19.09.2016, 19:37:06 | 0 comentarii | 1673 vizualizari
GALERIE:
![]()
Emil Părău (om de afaceri şi filantrop): „Şi pe această cale mulţumim domnului Costel Avram pentru că ne-a înţeles şi din profitul firmei a investit aici în Straja”
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Luni, 19 septembrie, la primele ore ale dimineţii mai multe echipe de muncitori, cu pelerine de ploaie galbene, pe care scria „Apa Serv”, şi-au făcut apariţia în Straja. Apoi, au apărut şi utilajele, dar şi câteva maşini de tonaj greu, inclusiv un camion cu conducte. „Ah, ăştia se şi apucă de canalizare...”, şi-au spus cabanierii din Straja.
Conducerea Apa Serv a dat startul lucrărilor
Şi aşa a fost, conducerea Apa Serv, prin directorul general Costel Avram, a dat luni dimineaţă ordinul de începere a lucrărilor. Alături de directorul de la ape au stat şi doi şefi de departamente, inginerii Monica Tarcea şi Florin Donisă. Plus zeci de lucrători şi şefi de echipe sau de staţii. Încet-încet a ajuns sus şi presa, dar şi viceprimarul Lupeniului, Viorel Iacob Meszaros, plus alţi câţiva funcţionari.
Lupeneanul Emil Părău şi alţi câţiva investitori din staţiune, unii cabanieri cu vechi state, au urmărit din apropiere ce se întâmplă.
Vă prezentăm mai jos câteva declaraţii luate la cald luni dimineaţa în Straja, legate de începerea lucrărilor la canalizarea din Straja, o investiţie, de 1,2 milioane lei, sută la sută marca Avram Costel, directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroşani. Şi care va fi unită prin cealaltă lucrare, plătită de consiliul judeţean şi Consiliul Local Lupeni, care va începe din oraş, conductele urmând a fi trase până sus în staţiune, anul viitor în octombrie, după cum a menţionat directorul general Costel Avram, urmând ca Straja să aibă o canalizare funcţională şi aptă să deservească staţiunea chiar şi în momentul în care în staţiune ar fi cazaţi, şi ar folosi apa sau toaleta în acelaşi moment, 5.000 de turişti.
Avram - mulţumit de investiţia Apa Serv
„Am promis că astăzi începem lucrările, numai că noi nu am programat şi ploaia... Din păcate, lucrurile pornesc la început mai greu, din cauza condiţiilor climatice, dar eu sper că vom rezolva ceea ce ne-am propus anul acesta. După cum vedeţi acum, aici, echipa de la Apa Serv Valea Jiului este mobilizată şi vor începe lucrările imediat cum vremea ne va permite, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat începând cu data de azi. Vreau să vă spun că tot ceea ce se va face în interiorul staţiunii Straja în materie de canalizare se face cu banii operatorului de apă S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. De ce am început azi? Fiindcă săptămâna trecută a fost termenul limită de depunere a ofertelor pentru licitaţia care este organizată tot de Apa Serv, dar e plătită de către Consiliul Local Lupeni şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Este vorba de lucrările care vor lega reţeaua de canalizare din oraş cu reţeaua din staţiune. Ştim că joi s-au deschis ofertele, iar din 13 ofertanţi au rămas 8. Sigur, durează până când se va da câştigătorul, termenul e de o lună de zile. După aceea vedem ce facem. În mod sigur am vrut să ne asigurăm că există o corelaţie între cele două lucrări. Important este că noi, operatorul de apă, ne-am propus să începem aici sus să facem acest lucru şi, după cum vedeţi, ne-am apucat de treabă”, a declarat Costel Avram.
Întrebat dacă nu cumva lucrările vor afecta schiatul, deoarece ele pornesc taman din zona unei pârtii, directorul general al operatorului regional de apă a menţionat că exact de aceea s-a început din zona respectivă, tocmai ca, până se aşterne prima zăpadă, lucrătorii să fi trecut de pârtia respectivă, astfel încât să nu fie încurcaţi cei care vor veni să practice acest sport: „Ăsta este şi motivul că noi am început de-aici acest lucru, fiindcă nu ştim când poate cădea zăpada. Iar pentru a nu afecta sezonul de iarnă, schiatul în Straja, într-o săptămână, poate nici atât, în această zonă de pârtie vom termina lucrarea. Aici mai este încă o problemă: sunt foarte multe cabluri plus reţeaua de apă pentru tunurile de zăpadă. De aceea ne bazăm pe cei de la Asociaţia Căbănuţarilor din Straja, care vor fi alături de noi, astfel încât să nu se creeze probleme din acest punct de vedere”.
De la Costel Avram am mai aflat şi cât costă investiţia: „Investiţia noastră costă 12 miliarde lei vechi, sau 1,2 milioane lei noi, fără TVA, şi, cum spuneam, este făcută în regie proprie de către noi, cei de la Apa Serv”.
Un traseu de 1,8 kilometri – 5.000 de turişti pe zi
Florin Donisă, şeful departamentului din cadru Apa Serv, ne-a dat şi câteva informaţii de ordin tehnic: „Începând de azi, am organizat, conform programului, câteva echipe de muncitori, venite aici cu utilaje specifice şi materiale necesare lucrărilor. Lungimea reţelei de canalizare a lucrării noastre este undeva la 1,8 km, iar pe traseu vor exista vreo 60 de cămine. Noi ne propunem pentru anul acesta, cât a mai rămas din el, să ajungem cu lucrările până undeva la Platoul Soarelui. Dificultăţile pe care le vom avea în plus faţă de o lucrare din oraş vor ţine de lucrările în piatră pe anumite tronsoane sau de înclinările foarte mari pe alte segmente. În rest, sper să-i dăm înainte, pentru că, să ştiţi, în oraş ne confruntăm cu alte probleme, legate de reţelele de telefonie, de energie electrică sau de drumuri reabilitate. Sperăm ca partea asta de reţea, până la Platoul Soarelui, s-o finalizăm în maxim două luni, restul lucrării urmând s-o continuăm anul viitor, fiind vorba de o zonă dificilă, până la vechea cabană. Lucrările pentru tronsonul de colector până în oraş sperăm că se vor realiza după ce vom afla câştigătorul licitaţiei, aşa cum v-a spus şi domnul director general. În Straja, după câte ştiu sunt aproximativ vreo 200 de cabane la momentul de faţă care vor beneficia de canalizare, dar reţeaua este proiectată pentru dezvoltarea din Staţiunea Straja, estimându-se preluarea unui număr de aproximativ 5000 de turişti”.
Consideraţiile domnului Emil Părău
Liderul incontestabil al investitorilor privaţi din staţiune, Emil Părău, o adevărată „locomotivă” care de ani de zile trage, în bine, pe toţi ceilalţi investitori după el, cu scopul de a ridica rangul staţiunii montane prin dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil şi a tot ce ţine de acesta, inclusiv cabanele şi locurile de recreere şi agrement (chiar şi pe timp de vară), a fost întrebat cât de utilă este această lucrare pentru staţiune: „Poate este cea mai importantă lucrare ce se execută acum, în Straja, pentru că era nevoie şi de această canalizare. Fără ea n-am mai fi putut continua activitatea în staţiune. După cum ştiţi, toţi avem fose, care sunt aşa cum sunt, iar unii din noi putem să le golim, dar alţii n-au posibilitatea aceasta, existând astfel o mare problemă din acest punct de vedere. Aveam din cauza asta mari probleme cu cei de la Mediu, de la Sanepid... Deci, chiar este necesară această lucrare. Noi am reuşit să rezolvăm problema apei prin cheltuielile asociaţiei celor din Straja, iar această lucrare, care costă foarte mult, n-am fi avut posibilitatea s-o facem şi pe această cale mulţumim domnului Costel Avram pentru că ne-a înţeles şi din profitul firmei a investit aici. Şi, bineînţeles, mulţumim consiliului judeţean şi primăriei din Lupeni pentru că cheltuiesc nişte bani, nu puţini, destul de mulţi, pentru lucrarea cealaltă, ca noi să putem să existăm aici în Straja. Pentru cei care investesc în Straja, această lucrare este ca o gură de aer, pentru că le permite astfel să poată să investească în continuare. Unii din ei chiar îşi puneau problema dacă mai are rost să investească aici, atâta timp cât nu aveau esenţa, această canalizare. Efectiv nu mai aveai curajul să investeşti ştiind că n-ai canalizare. Astfel, odată cu această lucrare vom putea continua investiţiile în Straja, confortul turiştilor va fi sporit, iar partea de igienă de asemenea. Venind şi alţii să investească în Straja, după ce va fi canalizare, parcă capeţi şi tu putere să investeşti mai mult”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|