12.10.2016,  16:41:10 | 3 comentarii | 5934 vizualizari
Municipiul Petroşani, în continuare fără căldură / Chiuzane, chiar ţi se rupe mantaua social-democrată de cei 6.000 de oameni care stau în frig?
de Cătălin DOCEA
În repetate rânduri, nu doar zilele acestea (când directorul general al CEH SA, Cosmin Lucian Chiuzan, a decis că devenii, spre deosebire de locuitorii din Vale, merită căldură în case), primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a cerut factorilor de decizie de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara SA să ne spună clar: vom mai beneficia sau nu (noi, cetăţenii din Petroşani  şi Vulcan, abonaţi ai sistemului de termoficare) de energie termică de la Paroşeni? Timpul a trecut şi, astăzi, deşi am trecut binişor de data de 1 octombrie 2016, caloriferele noastre sunt în continuare reci. Ceea ce nu se poate spune şi despre cele ale locuitorilor Devei. 
 
Miercuri, într-un comunicat de presă (pe care îl regăsiţi de asemenea în cotidianul nostru), liberalii hunedoreni acuzau manevre social-democrate pe această temă. Certe sunt însă două lucruri: nu avem căldură, deşi devenii au, iar dl. Chiuzan – ni s-a spus tot ieri – ar fi membru PSD Petroşani. Drept urmare, cam au şi liberalii dreptate: frigul din case e roşu, cu duhoare de social-democraţie.
Ca simplu cetăţean, vă spun drept: indiferent de motivul pentru care nu avem căldură, deşi devenii au, îl consider pe dl. Chiuzan un MARE NEMERNIC pentru faptul că ne-a lăsat în frig! Începând de săptămâna viitoare, dacă această situaţie nu este remediată, vom publica zilnic, pe pagina 1, numărul de telefon al directorului general al CEH SA. Să poată fiecare dintre dvs., stimaţi cititori afectaţi de acest real genocid la adresa noastră, a copiilor şi a părinţilor noştri, să îl întrebe pe dl. Chiuzan de ce, dacă ştia că nu ne dă căldură, nu ne-a anunţat din timp. Pentru a putea apela şi noi, tot din timp, la soluţii alternative. 
 
N-aveţi căldură? Bateţi la uşa directorului general al CEH SA!
Spuneam că, încă din primăvară, primarul Iacob-Ridzi a trimis adrese peste adrese (la nivel local, judeţean şi naţional) pentru a se interesa de soarta sistemului de termoficare. Cum lumea-i plină de oameni fără sânge în instalaţie, niciun factor de decizie n-a fost în stare să ne spună franc: e albă – veţi avea căldură, e neagră – muriţi, bă, să vă ia dracu’! Chiuzan a fost şi mai tare. A dat un comunicat: „Constrângeri în furnizarea agentului termic în municipiul Petroşani”. Chiuzane, eşti bine? Nu-i treaba mea, ca onest abonat al Termoficare SA Petroşani, cu plata facturilor „la zi”, că există restanţe pe relaţia Termoficare SA – CEH SA. Toată vara aţi ars-o pe manele şi, când v-a ajuns cuţitul la os, vă căutaţi scuze. 
Dacă acest CEH SA nu şi-a recuperat integral sumele cuvenite pentru iarna 2015 şi 2016, Chiuzan şi predecesorii săi aveau obligaţia de a întreprinde demersurile legale necesare şi, de asemenea, de a informa beneficiarii sistemului de termoficare, din timp, asupra stării de fapt. 
Cum n-ai făcut asta, Chiuzane, să ştii că din această seară bat, seară de seară, la uşa ta. Dorm, cu toată familia, la tine! Căci, dragă domnule director general, în sezonul rece 2016 – 2017 nu îmi voi permite să dorm la mine acasă. Caloriferele mi-s reci, graţie priceperii dvs. manageriale. Şi, dacă priceperea te duce la gândul că vom dârdâi toată iarna de frig, te înşeli. Decât să stea 6.000 de petroşeneni în frig, mai bine să rămâi dumneata fără funcţia gras remunerată. 
 
Iată soluţiile pe termen mediu ale administraţiei publice locale
Pentru a salva instituţiile de învăţământ, primarul municipiului Petroşani a demarat, peste vară, importante investiţii pentru trecerea la un sistem de încălzire utilizând drept combustibil gazul metan. Vorbim despre un efort bugetar uriaş. Bani care, în alte condiţii, ar fi putut fi investiţi în drumuri, parcuri, trotuare ori mobilier urban.
În paralel, conform obligaţiei sale legale, administraţia locală a demarat, cu ajutor de specialitate, un studiu „privind potenţialul de încălzire / răcire în municipiul Petroşani”. Studiu care ar urma să ne spună ce şanse mai avem ca, la bază, căldura din casele noastre să aibă drept unic combustibil cărbunele, dar mai ales să ne indice alternativele concrete şi eventualele costuri. Soluţia, deja implementată în mai multe localităţi din România, este ca actualul sistem local de distribuţie a agentului termic să fie conectat la o centrală de cogenerare, având ca sursă primară de energie combustibili fosili (gaze naturale, dar şi o cantitate redusă de cărbune), biomasă şi/ sau energie solară. Costurile unei asemenea investiţii pot fi acoperite cu o finanţare locală de 30%, pe un program co-finanţat de Guvernul României din bugetul naţional. Astfel, centrala operată pentru Petroşani sau mai multe administraţii locale din zonă de către o societate de interes public, având ca acţionari una sau mai multe administraţii locale, poate asigura agent termic sau chiar energie electrică. Se lucrează, aşadar, la soluţii, dar ele pot oferi o alternativă pe termen mediu. Aspect asupra căruia, promitem, vom reveni.

Comentarii articol (3 )

#1 Stan13.10.2016,  00:30:35
Nesimtire la cote maxime,bine ca merge in alte orase termoficarea.
#2 Vio13.10.2016,  00:35:31
Centrala de cogenerare este ceea mai buna solutie doar cu conditia sa se si puna in aplicare proiectul asta si sa nu ramana la stadiul de promisiune.
#3 Ivan13.10.2016,  18:18:47
Ai muncit o viata intreaga ai platit taxe,impozite,facturi la caldura si acum ingheti in casa.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter