28.09.2016,  16:33:29 | 0 comentarii | 799 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În prezenţa a peste 150 de delegaţi din patru oraşe europene, / Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a deschis oficial „Zilele Societăţii Civile – Viitorul începe azi”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
De la 1 Iunie strada principală şi centrul civic al Petroşaniului n-au mai fost aşa de animate. Numai că, faţă de Ziua Copilului, de data aceasta în municipiul au defilat cetăţeni din cinci ţări: România, Italia, Polonia, Bulgaria şi Ungaria. 
 
Felicitări primarului
Toată această sărbătoare, în miez de toamnă, a fost posibilă graţie unui proiect european, atras de administraţia publică petroşeneană, pentru care merită felicitat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Numele proiectului probabil că vă spune totul şi mai oferă şi răspunsul la întrebarea pusă de mulţi petroşeneni ieri, aflaţi întâmplător pe stradă: „Ce-i cu marşul ăsta de pe stradă şi cu gălăgia de lângă teatru?”. „Zilele Societăţii Civile – Viitorul începe azi”, căci acesta este titlul, este un proiect nu prea mare ca valoare, dar puternic ca impact social, zecile de invitaţi străini prezenţi la Petroşani constituind o bună încercare de a duce renumele Văii Jiului şi municipiului de la poalele Parângului în marea familie europeană.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană cu 16.500 euro (circa 75.000 lei).
 
Primirea delegaţiilor străine
Ieri dimineaţă primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a primit conducătorii de delegaţii într-un cadru intim, totul fiind pregătit din timp, inclusiv micile cadouri. Se cuvine să amintim aici cu cine s-a întreţinut Tiberiu Iacob-Ridzi pe parcursul unei ore întregi, însoţit de viceprimarul Florin Nicolae: Aleksander Matsurev, viceprimar Banko – Bulgaria, colonelul Francesco Forti, din Ponte nelle Apli – Italia, Tomasz  Sadlon, primar Psari- Polonia, doamna Gabriela Borbaszne, coordonator de proiecte în cadrul primăriei din Varpalota-Ungaria. Din ţară a fost prezentă şi doamna Gabriela Nicolau de la „Europa pentru cetăţeni”.
„Astăzi m-am întâlnit cu primarul oraşului din Polonia şi cu viceprimarul oraşului înfrăţit cu Petroşaniul, Bansko, iar mâine mă întâlnesc şi cu reprezentantul primăriei din Varpalota. Azi, mâine şi poimâine vom avea foarte multe acţiuni comune în cadrul acestui proiect finanţat pe fonduri europene, un proiect frumos care, iată, deschide un nou capitol al acţiunilor interesante şi plăcute între aceste localităţi înfrăţite şi care are în plan central municipiul Petroşani şi comunitatea locală de aici. Prin participarea a peste 200 de oameni, foarte mulţi veniţi din cele patru oraşe europene, cred că Petroşaniul dă azi şi un fel de test legat de ospitalitatea şi mobilizarea exemplară de care dau dovadă petroşenenii. Este meritul celor din administraţia locală, care în aceste zile s-au organizat foarte bine pentru ca toate lucrurile să meargă cum trebuie. Am mai participat la astfel de proiecte în ultimii ani, dar de fiecare dată am fost fie invitaţi, fie co-organizatori, ceea ce nu-i tot una. Azi suntem gazde şi sperăm ca totul să iasă bine, iar oaspeţii noştri să plece de aici cu gânduri frumoase, cu amintiri de neuitat, ducând, acolo la ei, faima Petroşaniului. Ce poate fi mai pragmatic şi mai bun decât să ştii că cei care au venit în oraşul tău, pleacă încărcaţi cu amintiri deosebite, spunându-le şi celorlalţi ce frumos e la tine acasă?!”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
 
Expoziţia de pictură a italienilor din Ponte nelle Alpi a strălucit miercuri!
La primărie a fost organizată o minunată expoziţie de italienii din Ponte nelle Alpi. Aceasta a cuprins mai multe lucrări şi miniexpoziţii realizate de artişti plastici din oraşul italian şi din zona respectivă. Poate că nume ca Gilberto Casellato, Evelina Reolon, Paola Bona, Raffaella Zanon, Fillippo Chiarello sau Diego Lazzarin nu vă spun celor de-aici mare lucru, dar să ştiţi, dacă n-aţi avut ocazia să vedeţi expoziţia, că lucrările acestor pictori, în ulei sau desen, sunt absolut superbe. Fie că vorbim de pictură abstractă sau naivă, fie că vorbim de peisaje sau natură moartă, ori de portrete, expoziţia a fost una deosebită şi merită văzută atent mai ales de cunoscători şi de iubitorii de artă şi pictură. Nuanţele şi culorile, forma exponatelor au dat sarea şi piperul unei acţiuni ce a pornit din primărie, miercuri dimineaţa sala fiind plină cu peste 300 de oameni, din care vreo 200 doar din cele cinci delegaţii. Printre toţi aceştia şi printre artiştii plastici italieni i-am regăsit, în număr foarte mare – nu unul-doi – pe cei de la Caritas Petroşani, Crucea Roşie Petroşani, Pro Parâng, Petro Aqua. Laolaltă cu aceştia au stat tineri sportivi de la CSM Petroşani, Clubul Şcolar Sportiv Petroşani, superbele campioane de gimnastică de la Clubul Copiilor şi Elevilor Petroşani, toţi însoţiţi de instructori şi antrenori, precum şi dansatorii de la Casa de Cultură a Studenţilor Petroşani alături de instructori. Oriunde te uitai, vedea tineri frumos îmbrăcat, fie în port popular, fie în echipament sportiv, alături de doamne şi domni pedanţi, aranjaţi şi şpilcuiţi la patru ace, veniţi cu bucurie să participe la marş şi la ce va urma, dar şi să vadă expoziţia şi să audă ce li se mai spune de la microfon.
 
Deschiderea oficială a avut loc în Parcul Comunităţii Europene
Ultima parte surprinsă miercuri de noi o dedicăm acţiunii de deschidere a manifestărilor organizate cu ocazia acestui proiect european. Nu vom zăbovi mult, dar vă spunem doar că băncile de la rotondă, într-o zi splendidă de final de septembrie, s-au umplut „full”, la fel şi zecile de scaune aduse suplimentar, iar totul a început cu intonarea Imnului de Stat şi a Imnului Europei, de către excelenta fanfară a oraşului, care cu acest prilej a dovedit că poate şi că trebuie să fie prezentă la cât mai multe acţiuni. De ce nu, chiar duminica prin parc, cum era odată pe vremuri!
Cuvântul de deschidere şi de bun venit a fost adresat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, care a salutat participanţii şi printre altele a spus că o Europă unită este cel mai bun proiect pe care bătrânul continent l-a avut vreodată. Au urmat la cuvânt şi conducătorii celorlalte delegaţii participante. Rând pe rând, fiecare a reflectat faptul că delegaţii se simt bine la Petroşani, că le place ceea ce văd şi cum au fost întâmpinaţi de gazde şi de petroşeneni şi că această acţiune comună are rolul clar de a unii şi mai mult aceste oraşe înfrăţite.
La orele 15,00, după manifestările din parc, delegaţiile străine s-au întreţinut cu Asociaţia „Petro Aqua”, Imre Szuhanek şi Ovidiu Rizopol prezentându-le „perla” turismului local - „Peştera Bolii. Ziua s-a încheiat la Restaurantul „Belle Epoque”, cu un concert de muzică clasică prezentat de elevii Şcolii de Muzică de la „I.G. Duca”.
 
Piesele lui Butulescu şi „fetele de aur” din gimnastică 
Sergiu Vîrte, actor la Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu, împreună cu alţi colegi şi-au intrat şi ei în rol după aceste discursuri, prezentând pe covorul special de competiţii de karate ca pe un fel de scenă, două fragmente din două extraordinare piese de teatru scrise de cunoscutul scriitor petroşenean, totodată şi consilier local, Valeriu Butulescu: „Infinitul Brâncuşi” şi „Herghelia albastră”. Două fragmente de piese care au fost şi sunt jucate la cunoscutul teatru petroşenean.
Fireşte, au mai urmat şi alte momente, inclusiv o demonstraţie inedită şi mult gustată de public ale fetelor noastre de aur, tinerele campioane europene de gimnastică, super talentate, de la Clubul Copiilor şi Elevilor.
 
Programul manifestărilor
Ziua de joi va începe în forţă, cu Workshop-ul de la primărie, de la orele 10,00, care va cuprinde două teme de discuţii (voluntariatul şi cauza ostilităţii faţă de emigranţi). La seminar va participa şi primarul din Bumbeşti-Jiu, care va vorbi, printre altele, participanţilor, despre opoziţia cetăţenilor şi administraţiei locale privind tabăra de emigranţi care urma să se instaleze în localitatea dumnealor.
De la orele 16,00 în Parcul Comunităţii Europene va avea loc târgul ONG-urilor participante la proiect.
Seara se va încheia la cantina Universităţii, unde va avea loc o cină cu preparate cu specific bulgăresc şi polonez, după ce cu o seară înainte, miercuri, a fost organizată o cină cu specific românesc.
Ziua de vineri va duce delegaţiile şi spre „diamantul” încă rămas neşlefuit, Parângul, unde conform proiectului sunt prevăzute un miniseminar pe tema „Sportul, formă de participare cetăţenească şi mod de viaţă civică”, dar şi câteva activităţi sportive montane şi scurte drumeţii alpine în zonă. După o zi de munte şi de aer tare, seara probabil că toţi vor mânca precum lupii cina cu specific unguresc ce va fi pregătită şi vor uita de oboseală distrându-se cu momentul artistic oferit de maghiarii din Varpalota.
În fine, sâmbătă, cu o zi înainte de plecare a delegaţiilor străine, un europarlamentarul hunedorean le va prezenta invitaţilor, în cadrul unui alt seminar, ce conexiuni şi comunicare există între generaţii. Va urma apoi, la orele 15,00, o vizită la copiii minunaţi de la Casa Pollicino, care au atâta nevoie de dragostea şi de atenţia noastră, a tuturor, după care seara se va încheia în ritm de dans la cantina studenţească.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter