02.10.2016,  19:56:04 | 0 comentarii | 1237 vizualizari
La Biblioteca Judeţeană: Dublă lansare de carte Dumitru Tâlvescu
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva continuă seria lansărilor de carte cu volumele de versuri semnate Dumitru Tâlvescu: Evadarea din mecanic, apărut la Editura Singur din Târgovişte, şi volumul bilingv, în română şi engleză, Poeme / Poems, apărut la Editura Limes din Cluj-Napoca, traducerea în engleză fiind semnată de Patricia Lidia Cevei Popescu. Copertele celor două volume poartă semnătura Cristinei Mitar. Lansarea a avut loc în ziua de 29 septembrie 2016, la Deva Mall, Salle d’Or. 
 
Dumitru Tâlvescu devine un nume tot mai cunoscut din viaţa literară hunedoreană, atât printre poeţi, cât şi printre prozatori. Iubitor şi consumator de literatură încă din adolescenţă, Dumitru Tâlvescu şi-a găsit vocaţia de scriitor după ce a părăsit mediul bancar unde a lucrat o viaţă, o lume destul de aridă, dominată de cifre şi calcule economice. În ciuda activităţilor funcţionăreşti pe care le practica zi de zi, a găsit mereu răgaz să scrie versuri sau proză încă din tinereţe şi talentul său s-a maturizat, a devenit viguros, odată cu trecerea anilor. Astăzi avem în faţa noastră un poet autentic, un poet în toată puterea cuvântului, poet şi prozator apreciat.
Volumele de versuri care s-au lansat – Evadarea din mecanic şi Poeme / Poems – relevă aceeaşi sensibilitate, aceeaşi propensiune spre introspecţie şi meditaţie asupra temelor eterne ale liricii: iubirea, reveriile, oniricul şi misterul izvorât din el, natura atotputernică, dorul ca permanenţă a fiinţei. 
Volumul Evadarea din mecanic este prefaţat de scriitorul gorjean Ion Popescu-Brădiceni, care afirmă că „poetul caută de fapt a ieşi dintr-o dilemă existenţială: aceea de a alege între zborul spre sine şi cel înspre Divin spre a-i cere o altă soartă”. Postfaţa volumului îi aparţine poetului Eugen Evu. 
Al doilea volum, bilingv, intitulat Poeme / Poems, cuprinde poezii reduse ca dimensiune, dar cu o mare încărcătură ideatică. Poeziile se bucură de aprecierea criticului literar Gheorghe Grigurcu care, pe coperta a IV-a, face următoarea remarcă: „Dumitru Tâlvescu se arată atras de simţămintele aşa-zicând generice ale poeziei. Nici acrobaticele figuri avangardiste, nici minimalismul în vogă la ora actuală nu fac parte din poetica domniei sale, bizuită pe un echilibru formal, corespunzător unuia de ordin umoral”.
Cu asemenea aprecieri, poezia lui Dumitru Tâlvescu ajunge cu uşurinţă la inimile iubitorilor de poezie, cu atât mai mult cu cât aceştia vor afla marile teme ale liricii dintotdeauna: iubirea eternă de când lumea, natura, dorul, Divinitatea, viaţa, timpul, omul cu întrebările care îi răscolesc sufletul.  
Fiecare poezie din aceste volume dezvăluie o faţetă din personalitatea lirică a autorului, fiecare poezie ne aduce o străfulgerare de lirism şi de imagine poetică încărcată de simboluri. 
Ne bucurăm să vedem că, în ciuda vremurilor deloc simple în care trăim, poezia nu poate fi dislocată din locul pe care şi l-a cucerit de milenii şi continuă să ne bucure zi de zi. 
Este o mare bucurie să constatăm, împreună cu numeroşii iubitori ai poeziei şi prozei lui Dumitru Tâlvescu, că rafturile bibliotecii noastre se îmbogăţesc cu volume de mare valoare semnate de acest înzestrat scriitor, poet şi prozator în egală măsură. 
Sunt sigur că nu doar biblioteca noastră, ci orice bibliotecă publică din România ar fi onorată să posede în patrimoniul ei volume semnate Dumitru Tâlvescu, un nume care, nu am nicio îndoială, îşi va croi un loc important şi inconfundabil în literatura română contemporană. 
La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poetul Dumitru Tâlvescu.
Ioan Sebastian BARA

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter