05.10.2016,  18:28:34 | 0 comentarii | 5204 vizualizari
Valeriu Butulescu, la un sfert de veac de la Marea Mineriadă... (IV) / „Eu i-am spus lui Cozma ce ne spusese Roman: Aţi auzit că la frontiera de Vest a României sunt masate trupe străine?”


de Marian BOBOC
De-a v-aţi ascunselea ministerială
- Înţeleg că minerii şi demonstranţii au intrat în forţă în Clădirea Parlamentului. Mai erau acolo miniştrii căutaţi pentru negociere?
- Nu! Miniştrii fugiseră iar! Se refugiaseră într-un loc secret! Noi nu ştiam unde. Exista riscul ca minerii să-i caute  şi acolo…
 
O comisie pentru liniştea minelor
- Ce decizie a luat conducerea Camerei?
- Preşedintele Dan Marţian a cerut ca toată lumea, parlamentari şi aparat tehnic, să intre în Aulă. A fost o decizie înţeleaptă. La venirea manifestanţilor, Aula era arhiplină, doar un grup mic de mineri şi manifestanţi au mai încăput. Ceilalţi alergau pe coridoare. Cum v-am spus. Bruma de ordine care mai exista pe partea demonstranţilor o păstrau minerii. Ei au şi închis şi păzit uşa de la intrare. Grosul manifestanţilor a rămas afară…
- Ce a urmat?
- Preşedintele Dan Marţian a anunţat constituirea ad-hoc a unei Comisii Parlamentare care să negocieze cu minerii! Pentru că la negocieri au fost doar mineri. Bucureştenii au fost scoşi afară. Tot de mineri…
- Cine a făcut parte din acea Comisie de negocieri?
- Comisia a fost condusă de de Mircea Ionescu Quintus, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. În comisie mai erau, printre alţii,  deputaţii Vasile Geonea, Ion Brătianu, Septimiu Krausz şi subsemnatul. Minerii din Comisie erau conduşi de Cozma. Care trebuia mereu scos din sală şi arătat mulţimii de afară că e liber, că nu a fost sechestrat.
 
Cozma, conştient de-a binelea… 
- Aţi vorbit cu Miron Cozma atunci?
- Da! Când a ieşit din sală, să se arate mulţimii, şi dl. Septimiu Krausz şi eu am ieşit după el. Ne cunoşteam perfect. În fiecare vineri, din fiecare săptămână, noi, cei doi deputaţi, eram în Biroul Ligii Sindicatelor, singurul centru real de putere al Văii Jiului de atunci. Doream să discutăm, scurt, cu el…
- Şi ce i-aţi spus?
- Îmi amintesc perfect. Eram în holul de la intrare în Adunarea Deputaţilor, lângă sala de negocieri! Eu i-am spus lui Cozma ce ne spusese Roman: „Aţi auzit că la frontiera de Vest a României sunt masate trupe străine?”. M-a privit absent, şi cu o voce răguşită a zis: 
„Prostii!”. Domnul profesor Septimiu Krausz, pe care toţi, inclusiv Cozma, îl respectau foarte mult, l-a luat mult mai tăios, întrebându-l: „Miroane, îţi dai seama ce ai făcut?”. La care Cozma a dat un răspuns greu de interpretat, chiar şi astăzi: „Dom’ profesor! Sunt mai conştient decât credeţi!”. După care am intrat toţi în sala de negocieri!
 
Capul lui Iliescu vrem
- Cum au decurs negocierile?
- Nu au fost negocieri! Minerii aveau atunci o singură dorinţă. Cel puţin asta spuneau: Demiterea lui Ion Iliescu!
- Şi care a fost punctul de vedere al Comisiei din care făceaţi parte?
- Surprinzător, Comisia, deşi era dominată de Opoziţie (FSN-ul era pe moment în defensivă) nu a fost de acord cu ideea demiterii Preşedintelui. Se invocau principii de drept, principii constituţionale, deşi nu aveam încă o Constituţie. Mircea Ionescu Quintus le explica minerilor că Ion Iliescu avea mandat de la popor, fiind votat de 85% din populaţia României. Cele peste 12 milioane de voturi îi ofereau o profundă legitimitate. Nu putea fi măturat, prin forţa a câteva mii de mineri. Nici ţărăniştii nu agreau ideea demiterii în forţă a preşedintelui, pentru ţâfnele unui lider de sindicat frustrat. Este memorabilă luarea de poziţie a deputatului de cluj, Ioan Raţiu, adversarul lui Iliescu în cursa prezidenţială. Raţiu spunea că nu susţine linia lui Ion Iliescu, dar nu va susţine niciodată demiterea ilegală, în forţă, a acestuia…
- Deci nu s-a negociat nimic…
- Nu era nimic de negociat. Asemenea năzdrăvănii nu sunt negociabile. Nu poţi schimba un şef de stat, ales prin votul poporului, pentru că aşa vrea un şef de sindicat…
 
Decât Bârlădeanul, mai bine… loneanul…
- Alte detalii de la negocieri…
- Mi-amintesc perfect. Mircea Ionescu Quintus a mai folosit un argument, în ideea de a convinge minerii. Dacă îl înlăturăm pe Ion Iliescu, locul lui va fi luat, după lege, de Alexandru Bârlădeanu, preşedintele Senatului… Această ştire i-a pus în încurcătură pe mineri. Bârlădeanu era mai puţin iubit decât Iliescu. Mi-amintesc cum un tinerel cu cască, de la EM Lonea, s-a scăpat şi a spus: Bârlădeanu nu e bun! Avem noi un om capabil, în Valea Jiului. Cei prezenţi au înţeles că omul se gândea la Cozma… 
 
Crucea lui Ion Alexandru. Spre TVR
- Ce a urmat!
- Am intrat cu toţii în Aulă. Atmosfera era tensionată, În aulă erau peste o sută de lămpaşe. Atunci poetul Ioan Alexandru, deputat ţărănist, a avut un extraordinar discurs, de un românism sfâşietor. A scos o cruce de lemn şi a ridicat-o spre mineri, invocând omenia, bunul simţ şi credinţa. A fost un apel la raţiune şi ordine, care a avut efect. Minerii au început să-şi pregătească retragerea. Cozma, de rămas bun, ne-a cerut să facem, în regim de urgenţă, o lege prin care să abrogăm definitiv comunismul. După care s-a sunat retragerea. Ordinul a fost scurt: Haideţi la Televiziune, că avem treabă şi cu cheliosul acela. Cheliosul era academicianul Răzvan Theodorescu, omul PSD-ului.
 
Ce am avut şi ce am pierdut 
- Au fost înregistrate pierderi sau furturi în Parlament?
- Nu! În mod paradoxal, nu! Desigur cei de la restaurantul de la subsol au declarat că le lipsea marfă. Dar noi am socotit că sunt tertipuri de gestionari. Mine­rii nu veniseră la Parlament pentru mezeluri. Sigura pierdere reală a fost clopoţelul de argint cu care preşedintele Dan Marţian chema parlamentarii la ordine. Era vechi! Din secolul al XIX-lea! O pierdere reală a fost însă legată de credibilitatea şi prestigiul Văii Jiului… Această himeră ne-a urmărit un sfert de veac. Şi încă ne mai urmăreşte… 
(va urma)

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter