bine pregătiţi şi apreciaţi peste tot în lume.
În concluzie, putem afirma că ţara noastră a avut, are şi va avea suficient personal uman de înaltă calitate, oferă şi va oferi toate condiţiile pentru ca aceşti oameni să se manifeste plenar atât în domeniile tradiţionale, cât şi în cele noi, ce vor apărea şi pe care nici nu le bănuim. Se cere doar pasiune şi multă  muncă. Din toată inima le dorim succes. (A.D.)

Comentarii articol (1 )

#1 Ovidiu Cherciu25.06.2019,  13:59:21
Era vorba de profesorul Nicolae Cherciu nu de Ion Cherciu.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter