29.09.2016,  16:35:33 | 31 comentarii | 5588 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Valeriu Butulescu, la un sfert de veac de la Marea Mineriadă...(I) / „Nu Iliescu a adus mineri ci, mai degrabă, indirect, Mugur Isărescu”


de Marian BOBOC
Acum exact un sfert de secol, în ultima decadă a lui septembrie 1991, Valea Jiului şi-a dat în petic mai sonor şi mai păgubos ca oricând. Printr-un scenariu (rămas până azi fără autor!) instrumentat, probabil, de enigmatice forţe oculte şi inculte, minerii noştri au fost teribil manipulaţi. Coordonaţi de sindicalişti, au oprit acceleratul Cluj – Bucureşti, au dat jos călătorii cu bagaje şi bilete cu tot, au pus cuţitul la gâtul mecanicilor de pe locomotivă şi, în ciuda semaforului roşu, au pornit la vale, strigând ameninţător: Bucureşti, Bucureşti!
Ce a urmat e de neuitat. Au grijă televiziunile centrale să ne amintească sistematic aceste pagini de istorie, transmiţând imagini de coşmar, în care oameni de la noi (?!) bat cu sălbăticie civili bucureşteni, iau prizonieri, intră cu forţa în sediul TVR, aruncă cu sticle incendiare în clădirea Guvernului, sparg intrarea de la Parlament, ocupă clădirea, urlă şi ameninţă. Dacă n-ar fi fost lămpaşele ai fi crezut că au reînviat vandalii.
Ocuparea Parlamentului de către sindicalişti, fapt fără precedent în istoria modernă a Europei, a fost mediatizată intens pe toată planeta, aruncând o pată greu de spălat pe obrazul Văii Jiului. De-atunci au început necazurile noastre. Marginalizaţi de partidele politice, izolaţi geografic, evitaţi de investitori, şicanaţi discret, dar eficient, de la centru, am privit neputincioşi cum apune steaua noastră de „ avangardă a clasei muncitoare”.
Dintre toţi politicienii hunedoreni activi ai prezentului, unul singur a trăit pe viu acele evenimente, şi încă implicat adânc în esenţa lor, fiind deputat în Parlament: Valeriu Butulescu. 
Ne-am gândit că ar fi bine să-i punem câteva întrebări incomode, legate de acest episod ciudat şi neelucidat. (ZVJ)
 
Nu Iliescu a chemat minerii 
- Domnule Valeriu Butulescu, Iliescu a adus minerii în septembrie 1991?
- Este varianta lui Petre Roman, care a susţinut că Ion Iliescu i-a chemat pe ortaci ca să-l înlăture pe el din fruntea Guvernului. Varianta aceasta nu m-a convins niciodată… 
- De ce?
- E drept, conflictul dintre Roman şi Iliescu era deja cunoscut. Era unul de natură ideologică. Iliescu era tot mai iritat de teribilismele lui Roman, de modul cum guverna „mormanul de fiare vechi al economiei naţionale” (expresia îi aparţine şi va rămâne pe veci un exemplu de inabilitate politică). Dar pentru îndepărtarea lui Roman, Iliescu nu avea nevoie de un scandal istoric, cum a fost venirea minerilor. Cea mai mare parte din parlamentarii FSN erau de partea lui Iliescu. Roman putea fi uşor schimbat prin mijloace parlamentare…
- De ce credeţi că Iliescu era aşa tare. La Convenţia FSN din martie 1992, aripa Roman a învins aripa Iliescu…
- A fost o iluzie, în plasa căreia au căzut mulţi naivi. Nu Ion Iliesecu a pierdut, ci omul său, Marian Enache, şi moţiunea sa. Roman a preluat conducerea FSN! Dar, fără Iliescu acelor ani, valoarea electorală a FSN-ului s-a prăbuşit, de la 81% în 1990 la 11% în 1992! Iliescu şi-a făcut în trei luni alt partid (FDSN) şi a câştigat detaşat alegerile din 1992.
- Să revenim…
- V-am spus toate aceste detalii pentru a înţelege că într-o dispută Roman-Iliescu, parlamentarii de atunci, în marea lor majoritate, ţineau cu al doilea. Pentru înlăturarea lui Roman nu era nevoie de mineri! Punct!
 
Crampele sociale ale Văii
- Atunci cine i-a chemat în septembrie 1991?
- A fost un concurs stupid de împrejurări. Care probabil va rămâne pe veci neelucidat. Megalomania în creştere a lui Miron Cozma a avut rolul ei. Şi partidele de opoziţie au încurajat mineriada. Să nu uităm că în vreme ce minerii ocupaseră Parlamentul, Cozma era primit cu ovaţii la Convenţia Naţională a PNŢ-CD!
- Deci mineriada e opera lui Cozma?
- Nu! Paradoxal! Nici măcar Cozma nu şi-a dorit-o! Crampele sociale ale Văii Jiului s-au manifestat încă din august 1991. Atunci minerii nu şi-au putut încasa integral „premele” din lipsă de numerar. Inflaţia galopantă a timpului a condus la o lipsă acută de masă monetară pe piaţă. Minerilor li s-a spus să aştepte, că e sub tipar bancnota de 1000 de lei. Cea cu Eminescu! După Ziua Minerului, eternul şi fascinantul guvernator BNR Mugur Isărescu a ieşit zâmbitor la televiziunea liberă, arătând lumii „specimenul”, adică proiectul bancnotei buclucaşe. Specimen pe care nimeni nu a observat că Eminescu e trecut Mihail, nu Mihai! Cineva l-a confundat pe Luceafăr cu Mihail Gorbaciov…
- Şi?
- Minerii nu ştiau ce e aia „specimen”. Au înţeles că s-au tipărit banii de „preme” şi au dat năvală la „caserie”. Aşa a început tărăboiul… Daţi-ne banii! Am văzut la televizor că s-au tipărit. Am mai spus-o! Nu Iliescu a adus mineri ci, mai degrabă, indirect, Mugur Isărescu. E interpretarea lui Ilie Torsan, un lider de sindicat important, poate cel mai cerebral sindicalist al vremii… 
 
Sindicatele nu au vrut să plece
- Consecinţele?
- Minerii au început să zumzăie. Sindicatele, reprezentate atunci de Cozma şi Torsan, au transmis deputaţilor din Valea Jiului (profesorul universitar Septimiu Krausz şi subsemnatul) că oamenii se mişcă, masa socială se încălzeşte. De la „premă” s-a ajuns şi la alte revendicări: condiţii de viaţă, de muncă, apă caldă, apă rece, retehnologizare etc. Sindicatele au anunţat deschiderea unui conflict colectiv de muncă. Vă repet, nici sindicatele n-au dorit plecarea la Bucureşti… 
- Aţi fost implicat?
- Evident! Eram parlamentar! De la tribuna Parlamentului am luat mereu parte Văii Jiului. Nici nu se putea altfel. Revendicările minerilor erau juste! M-am deplasat personal cu maşina, cu Miron Cozma, la Bucureşti, pe 14 septembrie 1991. Am înaintat împreună Guvernului revendicările. Iar Guvernul a avut o atitudine înţelegătoare. Uluitoare, de-a dreptul! Pe absolut toate revendicările s-a pus rezoluţia „de acord”. Cozma s-a întors victorios, cap-coadă. Sindicatele şi-au trâmbiţat succesul şi au declarat, oficial, conflictul de muncă închis…
 
Şutul „serviciilor” la mina Vulcan
- Atunci cum vă explicaţi aventura care a urmat?
- Rămâne o enigmă. Regretatul ing. Iosif Drumuş, pe atunci director la EM Vulcan, avea o explicaţie. Pentru că mineriada lui 1991 a pornit de la Vulcan. Acolo era un nucleu mărunt de opozanţi ai lui Cozma. Nu este exclusă nici implicarea unor „servicii”… La intrarea în schimb, au început să răspândească zvonul că Miron Cozma i-a trădat, că aprobarea revendicărilor e făcătură a guvernanţilor şi a administraţiei. Că „preme” ioc! Scânteile acestea mincinoase s-au răspândit. Minerii au intrat în biroul directorului Drumuş, l-au sechestrat, l-au bătut. Au cerut insistent să vină Cozma la Vulcan…
- A venit?
- Cozma avea multe păcate, dar curajul niciodată nu i-a lipsit. S-a dus la Vulcan să discute cu masele răzvrătite. Discuţia a fost aprinsă. Martorii spun că Miron a încasat mai mulţi pumni. A mai dat şi el, că la asta se pricepea. Oricum, Cozma s-a orientat repede în teren. A văzut că revendicările acceptate de Guvern nu valorează nimic în situaţia dată. Că se vrea gâlceavă socială. Şi el, pentru a-şi salva pielea şi onoarea de lider, a cedat. S-a pus în fruntea maselor vulcănene şi au venit, pe jos, la Petroşani. Conflictul de muncă a fost, neoficial, redeschis.
 
Încăpăţânarea lui Petre Roman
- Ce revendicau masele?
- Nimic concret. Revendicările fuseseră deja acceptate oficial. Se intrase deja în  faza aceea de isterie colectivă, pe care doar experţii în patologie socială o pot explica. Principalul slogan al zilei devenise: Să vină Roman la Petroşani!
- De ce n-a venit?
- Dacă ar fi fost un politician profesionist (şi nu un conferenţiar universitar plantat în fruntea Guvernului, n.r.) ar fi venit. Sunt sigur că după obişnuitul schimb de amabilităţi (inclusiv de înjurături) lucrurile se linişteau. Şi Cozma şi Torsan ne-au transmis mesaje la Parlament, să facem cumva să vină Roman. Pentru că asta „vrea” masele. Dar Petre Roman, care, în elitismul său franţuzit, totdeauna a avut un dinte împotriva minerilor, nu a cedat. A spus că nu vine şi gata. Că doar n-o să vină muntele la Mohamed! 
- Ciudat…
- Am discutat personal cu Petre Roman. L-am rugat să vină, explicându-i că nu se poate întâmpla nimic. Dar n-a vrut. Refuzul său a întărâtat şi mai mult masele răsculate. Cozma, care fusese pe vremuri „discjochei”, ştia să întreţină atmosfera de discotecă. Avea şi motive. Din presupus „trădător”, redevenise lider. Stăpânea situaţia. I-a trimis lui Roman un termen ultimativ. Dacă el nu vine la Petroşani, atunci minerii îi vor face o vizită de lucru…
 
Nu întotdeauna muzica simfonică e benefică
- Care a fost reacţia Guvernului?
- Una bezmetică, desigur. Situaţia era incendiară, iar ei invocau principii constituţionale. Cozma era cu mii de oameni în faţa Primăriei din Petroşani. Se aştepta, la radio, la o oră anume, un comunicat al Guvernului. La ora dată, în loc de comunicat, radioul a început să transmită muzică simfonică. Asta a pus capac la toate. Sunt sigur că orice altă muzică ar fi fost mai potrivită cu situaţia! Dar nu simfonică. Oamenii au început să strige: Bucureşti! Bucureşti! Şi masa aceea fierbinte de oameni a pornit-o spre gara Petroşani… (va urma)

Comentarii articol (31 )

#1 Constantin Dobre29.09.2016,  21:59:13
"M-am deplasat personal cu maşina, cu Miron Cozma, la Bucureşti, pe 14 septembrie 1991. Am înaintat împreună Guvernului revendicările. Iar Guvernul a avut o atitudine înţelegătoare. Uluitoare, de-a dreptul! Pe absolut toate revendicările s-a pus rezoluţia „de acord”. Cozma s-a întors victorios, cap-coadă. Sindicatele şi-au trâmbiţat succesul şi au declarat, oficial, conflictul de muncă închis..." AR FI FOARTE INTERESANT DACA SE POATE PREZENTA COPIA INTEGRALA A REVEDICARILOR PE CARE SA SE VADA IN CLAR STAMPILA GUVERNULUI, REZOLUTIA "DE ACORD" SI DATA, INCLUSIV NUMELE SI SEMNATURA PRIMULUI MINISTRU - PETRE ROMAN!
#2 misu30.09.2016,  00:45:34
Batranete haine grele....daca la 25 de ani de la mineriade tot nu pricepe cum au stat lucrurile...
#3 Pufi30.09.2016,  08:07:38
Dl. Constantin Dobre in 14.09.1991 a fost intr-o zi de sambata. A 2-a zi duminica 15.09.1991 a avut loc o intalnire secreta la Tebea intre Miron Cozma si Petre Roman. Pe data de 16.09.1991 minierii strigau in gara Petrosani JOS ILIESCU. In timp ce Miron Cozma s-a deplasat la Bucuresti cu masina garnitura de tren de minieri a fost oprita la Craiova, li s-a oferit mancare si probabil printre ei au fost introdusi si ofiteri SRI. Cand au ajuns in Bucuresti strigau JOS ROMAN. Miron Cozma a incercat cu disperare sa-i conduca spre Cotroceni insa acestia s-au dus glont spre cladirea guvernului. Astfel o lovitura pusa la cale de tandemul Roman-Cozma s-a intors impotriva lor. GHINION. Din acest motiv Miron Cozma il injura tot timpul cand apare la TV pe Ion Iliescu. :)
#4 Valeriu Butulescu30.09.2016,  10:33:36
Domnule Dobre! Aceste revendicări ar trebui să se regăsească în arhiva Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (varianta oficială), dar şi în presa vremii. Pe atunci regretatul Dorin Gheţa scotea săptămânalul Curierul Sindicatelor. În mod cert, Guvernul Roman a soluţionat pozitiv (pe hârtie, că n-a fost timp de punere în practică) toate revendicările cerute. Cozma şi Roman au bătut palma la plecare. Asta nu i-a iertat niciodată Roman lui Cozma. Că, deşi i-a semnat toate revendicările, a venit cu ortacii la Bucureşti şi a făcut ceea ce a făcut. Asta a arătat că miza evenimentului a fost alta, nu revendicările "sociale" Rămân la păretrea că dacă Petre Roman venea la Petroşani, aşa cum Ceauşescu a venit la Lupeni la extraordinara grevă pe care aţi condus-o în 1977, lucrurile ar fi avut un sfârşit mai bun, şi pentru Vale, şi pentru ţară...
#5 Valeriu Butulescu30.09.2016,  10:49:42
Domnule Mişu! Cu tot respectul. E uşor să jigneşti, făcând aluzie la vârsta cuiva, camuflat comod sub masca unui pseudonim. Precum vedeţi, încerc să reproduc "cum au stat lucrurile" în viziunea unor oameni care le-au trăit pe viu (Roman, Cozma, Torsan, Drumuş, subsemnatul etc, lista e deschisă). Părerile sunt împărţite, evident. Încerc să evoc dinamica evenimentelor, mai puţin cauzele, pe care nici măcar istoricii nu le-au pus cap la cap încă. Dacă Dv ştiţi exact "cum au stat lucrurile" vă invit să ne spuneţi. Completăm astfel o lacună în istoria noastră postdecembristă. Probabil şi Dv, ca şi mine, aveţi o variantă care vă pare cea mai plauzibilă. Şi varianta cea mai la îndemână (pe mine nu m-a convins) este că "Iliescu a adus minerii". Iliescu i-a adus în iunie 1990! E un lucru dovedit, recunoscut chiar de fostul Preşedinte! În 1991 au venit din alte motive. Dacă aveţi argumente, sunteţi rugat să le folosiţi. În fond, participăm la o discuţie, publică şi civilizată.
#6 Golopenţa30.09.2016,  13:30:01
Mişule! Dacă te-ai pensionat cumva de la "servicii", sau ai reprezentat cândva forţele oculte, spune, omule! Probabil ştii multe. Explică-ne tu cum a fost. Luminează-ne! Nu ne lăsa să murim proşti.
#7 Ivan Ivanovici30.09.2016,  20:02:13
Isarescu a adus minerii indirect, Iliescu i-a adus direct prin firul scurt ... nu cred ca dl. Vali nu stie ca dinozaurii lui Iliescu nu voiau schimbarile propuse de Guvernul Roman, care era unul de specialisti, tehnocrati cum se spune acum ... spun astea fara sa fiu fan Petre Roman, insa dl. Vali e atat de inteligent incat nu inteleg de ce face declaratii demne de Adevarul anilor 90 ...
#8 Constantin Dobre30.09.2016,  21:51:21
Domnule Butulescu! Din motive obiective eu nu pot avea acces la nici-o arhiva, oficiala sau nu, din Valea Jiului. Banuiesc ca dvs aveti acces la arhivele acelea si pentru a va credibiliza zicerile din interviul acordat domnului Maria Boboc, cred ca acum este chiar in interesul domniei voastre sa veniti aici cu copie dupa acele documente! Sper sa nu ma intelegeti gresit, pentru ca in public se cunosc mai multe variante legate de acel eveniment din 1991, variante care sufera de acelas neajuns: lipsa probelor! Dupa cum bine stiti, eu insumi am fost victima manipularilor din media, dar acum le-am cam stopat dupa ce au aparut probe/dovezi chiar din arhiva CNSAS, multe din aceste dovezi aflandu-se chiar in cartile scrise de domnul Marian Boboc! In balacareala contemporana, greu mai poti fi crezut pe cuvant fara dovezi concrete! Cu stima, Constantin Dobre
#9 Valeriu Butulescu01.10.2016,  01:02:20
Domnule Ivanovici! M-am străduit să prezint lucrurile aşa cum le-am înţeles cu mintea mea, atâta câtă am, să explic că înlăturarea incomodului pe atunci Petre Roman se putea face prin Parlament, unde Iliescu, prin preşedinţii Marţian şi Bârlădeanu, controla majoritatea. Iliescu a chemat minerii în iunie 90. Lucrul acesta e cert. Dar atunci au venit pentru o treabă concretă. Ce să facă minerii în septembrie 91 la Bucureşti? Să ocupe Parlamentul? În septembrie 91 Iliescu şi-ar fi dorit mai degrabă un cui în pantof decât mineri în Parlament. Aveţi o minimă dovadă că Iliescu a chemat minerii "pe firul scurt" în 1991, sau e doar o supoziţie care corespunde aşteptărilor Dv. Dacă Iliescu ar fi vrut să scape de tehnocraţii lui Roman, de ce aceştia s-au regăsit, mai toţi, în guvernul Stolojan? Dacă Petre Roman venea la Petroşani în septembrie 91 să le citească la ortaci lista revendicărilor acceptate şi să le transmită un călduros Noroc bun, ar fi plecat la Bucureşti în aplauzele Văii Jiului!
#10 DenisQ01.10.2016,  10:19:47
Domnule Butulescu in 13 iunie 1990 la RAH Petrosani a sunat Gelu Voican Voiculescu si a transmis urmatorul mesaj: "Din ordinul Primului Mininistru Petre Roman trebuie sa va deplasati la Bucuresti ca sa aparati valorile democratice cucerite prin Revolutia din decembrie 1989." Telefonul a fost dat in jurul orelor 16.00. Dispecerul de serviciu de la RAH era I.V. actualmente pensionar. Acesta a transmis mai departe ordinul tuturor unitatilor miniere de pe Valea Jiului. In legatura cu acest aspect in anul 2005 Gen. Voinea a anchetat in sediul Politiei Aninoasa mai multi fosti directori si dispeceri de la unitatile miniere care in data de 13 iunie 1990 au fost de serviciu. ROMAN A CHEMAT MINIERII si in 1990. Traian Basescu a fost cel care a pus la dispozitia minierilor garniturile de tren oprite la Craiova de un inginer care la ordinul lui Basescu a fost demis din functie in noaptea respectiva.
#11 Constantin Dobre01.10.2016,  10:23:25
Domnule Butulescu! Insist pentru publicarea documentului revendicativ, aprobat de Petre Roman, pentru ca daca acest lucru este adevarat, atunci totul ar avea o logica si o singura explicatie privind comportamentul bizar al lui Miron Cosma (de curand deconspirat ca informator al Securitatii) - acesta era "omul" lui Virgil Magureanu. Sper ca va aduceti aminte despre comunicatele publice ale LSM"VJ" (inregistrata oficial la tribunalul din Petrosani la data de 17 aprilie 1990), recte Miron Cosma, impotriva demonstrantilor din Piata Universitatii si de declaratia publica a aceluias Miron Cosma ca in data de 14 iunie 1990 a fost asteptat la Bucuresti de chiar Virgil Magureanu care apoi la "plimbat" prin Bucuresti pentru a-i arata distrugerile facute de "golani" si "fascisti"! De altfel mihai Stoienescu a publicat o carte de interviuri cu Virgil Magureanu in care acesta spune ca inaintea evenimentului din 1991 Miron Cosma facea 'anticamera" zilnica la cabinetul acestuia.
#12 Valeriu Butulescu01.10.2016,  12:36:21
Domnule Pufi! Minerii au plecat la gară pe 24 septembrie, nu pe 16. S-au strigat multe atunci: Jos Roman, Jos Iliescu! Jos FSN! Jos comunismul! Întâlnirea de la Ţebea nu a fost atât de secretă, cât se spune. A fost prilejuită de aniversarea tradiţională a morţii lui Avram Iancu. Am fost şi noi, parlamentarii, prezenţi. Cozma a plecat supărat de-acolo pentru că Roman nu l-a primit cu onorurile la care se aştepta Miron. Şi la masa de protocol, Miron a fost pus undeva, mai la margine. Trebuie spus direct: Roman (un intelectual fin) nu l-a agreat niciodată pe Cozma, în care a văzut un megaloman şi un tupeist. Dar FSN-ul avea unele datorii faţă de mineri, pentru ajutorul din 14-15 iunie! Este inacceptabilă varianta că Roman ar fi pus la cale la Ţebea un complot împotriva lui Iliescu. Tocmai cu Cozma, în care Petre Roman nu avea deloc încredere!!! Roman era prea inteligent pentru a nu pricepe că nu te poţi baza pe Miron, care trecea atunci drept omul lui Iliescu. Iar Iliescu,care avea atunci în populaţie un grad de încredere de peste 60% (dovedit în alegerile din 92, pe care le-a câştigat din primul tur), era politic de neclintit, cu sau fără mineri. A căuta comploturi în haosul acela e pierdere de vreme. Am mai spus-o. Lucrurile au luat-o razna pentru că Roman nu a ştiut să gestioneze criza, bărbăteşte. A crezut că ortacii sunt studenţii lui de la Politehnică. Când au ajuns la Bucureşti, pentru pacificare, trebuia să cadă un cap. Iar cel mai potrivit (responsabil pentru criză)a fost capul lui Petre Roman! Imorală soluţie, dar practică. Ortacii s-au întors acasă fericiţi, cvonvinşi că au salvat iar democraţia, Stolojan şi-a făcut alt guvern şi viaţa a mers înainte
#13 misu02.10.2016,  00:13:58
Domule Butulescu, departe de mine intentia de a va jigni, batrnetea vine peste fiecare cu toate relele ei. Nu ma ascund, puteam sa-mi dau numele meu sau pe al vecinului, cine m-ar fi crezut? Am priceput ca dumneavoastra ati povestit lucrurile asa cum se vedeau atunci. De acord ca nu Iliescu personal i-a dus in Bucuresti, era insa capul unui regim, al unui mod de lucru, putea sa evite un asemenea deznodamant, n-a facut-o pentru ca gandea altfel, nu a avut nici un dram de viziune, ca toti politicienii nostri, fara exceptie. Lucrurile sunt mult mai clare decat avem noi impresia, dar ne place sa vedem conspiratii, asa suntem croiti, ne si place. Me nedumereste faptul ca-l bagati in seama pe Dobre, altii au mers la inchisoare, el la Stefan Gheorghiu....sunt lucruri ce nu pot fi tolerate. In rest fiecare cu ale lui. Sanatate maxima!
#14 misu02.10.2016,  00:15:53
Golopenta, da domnule de la serviciu m-am pensionat, dupa 27 de ani de munca in subteran...
#15 Pufi02.10.2016,  10:59:48
Domnule Butulescu de acord cu dvs intr-un singur punct de vedere. Aveti dreptate minierii au plecat pe 24 Septembrie. In rest nu am aceeasi opinie.
#16 Constantin Dobre02.10.2016,  12:50:36
@ misu Inteleg ca esti suparat pe dl Butulescu pentru ca ma baga in seama. Zici tu dlui Butulescu: "Me nedumereste faptul ca-l bagati in seama pe Dobre, altii au mers la inchisoare, el la Stefan Gheorghiu....sunt lucruri ce nu pot fi tolerate". Nu stiu cat vei pricepe tu din ce urmeaza sa-ti spun dar ma straduiesc. Afla ca si mie securistii mi-au facut dosar penal - dosar care acum se afla la Centrul de Informare si Documentare (CID) al fostei Securitati, mentinut apoi si de SRI. In acel dosar penal scrie negru pe alb ca eram acuzat de "propaganda impotriva orandurii comuniste" si "ultraj impotriva secretarului general" (adica impotriva lui Nicolae Ceausescu). Tot in acel dosar se arata si motivatia pentru care dosarul n-a fost trimis in instantele de judecata, adica, citez: "a intrat in atentia oficinelor de propaganda capitaliste" (de fapt Amnesty International ma adoptase ca prizonier de constiinta si mereu hartuia Roamania comunista cu scrisori si intrebari incomode despre mine. Probabil ca acelasi lucru s-ar fi intamplat si cu cei invocati de tine ca au facut puscarie daca aceeasi Amnesty International le-ar fi stiut numele. Poate te intrebi de unde a stiut Amnesty International despre numele meu si ce rol am jucat eu in evenimentul de la Lupeni din august 1977!? Raspuns precis: de la Ambasada SUA din Bucuresti - detin probe). Acum incerc sa-ti luninez capsorul despre Academia Stefan Gheorghiu. In primul rand aceasta Academie era similara cu alte academii, de acelasi profil, din toate tarile comuniste din Estul Europei, cu diferenta ca se numeau altfel si nu tot Stefan Gheorghiu. O alta diferenta era aceea ca Stefan Gheorghiu era oficial marcata de un puternic curent nationalist-propagandistic, iar 'surorile" ei din celelalte tari comuniste erau dominate de total de ideile COMINTERNISTE si COMINFORMISTE (pe scurt, ideile "globaliste" ale comunismului de tip sovietic). Tuturor acestor scoli de gandire marxist leniniste din Estul Europei le erau opuse curentelor de gandire politica care slujeau capitalismul. revin la Academia Stefan Gheorghiu. Aceasta Academie ingloba mai multe catedre: cea de istorie a Romaniei si a Partidului Comunist Roman, cea a Socialismului (cursurile filozofice, sociologice si etice contemporane), cea de economie (pe aceasta am urmat-o eu) si cea de ziaristica. De retinut ca Academia Stefan Gheorghiu beneficia de de cei mai merituosi profesori, absolventi ai facultatilor din cadrul Universitatii Bucuresti si al Academiei de Studii Economice tot din Bucuresti (aceea din Piata Romana) - profesori gen Virgil Magureanu (alias Imre Asztalos) etc. Foarte important de mentionat ca sub egida Academiei Stefan Gheorghiu functionau scolile de partid din fiecare judet, inclusiv cea din Petrosani) si asigura indrumarea directa a tuturor profesorilor de economie politica, socialism stiintific si sociologie din cadrul tuturor institutiilor de invatamant superior, inclusiv indrumarea prof. dr. Septimiu Krausz din Petrosani - primul presedinte al FSN din Petrosani si apoi parlamentar in prima legistatura a anului 1990, impreuna cu domnul Valeriu Butulescu. Revin din nou la Stefan Gheorghiu. Incepand cu anul 1972 (atunci cand Ion Iliescu a cazut in dizgratia Partidului Comunist Roman) Academia Stefan Gheorghiu a inceput sa fie virusata, in subteran desigur, cu adepti ai curentului de gandire COMINTERNIST si COMINFORMIST (alea "globaliste" de tip sovietic) - apud Leonte Rautu - rectorul Academiei Stefan Gheorghiu, Virgil Magureanu (Imre Asztalos), Vladimir Tismaneanu (Volodea Tisminetki), Iosif Boda (Ioska Bodo) etc. In anul 1981 cand eu am ajuns la Stefan Gheorghiu (am mai povesti pe acest site cum am ajuns acolo, nu mai reiau) am luat imediat la cunostinta chiar de la COMINTERNISTI, care voiau sa ma atraga de partea lor, de lupta subterana si complotista dintre nationalisti si cominternisti/cominformisti - lupta ideologica cominternist/comformista si comploturi antistatale si antiromanesti pentru eliminarea fizica a lui Nicolae Ceausescu, familiei acestuia si a intregului CPex al PCR, pe care nu am urmat-o si de care m-am delimitat cat am putut. Dupa aparitia lui Gorbaciov (in primavara anului 1985) la carma URSS si a ideilor acestuia cu "glasnost" si "perstroika", cominternistii/comformistii de la Stefan Gheorghiu au balansat puterea ideologica catre ei si au inceput sa cam iasa la suprafata prin insusirea si raspandirea ideilor garbacioviste (a se vedea cartea lui Virgil Magureanu "Puterea si Sistemul Social", o copie cu dedicatie am primit si eu chiar de la autor, in care cominternistii Ion Iliescu si altii isi expuneau ideile gorbacioviste). Sigur, in final, in 1989, au castigat cominternistii de tip gorbaciovist-sovietic. Ei, acum este interesant ce s-a intamplat cu Stefan Gheorghiu! Simplu, n-a disparut decat ca nume si ideologie nationalist-comunista, dar structura si mentalitatile, de data aceasta cominternist/cominformiste, au continuat. Mai mult, fostii profesori victoriosi cominternisti de la Stefan Gheorghiu au fost redistribuiti in universitatile de stat (pentru Virgil Magureanu special a fost infiintata Facultatea de sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti) iar alti ideologi (in special profesori de filozofie, cu aceleasi in clinatii cominterniste), au luat locul celor de la Stefan Gheorghiu care mai nou se numeste "Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative" - SNSPA. Mult mai mult, fosta sectie de ziaristica a Academiei Stefan Gheorghiu functioneaza si azi in acelas sediu dar sub denumirea cominternist ideologica "Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării". Cu alte cuvinte "aceeasi Marie, dar cu alta palarie"! Vorba aceea "dupa noi, tot noi"! Asa ca, domnule Misu, nu va faceti iluzii desarte, limitandu-va doar la acuzatiile nedemne si gratuite ce mi le aduceti mie. Incercati sa vedeti intreaga "fotografie" descrisa mai sus si sa constatati ca dvs si chiar toti romanii au trait si traiesc sub acelsi spectru propagandistic, mai ieri numit Stefan Gheorghiu, si continuat azi sub diverse denumiri mascate, de esenta straina, mai intai gorbaciovist- cominternista, apoi cominformista si mai nou soroista! Stiu, e prea mult pentru intelegerea dvs ("dupa 27 de ani de munca in subteran")! Nu-i nimic, mai aratati acest comentariu si altora si poate va lamuresc mai bine decat am incercat s-o fac eu!
#17 Valeriu Butulescu02.10.2016,  13:36:53
Domnule Mişu! Domnul Dobre a făcut Ştefan Gheorghiu, dar a avut şi ani de penitenţă. A avut şi el multe de suferit. Păcat că nu vreţi să-l ascultaţi. Eu nu pot să uit că acest om a condus cea mai sonoră şi eficientă formă de protest social, petrecută în România, între anii 1947 - 1989! Curajul său este demn de toată admiraţia. Iar efectele grevei din 1977 au fost benefice pentru mineri şi Vale. Masa caldă, pensionarea preferenţială pentru condiţii grele, schimbul de 6 ore de care aţi beneficiat şi Dv., domnule Mişu, toate acestea s-au obţinut prin Greva lui Dobre! Prea ne grăbim să-l catalogăm, pentru că a studiat la Ştefan Gheorghiu. La Ştefan Gheorgiu au studiat mii de români! De ce vi s-a pus pata numai pe dl. Dobre?
#18 Grigore de la lamparie02.10.2016,  15:20:28
Domnule Butulescu, din ce în ce mai mult demonstrați faptul ca locul dumneavoastră este în (și doar) partidul comunist Roman ! Asta prin atitudinea, afirmațiile și comportamentul dumneavoastră SI din ultima vreme. Sunteți, fără îndoială, un om om extrem de inteligent și foarte talentat. Problema dumneavoastră este Caracterul! Și este păcat ca nu puteți forma, nu puteți (sau nu vreti) sa promovați tinere caractere liberale în Vale. Nu cred ca ar trebui sa va mai faceți campanie electorala mascata. Cred ca ar trebui sa lăsați tinerii cu adevărată gândire liberala sa răzbată în prim-planul politicii din Vale și din România.
#19 gigel02.10.2016,  18:15:29
nenea cu poemele de cati ani traieste din minerit?se aude?
#20 Constantin Dobre02.10.2016,  18:28:13
Domnule Butulescu! Eu n-am avut NICIO CLIPA de penitenţă (DEX online: căință, condamnare, mustrare, osândă, părere de rău, pedeapsă, pocăință, regret, remușcare) pentru simplul motiv ca n-am avut de ce si nici pentru ce anume!!!??? N-am dat in cap nimanui, n-am furat, n-am turnat la Securitate pe nimeni dintre minerii revoltati ai Vaii Jiului (dimpotriva, detin probe olografe ca eu am fost turnat la Securitate de o multime de mineri, inclusiv de unii care-au suferit condamnari si ca sa nu fiu chiar rau, nu doresc sa le pronunt numele), n-am fost betiv si afemeiat (lucruri consemnate cu precizie in rapoartele intocmite de securisti despre mine), nu am blamat niciodata Tara si Neamul din care m-am nascut, nu mi-am negat niciodata radacinile romanesti si credinta ortodoxa. Incepand din data de 3 august 1977 (sfarsitul grevei propriuzise) si pana in prezent SINGURUL MEU STATUT A FOST SI ESTE DE VICTIMA A PERSECUTIILOR POLITICE! Inainte de 22 decembrie 1989 am fost sistematic urmarit zi si noapte cu toate mijloacele Securitatii (chiar si in timpul cand am fost cursant la Stefan Gheorghiu - am probe scrise), am depus carnetul de partid la CC al PCR din Bucuresti in semn de solidaritate cu brasovenii revoltati in noiembrie 1987 cu urmarea internarii in spitalul psihiatric nr 9 din Bucuresti unde-am fost injectat cu scopalamina si interogat sub hipnoza adanca - am probe scrise, am organizat si condus o greva generala la IRA Craiova, unde ma recalificasem ca sudor, am batut fizic presedintele de sindicat, secretarul de partid si securistul afiliat la IRA Craiova (si asta in timp ce eram cursant la Stefan Gheorghiu - detin probe), am denuntat public complotul antiromanesc care se "cocea" la Stefan Gheorghiu etc. Imediat dupa 22 decembrie 1989 am aparut la TVR"Libera" si doar numai dupa 2 zile a aparut la aceeasi TVR"L" o asa zisa echipa a minerilor, membri FSN, din Valea Jiului care au protestat impotriva iesirii mele pe "sticla" pe motiv ca nu-i reprezentam pe minerii Vaii Jiului (cunoasteti foarte bine episodul, atat dvs cat si dl Septimiu Krausz - presedinte al FSN din Petrosani), apoi a urmat canonada propagandistica a media "libera" din toata Valea Jiului de denigrare a mea si scotandu-i la rampa reflectoarelor pe "adevaratii" organizatori si conducatori ai grevei minerilor de la Lupeni din 1-3 august 1977 - DENIGRARE, dupa cum vedeti, continua si azi, adevarat, doar in mediul online. Apoi a urmat data de 14 iunie 1990 cand la Hotelul Majestic din Bucuresti (unde temporar locuiam) am fost asteptat in holul hotelului de un individ civil care avea avea in mana fotografia meu impreuna cu o echipa de 4 mineri (adevarati) inarmati cu bate si securi mineresti, pentru a "discuta" cu mine. Mai apoi a urmat exilul meu unde nici acolo n-am scapat de "mana lunga a serviciilor", inventandu-mi un delict de drept comun si condamnnandu-ma la 5 ani inchisoare cu executare. Si apropo de Stefan Gheorghiu: am inceput si terminat cursurile la fara frecventa din pozitia de simplu sudor exclusiv pe banii mei si numai in timpul concediilor mele de odihna sau concedii neplatite, n-am devenit activist de partid, n-am scris niciun rand in publicatiile comuniste, n-am beneficiat in niciun fel si sub nicio forma de pe urma cursurilor de la Stefan Gheorghiu, n-am facut niciun fel de propaganda comunista si/sau sindical-comunista. Am afirmat public si repet: in loc sa fiu felicitat c-am rezistat spalarii pe creier cu propaganda comunista, am fost si continua sa fiu denigrat doar in Romania, NU si in Occident unde-am fost invitat sa dau dese interviuri, invitat la diverse intruniri, invitat de Amnesty International atat la sediul central cat si ONU, invitat la diverse universitati etc. Asadar, repet: n-am avut si n-am niciun motiv de penitenta! Motive suficiente de penitenta ar trebui sa aiba cei care m-au denigrat pe nedrept, fie ele persoane fizice si/sau juridice. Si daca tot advocati-ti pentru mine, desigur neinvitat, si omagiindu-mi curajul si binefacerile cetatenilor Vaii Jiului de pe urma mea, dupa greva, dar si in calitatea dvs de Cetatean de Onoare si de membru in Consiliul Primariei municipiului Petrosani, imi puteti, va rog, raspunde la o intrebare simpla: oare de ce n-am fost niciodata invitat oficial in Valea Jiului? Nu ca as muri de dragul vreunei invitatii, dar ma impinge curiozitatea de a afla acest raspuns chiar de la dvs.
#21 Valeriu Butulescu02.10.2016,  20:39:51
Domnule Dobre! Nu v-am omagiat, nici nu advocăţesc pentru Dv.! Mi-am permis să spun sincer ce cred despre Greva din 1977, care se leagă inseparabil de numele Dv. Ştiu că aţi suferit mult. Aşa cum vă arată chiar DEX-ul, penitenţa, etimologic vorbind, înseamnă în primul rând pedeapsă, condamnare osândă. Mă gândeam că modul în care aţi fost tracasat şi hărţuit, înainte şi după 89. Cât priveşte întrebarea pusă în final mă voi interesa şi vă voi da un răspuns. Aş dori să corespondăm în particular.
#22 Valeriu Butulescu02.10.2016,  20:46:16
Domnule Gigel! Nenea cu poemele a trăit 24 de ani din minerit. Pentru că a absolvit, cu medie maximă, Academia de Mine din Cracovia, cotată ca cea mai bună şcoală de minerit din lume. Cu stimă.
#23 Valeriu Butulescu02.10.2016,  21:19:03
Domnule Grigore (de la lămpărie)! Precum vedeţi, răspund la nişte întrebări tare incomode. Iar Dv., în loc să mă ajutaţi, îmi tăiaţi cablul de la lampă. Nu sunt comunist şi n-am fost membru al Partidului Comunist! I-am urât la greu, până am văzut ce monştri poate să nască postcomunismul! Eu simt nevoia să vorbesc obiectiv despre perioada dinainte de 89, în care s-au făcut şi lucruri bune, de la învăţământ şi industrie, la fotbal şi gimnastică! Sau Dv. socotiţi că singurele lucruri bune, utile şi cinstite din istoria noastră s-au făcut în ultimii 26 de ani? Vă asigur că am dat tot concursul tinerilor liberali şi democrat-liberali, câtă vreme am fost preşedintele acestor organizaţii. Media de vârstă a aleşilor noştri a fost mereu printre cele mai scăzute. Noi am dat cel mai tânăr primar din toată istoria municipiului. Dar acum, evocând evenimente de acum 25 de ani trebuia să răspundă unul mai vârstnic, adică unul care le-a trăit. Noroc bun!
#24 misu02.10.2016,  22:23:46
Domnule Butulescu, sper ca nu credeti ca Dobre ar fi trebuit sa moara sau sa stea 20 de ani inchis, asa, ca sa-mi fie mie pe plac, insa diferenta de tratament intre el si restul minerilor este foarte suspecta. Cati oameni, din cei care s-au ridicat contra lui Ceausescu sau Dej, au avut parte de acelasi tratament? N-am nimic cu tov. Dobre sa fie sanatos acolo unde e, insa daca ar avea un pic de decenta s-ar abtine, si-ar trai batranetea linistit...e drept,la vremea aceea a avut curaj, coloana insa n-a avut, curaj au avut si amaratii aia de au ajuns la inchisoare, viata lor s-a schimbat radical in rau. Oricate circumstante i-am acorda lui Dobre, faptele bune nu le spala pe cele rele. Cele bune!
#25 misu02.10.2016,  22:55:26
Domnule Dobre, va sugerez sa fiti mai scurt, lasati povestile gorbciovisto-sorosiste, comentariile lungi pline cu ''am dovezi'' ma lasa rece, va bantuie trecutul, ati ramas la acelasi tip de gandire, v-au ramas insa reflexele securiste deprinse. In '90 probabil ca visati sa fiti pe cai mari, uite ca a fost unul care v-a furat gloria iar pe noi ne-a facut de rusine....Pana la urma candva ati vrut sa va salvati pielea, e de inteles, nu toti suntem eroi, lasati insa lucrurile asa cum sant, nu increcati sa pareati ceea ce nu ati fost niciodata, e pacat de anii dumneavoastra. Cat despre cei 27 de ani de subteran ai mei, sa stiti ca nu m-au impiedicat sa pun mana pe carte, faceti ironii mai fine, daca sunteti in stare, desi nu cred ca puteti, dar dumneavoastra dispretuiti capacitate de intelegere a celor ce au lucrat in subteran, nu va face cinste....
#26 Valeriu Butulescu02.10.2016,  23:54:52
Dacă nici Constantin Dobre (care l-a pus pe Ceauşescu în cea mai umilitoare postură, în cei 24 de ani de domnie) nu a avut coloană, atunci care din milioanele de membri PCR a avut coloană, domnule Mişu? Ori, Dobre, asemenea lui Pârvulescu, asta a demonstrat: că poţi să spui "NU" şi în comunism, şi nu te omoară! Dar era mai simplu şi mai sigur să spui mereu DA şi să baţi întruna din palme, indiferent de situaţie! Sănătate şi numai bine vă doresc!
#27 Constantin Dobre03.10.2016,  00:16:05
@ misu Care diferenta de tratament, domnule, intre mine si restul minerilor? Toti cei 15 condamnati, imediat dupa stramutarea mea si a familiei mele din Vulcan la Craiova, n-au fost nici-o secunda inchisi in penitenciare, si-au executat pedepsele la alte locuri de munca tot in Valea Jiului, exceptie Maneliuc Gheorghe la Raul/Paraul Rece, parca! Numai Toderascu Ion a executat o alta pedeapsa la inchisoarea de la Aiud pentru alta invinuire decat participarea la greva, si care declara ratos in "Zori de zi", dupa decembrie 1989, ca eu ma dadusem de "cealalta parte a baricadei" dar ca "au fost si oameni cu "O" mare" ca comandantul inchisorii de la Aiud care s-a purtat frumos cu el si la pus si ca sef peste alti detinuti "care faceau ladite". Plus o parte dintre acestia m-au turnat la Securitate pentru care am fost anchetat si batut in beciuurile Sediului central al Securitatii din Bucuresti - am copii dupa denunturile lor olografice. Niciunul dintre cei 15, pe care-i invoci in comparatie cu mine, n-a fost expulzat din Valea Jiului precum eu si familia mea sau alti 400 mineri, asa cum rezulta din documentele Securitatii. Eu sunt singurul care-am anuntat si permis jurnalistilor Vaii Jiului accesul neingradit la dosarele mele din arhiva CNSAS, intrebati-l pe domnul Marian Boboc! Ati mai auzit despre un alt participant la greva din 1977 care sa fi permis vreunui jurnalist accesul neingradit la dosarul sau de Securitate? Si ce legatura au cursurile facute de mine la Stefan Gheorghiu cu greva din 1977? S-au pedeapsa lui Toderascu Ion de la inchisoarea Aiud cu greva din 1977? Mai pui si intrebari de-a dreptul stupide gen "Cati oameni, din cei care s-au ridicat contra lui Ceausescu sau Dej, au avut parte de acelasi tratament?" Ai auzit de Constantin Ticu Dumitrescu, cel care a fost condamnat la inchisoare in perioada Dej ca apoi Nicolae Ceausescu sa-l medalieze/decoreze cu "Erou al muncii socialiste, clasa a III-a", si apoi dupa decembrie 1989 a devenit unul din cei 6 consilieri ai CNSAS si Presedinte al Asociatiei fostilor Detunuti Politici din Romania - AFDPR??? Dar tu ce mari bravuri anticomuniste ai facut de-ti permiti dreptul suprem de a-i judeca pe altii?? Aceeasi atitudine ai luat si impotriva fostului primar din Petrila care si el a fost absolvent de Stefan Gheorghiu si activist de partid inainte de 1989? Sau impotriva lui Cornel Rasmerita, fost primar la Lupeni, turnator la Securitate dovedit cu acte si in justitie? Sau impotriva lui Miron Cosma, anul acesta dovedit informator al Securitatii? Sau impotriva celor din Valea Jiului (directori, ingineri-sefi, lideri de sindicat in frunte cu Miron Cosma etc), impotriva lui Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Petre Roman etc care acum sun suspecti si cercetati pentru "crime impotriva umanitatii" in dosarul Mineriadei din 14-15 iunie 1990??? Gata, plictisesti prea mult si sa zici multumesc ca te-am bagat destul in seama!
#28 gigel03.10.2016,  07:49:16
bravo,butu,ptr cracovia,dar pe la cnh o ,,arzi,, pe gaz scump degeaba,de annisori grei
#29 geo03.10.2016,  09:00:47
Tovarase Constantin Dobre,tocmai pecetea scolii lui "Fane Babanu" cum mai era numita pe vremuri Stafan Gheorghiu,dovedeste ca erai omul sistemului. In zadar incercati sa ne spuneti ca era doar o scoala banala ca oricare alta ,ca nu e,doar activistii si oamenii de "baza" aveau acces acolo.Asa incat, incercarea domniei tale sa prezinti alta fata ,nu tine,doar cei tineri care nu au avut nici o legatura cu perioada respectiva va pot crede .Da ,aveti dreptate in legatura cu directorii si inginerii sefi,multi au trecut pe acolo si din pacate nu au invatat cand s-au de acolo decat sa poarte cojocul de miner pe umeri in inconfundabilul stil Iliscian al hainei pe umar....
#30 Valeriu Butulescu03.10.2016,  13:50:41
Domnule Grigore! Mulţumesc pentru complimente! (Inteligent, talentat etc!). Dacă mi-aş face campanie electorală mascată n-aş vorbi aici despre stângăciile (ale mele şi ale altora) de acum 25 de ani. Dar sunt sincer şi încerc o proiecţie obiectivă a acelor evenimente. Să rămână pentru posteritate. Sinceritatea este un mare defect de caracter, recunosc. Şi mai am un defect: sunt statornic. Spre deosebire de majoritatea confraţilor, n-am schimbat niciodată partidul.
#31 misu03.10.2016,  15:22:04
Sunteti nevorbit domnule Dobre, tineti mortis sa mai demonstrati ceva si n-aveti cui, vremea dumneata a trecut de mult. Pe mine nu trebuie sa ma bagati in seama, nici nu am nevoie de atentia unui om ca dumneata. Continuati sa va bagati in seama singur, sunteti penibil, intelepciunea nu s-a lipit de dumneata.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter