06.11.2011,  16:10:00 | 0 comentarii | 778 vizualizari
Școlile intră în linie dreaptă / Școala Generală Nr. 1 din Lupeni pare pregătită pentru începerea noului an şcolar
de Corneliu BRAN

Exact cu o săptămână înainte de începerea şcolii am dorit să vizităm o şcoală, ca să vedem cum stau lucrurile cu foarte puţin timp înainte de primul clopoţel. Am ales o unitate şcolară din municipiul Lupeni, dar, e drept, nu am ales întâmplător…
Ci tocmai pe una dintre cele mai re­nu­mite şcoli generale din această localitate. Este vorba de Școala Generală Nr. 1, o şcoală cu mare tradiţie în învăţământul lupenean. 

 

„Mama ei de viaţă…”

Corpul central al şcolii cu pricina este situat între primărie şi spital, de aceea nu ne-a fost greu să ajungem. Încă de la intrare am sesizat un aspect plăcut al interiorului, o imagine caldă, fapt care ne-a făcut să ne aducem aminte imediat de copilărie, de şcoala care se făcea atunci, de emoţiile primei zile, de profesori şi de doamna învăţătoare. Școala arăta, cel puţin la prima vedere, destul de bine, holurile largi, curate, aerisite fiind de fapt primul semnal în acest sens. La fel şi sălile de clasă şi grupurile sanitare, şcoala fiind practic pregătită în orice moment pentru „asaltul” elevilor.

Doi băieţi, nu mai mari de clasa a VI-a, stăteau de vorbă exact în faţa uşii de la secretariat, astfel că fără să vrem am auzit şi ceea ce îşi spuneau: „Mama ei de viaţă… Dacă nu trec de corigenţa asta, repet anul şi o să am probleme acasă…”. Aşa am înţeles că în şcoală, la data respectivă, se dăduseră de dimineaţă şi corigenţele, deşi la prima vedere nu erau mai mult de cinci elevi care aşteptau rezultatele în faţa secretariatului.

După un tur al şcolii, în care nimeni nu ne-a întrebat nimic, am intrat şi la direcţiune. Cele două directoare, Maria Koszo şi directoarea adjunctă Erika Șoacă, se aflau pe baricade, punând se pare la punct ultimele aspecte administrative: „Mai avem doar o săptămână şi totul trebuie să fie ca la carte pe când vin copiii”, ne-a explicat directoarea Koszo.

După câteva minute am aflat cam tot ce trebuia să aflăm despre şcoală de la cele două directoare.

 

Peste 700 de copii vor începe anul şcolar la această unitate de învăţământ

Din datele înregistrate de conducerea şcolii, 729 de elevi vor începe cursurile pe 14 septembrie. Este vorba de 29 de clase I-VIII şi de 6 grupe de grădiniţă. Un fapt unic pentru Valea Jiului, dintre aceşti copii, 35 vor urma cursurile la secţia maghiară, după cum urmează: o clasă pentru copiii de la I-IV, o alta pentru copiii de la V-VI, una pentru copiii din clasa a VII-a şi tot una pentru cei din clasa a VIII-a. Și grădiniţa va avea o grupă de copii înscrişi la secţia maghiară. „Suntem printre puţinele şcoli din Valea Jiului care mai avem o secţie de predare în limba maghiară, dacă nu chiar singura din învăţământul de stat”, ne spune directoarea adjunctă Erika Șoacă.

Din punct de vedere al acoperirii disciplinelor şcolare, aflăm că toate sunt acoperite cu titulari şi suplinitori calificaţi, 31 de cadre şcolare şi patru suplinitori ca­­­-lificaţi fiind pregătiţi „să ia startul” odată cu copiii.

 

Din 2011 şcoala va beneficia şi de o grădiniţă nouă

Trebuie să vă spunem că Școala Generală Nr. 1 din Lupeni nu este formată doar din corpul de clădire principal, vizitat de noi. Școala mai are o clădire, exact lângă primărie, cunoscută de lupeneni ca fiind fosta Școală Generală Nr. 4. O clădire renovată în anii anteriori, care va adăposti şi anul acesta elevi din clasele I-IV, toate clasele de la secţiile maghiare cât şi trei grupe de grădiniţă, deci în total 10 clase de elevi. „Suntem singura şcoală din Lupeni care vom merge pe un singur schimb, cel de dimineaţă, inclusiv pentru clasele V-VIII. Suntem în asentimentul părinţilor şi elevilor, care ne-au cerut acest lucru. Iarna se întunecă mai repede, iar acest fapt va fi benefic atât pentru copii, cât şi pentru părinţi”, ne spune directoarea adjunctă.

Alte trei grupe de grădiniţă vor funcţiona la parterul unui bloc situat în apropiere de corpul principal al şcolii. „Asta până ce va fi terminată grădiniţa. După cum se ştie, printr-un proiect intitulat „Educaţie Tim­purie”, făcut în colaborare cu primăria, care este deja aprobat, va fi realizată o grădiniţă a şcolii noastre. Grădiniţa va fi construită pe strada Parângului, mai exact între blocurile A1 şi A2, şi va avea cinci săli de clasă, anexe şi o mare sală de festivităţi preşcolare şi şcolare. Banii vin de la Guvern, deja 2 miliarde de lei vechi au fost plătite şi mai urmează alte 18 miliarde, bani necesari finalizării construcţiei. Probabil că începând cu toamna lui 2011 vom avea grădiniţă nouă”, susţine directoarea Maria Koszo.

 

În afară de Cabinetul de Informatică şi de Centrul de Documentare, celelalte cabinete sunt cam depăşite 

Anul acesta nu au fost executate lucrări de modernizare sau reabilitare la niciunul dintre cele două corpuri de clădiri. Asta şi pentru că în anii anteriori au intrat miliarde de lei vechi pentru astfel de lucrări, după cum susţine directoarea şcolii: „Anul acesta au fost efectuate doar mici lucrări, mai mult lucrări de întreţinere şi de curăţenie, deoarece beneficiem acum de munca şi investiţiile anilor anteriori. Am avut lucrări mari, au intrat bani serioşi… Au fost făcute toate izolaţiile interioare, s-a schimbat cu totul instalaţia electrică, au fost înnoite şi modernizate toate grupurile sanitare, s-au montat peste tot geamuri termopane şi au fost schimbate uşile şi mare parte din mobilier. S-a montat parchet prin toate sălile, inclusiv în birourile administrative, s-au făcut igienizări şi s-a vopsit cam tot ce trebuia... Inclusiv, în 2008, a fost creat şi un „Centru de Documentare”, prin colaborarea cu ANDPRZM şi cu Primăria Lupeni, unde există în momentul de faţă o reţea de 10 calculatoare performante, conectate la internet, iar copiii îşi pot lua informaţii din absolut orice domeniu. Plus un cabinet de informatică, nou-nouţ, dotat cu tot ce trebuie, creat cu ajutorul fondurilor de la mi­nis­terul de resort”.

Totuşi, din ce am constatat la faţa locului, este loc de mai bine în cabinetele de fizică, chimie, biologie, limba şi literatura română, educaţie tehnologică, limba maghiară şi protecţia muncii, care, deşi sunt curate şi întreţinute, nu beneficiază încă de un mobilier modern şi de o aparatură performantă, la nivelul anilor pe care îi trăim. Cu aparate de-acum 20-30 de ani, multe depăşite, copiii nu pot afla multe noţiuni de bază din diferite domenii de activitate, cu toată sârguinţa profesorilor care încearcă să acopere acest mare dezavantaj. Dar după ce s-au făcut atâtea, poate, cine ştie, în viitorul apropiat se va remedia şi această carenţă.

Am părăsit şcoala din Lupeni cu sentimentul că în mare parte lucrurile stau destul de bine aici, iar părinţilor le spunem că pot să-şi trimită copiii liniştiţi la această şcoală. De altfel începe să fie din an în an tot mai bine, în cea mai mare parte a şcolilor din Valea Jiului, cu unele mici sincope, mai ales în şcolile aflate în comune sau sate, deci în zone mai puţin mediatizate de presă. Despre care fiţi siguri că vom scrie la momentul potrivit.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter