14.09.2016, 17:30:57 | 1 comentariu | 828 vizualizari
GALERIE:
![]()
Şi ZVJ susţine campania lansată de S.C. APA SERV Valea Jiului S.A.: „Canalizarea NU este coşul tău de gunoi!”
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Ieri, 14 septembrie, am participat la o lansare de campanie de conştientizare a populaţiei, iniţiată de singurului operator regional de apă şi canalizare din Valea Jiului, S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., intitulată sugestiv: „Canalizarea NU este coşul tău de gunoi!”. De la bun început trebuie apreciată această idee marca „Avram Costel”. Din surse apropiate lui, am aflat că directorul general al Apa Serv a fost iniţiatorul şi… motorul acestei acţiuni.
Staţia de Epurare Dănuţoni
Acţiunea s-a petrecut în cadrul larg al uneia dintre cele mai moderne staţii de epurare din România, fapt recunoscut chiar de unul din foştii miniştri ai Mediului când se afla în funcţie.
Pe lângă directorul general al operatorului regional de apă, Costel Avram, au fost prezenţi, în calitate de invitaţi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, şi primarul oraşului Aninoasa, Nicolae Dunca. Tot prezenţi, dar în calitate de gazde, îi amintim aici pe angajaţii Staţiei de Epurare Dănuţoni, precum şi pe ceilalţi reprezentanţi ai conducerii Apa Serv, şefii de departamente Monica Tarcea, Cristian Ionică şi Florin Donisă, alături de o serie de şefi de secţii şi de angajaţi ai acestei instituţii, oameni care-şi desfăşoară activitatea la staţiile de tratare şi în toate punctele de lucru din localităţile Văii Jiului.
Din cauza nesimţiţilor, 738 de intervenţii în 6 luni
Primul care a luat cuvântul pe platoul însorit şi amenajat special cu această ocazie, pe fundal existând un superb banner pe care scria sloganul campaniei şi ce să NU arunce cetăţenii în canalizare, a fost directorul general Costel Avram. El a explicat în mare care este scopul şi necesitatea acestei campanii de conştientizare a cetăţenilor, prezentând mai multe informaţii şi păreri pe această temă: „(...) După cum aţi văzut acest banner, S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. demarează începând de astăzi o acţiune complexă, o campanie de conştientizare spunând oamenilor că această canalizare NU este coşul tău de gunoi şi tu poţi face diferenţa! (...).
Doamnelor şi domnilor, de-a lungul întregii noastre activităţi preocupările pentru creşterea calităţii serviciilor pe care le oferim abonaţilor, dar şi respectarea normelor europene de mediu asumate prin programele de finanţare, care au adus modernizarea infrastructurii de care beneficiază în prezent Apa Serv Valea Jiului şi cetăţenii Văii Jiului, implicit, au devenit obiective de maxim interes pentru noi. Un rol esenţial în această direcţie îl are exploatarea corectă şi eficientă a sistemului de canalizare din Valea Jiului. Din păcate, în ultima perioadă de timp ne-am confruntat cu creşterea numărului intervenţiilor pentru decolmatarea reţelelor de canalizare.
Statistic, numai în primul semestru al anului 2016 s-a înregistrat un număr de 738 de lucrări la sistemul de canalizare, dintre care 678 au avut legătură cu desfundarea şi curăţarea acestei canalizări. Am tras concluzia, în urma analizelor efectuate, că este necesară conştientizarea cetăţenilor privind folosirea corectă şi responsabilă a sistemului de canalizare. În această campanie, de care v-am spus că începe azi, timp de o lună, angajaţii Apa Serv vor fi prezenţi în toate localităţile Văii Jiului, în şcoli, licee, instituţii publice şi chiar pe stradă sau în parcuri. Vor împărţii flyere şi vor sta de vorbă cu oamenii, dându-le explicaţiile necesare cu privire la exploatarea corectă a sistemului public de canalizare. Chiar de luni, începând cu orele 15:00, vom porni această acţiune din cadrul campaniei. Ne dorim ca la finalul acestui program educaţional valorile indicatorilor de care am amintit să scadă, ori chiar să fie complet eliminate. Cu toţii trebuie să înţelegem că, dacă vrem să oferim, dar şi să beneficiem de servicii de canalizare de calitate, trebuie să acţionăm cu responsabilitatea cuvenită. Vă invit să vă alăturaţi acestei campanii şi împreună să contribuim la o mai bună calitate a serviciilor oferite de Apa Serv Valea Jiului, dând în acelaşi timp măsura cuvenită calităţii mediului din Valea Jiului. După ce le voi da cuvântul celor doi invitaţi, colegul meu Cristi Ionică vă va spune exact chestiunile tehnice şi, după cum veţi vedea, el vă va prezenta şi o mostră de apă, anume cum intră apa la staţia Dănuţoni şi cum iese ea şi apoi se varsă în emisar în Jiu. Vom merge împreună pe flux, să vedeţi exact ce colectăm noi din canalizările Văii Jiului”.
Promisiunea lui Avram
În cuvântul său, Costel Avram a ţinut să facă şi un anunţ important legat de canalizarea din Straja, o chestiune extrem de importantă pentru cabanele şi pensiunile acestei staţiuni de interes local şi regional, pentru turismul hunedorean: „Ne ţinem de cuvânt: astăzi este ultima zi de depunere a ofertelor pentru canalizarea din Straja! Astăzi la ora 15:00 se încheie perioada de depunere a ofertelor. De mâine dimineaţă vor începe evaluările. Noi, Apa Serv, ne ţinem de cuvânt, iar luni la orele 11:00 vă invit pe toţi, toată presa, în Straja, unde societatea pe care o conduc va demara lucrările la canalizarea din Straja. E vorba de canalizarea interioară din staţiune, deoarece canalizarea exterioară, din Straja până în municipiul Lupeni, va fi făcută cu bani de la consiliul judeţean şi de la Consiliul Local Lupeni”.
Alte discursuri
Au urmat la rând alţi trei vorbitori, cei doi invitaţi, de la consiliul judeţean, respectiv primarul Aninoasei, localitate pe raza căreia se află staţia de epurare, şi şeful de departament Cristian Ionică, acesta prezentându-ne şi două recipiente, unul cu apă murdară, neagră şi rău mirositoare, adică ceea ce ajunge la Dănuţoni prin canalizarea publică şi altul cu apă curată, deloc mirositoare, adică ceea ce ajunge din nou în mediul înconjurător, prin râul Jiu, chestiune care acum mai mulţi ani nu se întâmpla. Gorjul era invadat de un Jiu negru de la praful de cărbune, dar şi de la murdăria fără margini ce ajungea în Jiu din conductele de canalizare.
Dacă primarul Aninoasei a fost foarte scurt în discurs, lăudând şi felicitând iniţiativa, promiţând în acelaşi timp că administraţia aninoseană va susţine cu tărie această campanie, vicepreşedintele consiliului judeţean a vorbit mult mai mult. În discursul său a amintit şi de „protecţia mediului şi posibilitatea de abordare a acestui subiect, fapt deosebit de sensibil pentru că normele în privinţa mediului sunt deosebit de, nu le-aş spune restrictive, ci normale pentru ceea ce înseamnă grija şi modul prietenos pe care trebuie să-l avem în relaţia cu mediul”.
„Toată lumea cunoaşte faptul că orice activitate umană generează o perturbare a mediului, inclusiv creşterea de albine. Important e ca ceea ce rezultă în urma acestei activităţi umane să se încadreze în ceea ce înseamnă normative acceptabile pentru relaţia om-mediu. Ceea ce văd aici este un exemplu de bune practici. Nu numai că e impresionant modul de abordare, este şi un mod – dacă folosim un limbaj mai puţin academic - de a aşeza căruţa după boi, nu înaintea lor. E un mod în care ar trebui să fie abordate toate problematicile care rezultă în urma unor proiecte, indiferent că sunt de mediu sau de modernizare a unor activităţi umane. Şi anume, această activitate ar trebui să pornească de la ceea ce face domnul Costel Avram cu echipa dumnealui: conştientizarea la nivel de individ a efectelor pozitive pe care le poate avea un acest gen de abordare a problemelor. Nu vă ascund că am o oarecare doză de gelozie, în sensul că acest exemplu de-aici mă determină să gândesc abordarea şi a altor proiecte sub forma care e abordat acest proiect şi această iniţiativă. Pentru că după ce omul înţelege, reacţia lui e mai normală şi mai pertinentă în ceea ce înseamnă îndeplinirea obiectivelor acestei activităţi. Oricum, eu vă mulţumesc pentru invitaţie, vă mulţumesc că sunteţi aici şi sunt convins că vom avea în continuare o relaţie mai apropiată, în sensul că fiind vicepreşedinte al consiliului judeţean, printre alte obiective care sunt repartizate, în sectorul meu de activitate e şi Apa Serv Valea Jiului. Un obiectiv care m-a bucurat pentru că rezultatele acestei companii în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, realizarea de proiecte cu impact în mediu şi în costurile pe care le suportă populaţia sunt de excepţie. E o bucurie pentru că există societăţi de calibrul acesta (...)”, a declarat Mircea Bobora.
Mai încet cu gunoaiele aruncate la canal, că nu-i deloc de glumă!
Totul s-a terminat cu o scurtă vizită pe fluxul tehnologic, unde inginerul Ionică şi-a intrat în rol şi le-a arătat invitaţilor şi presei cam cum stă treaba cu apa murdară şi apa curată. Ce i-a izbit în nas la un moment dat pe toţi a fost mirosul de rahat şi mormanul de pet-uri şi alte deşeuri, ca şi mormanul de mizerie, ce se aflau la locul dintr-o hală, unde nişte site şi utilaje au rolul de a extrage din apă toate acestea.
Într-adevăr, spunem şi noi, toţi cetăţenii ar trebui să fie mai atenţi cu tot ce se aruncă pe canalizare în jos. Nici nu-i de mirare că în 180 de zile au avut loc peste 700 de intervenţii, la ce se aruncă la canal din gospodării şi locuinţe numărul putea fi chiar mult mai mare!
Comentarii articol (1 )
#1
![]()
Degeaba faceti ca moroii din ,,Dallas" tot ca ei fac...
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|