27.10.2016,  17:13:41 | 1 comentariu | 7276 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Pentru grave nereguli manageriale, / Primarul Resmeriţă l-a externat pe dr. Neamţu - directorul Spitalului Municipal Lupeni
de Corneliu BRAN
În cadrul unei conferinţe de presă, Cristian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, a prezentat ieri situaţia dezastruoasă găsită de o comisie din primărie, condusă chiar de edil, joi, 27 octombrie, la Spitalul Municipal Lupeni. Control în urma căruia primarul municipiului, în calitate de coordonator al activităţii şi de ordonator principal de credite, i-a cerut demisia managerului spitalului.
 
Control inopinat
„Vreau să vă spun că în momentul de faţă încă se află în derulare un control la Spitalul Municipal Lupeni. Azi dimineaţă am convocat 15 oameni şi am format trei echipe de control: una condusă de mine, una condusă de domnul viceprimar şi o alta condusă de un consilier persoanal. Am verificat anumite aspecte pe care cetăţenii le-au adus la cunoştiinţă în ultima perioadă. Din punctul meu de vedere ceea ce am găsit acolo este dezamăgitor, din cauza a foarte multe aspecte găsite. Vă vorbeşte unul care ţine foarte mult la medici, la sistemul medical în general şi la spital, inclusiv mai mulţi membri ai familiei mele au avut nevoie de multe îngrijiri medicale şi sunt în viaţă unii dintre ei în momentul de faţă datorită serviciilor medicale de care au avut parte şi a personalului existent. De aceea eu consider că eforturile pe care le face comunitatea în general trebuie să fie răsplătite şi în sens invers, iar ce am găsit la acest spital nu reflectă, din păcate, acest fapt la această oră. În momentul de faţă domnul viceprimar şi preşedintele CA, doamna Camelia Nagy, întocmesc un raport de control, unde vor explica ceea ce am constatat cu toţii în urma controlului”, a declarat revoltat primarul Cristian Resmeriţă.
În continuare edilul lupenean a prezentat situaţia găsită joi la Spitalul Municipal Lupeni, dând şi câteva exemple: „Vreau să vă spun că am controlat de la bucătărie şi grupul alimentar, până la săli de operaţii, situaţia curăţeniei din spital şi organizarea spitalului, angajările din ultimii trei ani de zile. Faptul că mi-a fost adus la cunoştiinţă că în spital nu există căldură nu îi putem trece cu vederea. Consider că este un act criminal şi, dacă vă aduceţi aminte, eu am spus, inclusiv presei, demult, că inclusiv la Petroşani vom avea o gravă problemă cu căldura şi uite că o avem! În momentul de faţă acest lucru se întâmplă din vina CEH, dar nu are rost să trecem aici alte amănunte, pentru că eu sunt primar în momentul de faţă şi mă axez pe Primăria municipiului Lupeni acum (...). Modul în care se serveşte masa la spitalul din Lupeni se face cu nişte ustensile şi nişte căni şi farfurii ruginite! Mizeria pe care am găsit-o în unele secţii, de exemplu la Secţia Recuperare, a fost foarte mare! Am găsit şi secţii îngrijite, curate, cum este Secţia Pediatrie, foarte bine organizată, curăţenie şi totul în regulă, o atmosferă destinsă. Am mai constatat faptul că nu se comunică între conducerea spitalului şi şefii de secţie. Le-am spus şi medicilor că nu pot nici ei să lucreze bine fără personalul din subordine, fără asistente medicale şi infirmiere, cum nu poate nici managerul dacă nu are ce să conducă şi pe cine să conducă pentru că nu există comunicare”. 
 
Demisia de urgenţă a managerului 
Primarul Cristian Resmeriţă a menţionat că a cerut cu vehemenţă demisia managerului spitalului, dr. Neamţu:  „În momentul de faţă, am solicitat managerului să-şi dea demisia! Pentru mine domnul doctor  Neamţu rămâne un om deosebit. Familia Neamţu rămâne pentru mine o familie deosebită, cu doi copii buni pe care-i cunosc personal şi care sunt medici amândoi, dar la fel cum la o echipă de fotbal sau în conducerea unei societăţi din oraş se simte nevoia unei schimbări, ca ordonator principal de credite şi ca coordonator principal al Spitalului Municipal Lupeni, consider că mandatul domnului manager Neamţu se încheie astăzi. Sper să aibă inteligenţa să-şi dea demisia, să vină alături de spitalul din Lupeni şi să-şi continue activitatea pe secţia în care dumnealui lucrează. Directorului medical, doamnei dr. Stănoiu, i-am spus că poate să continue munca la care s-a înhămat. 
N-am nicio obiecţie faţă de dumneaei”. 
 
Nu s-a gândit încă la un înlocuitor 
Primarul a mai subliniat faptul că în momentul actual, după ce demisia managerului va fi înaintată, nu are nicio propunere pentru preluarea acestei funcţii. Totodată, primarul a menţionat că a cerut să se efectueze controale de la DSP Hunedoara şi Ministerul Sănătăţii.
„În momentul de faţă nu am niciun fel de propunere, niciun fel de gând pentru un manager interimar pentru că, sincer, nu mă aşteptam să găsesc ceea ce am găsit acolo. Poate cel mai grav lucru pe care l-am găsit acolo, proiectul european ce a fost câştigat de administraţia publică locală de mai mulţi ani şi care este implementat de ceva vreme, nu este folosit la maxim. După atâta vreme, am găsit astăzi aparatură medicală sigilată! Există fotografii şi dovezi în acest sens. Există, de asemenea, aparatură pe care nu am reuşit s-o identific în spital în cursul acestui control! Poate că de emoţie, poate nu ştiu exact de ceea ce s-a întâmplat cu dânşii, dar am găsit grave, foarte grave deficienţe! Din punctul meu de vedere, activitatea managerului Neamţu s-a încheiat, sper să înţeleagă acest lucru. În momentul actual nu mai există niciun fel de colaborare între mine ca primar şi instituţia pe care o conduc în momentul de faţă şi domnul manager. 
Vreau să vă mai aduc la cunoştiinţă faptul că deja am anunţat Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, am anunţat Ministerul Sănătăţii şi solicit Corpului de Control al ministerului de resort şi DSP Hunedoara să facă o verificare”, a mai declarat Cristian Resmeriţă. 
 
Într-un an spitalul a pierdut şapte medici 
„Mai am de reproşat conducerii spitalului că doar în acest an au plecat şapte medici, ceea ce este foarte mult. Spitalul Lupeni nu este un spital de mare anvergură, nici măcar ca spitalul din Petroşani, care este un spital de urgenţă regional, care beneficiază de mai mulţi medici şi personal. La noi, şapte medici înseamnă jumătate din medicii pe care-i avem... În momentul în care pierzi neurolog, foarte bun, un post căutat şi apreciat în toate spitalele ţării, în momentul în care pierzi un enterolog, o doamnă doctor de asemenea foarte bună, trebuie să îţi pui întrebări că nu e deloc în regulă! Ştiţi de ce a plecat doamna doctor? Vreme de un an a făcut cereri nenumărate pentru a avea o asistentă! Nu a primit asistenta respectivă şi a plecat. Nu mi-a venit să cred acest lucru. Doamna doctor făcea inclusiv colonoscopii. Singură. Nu poţi să faci o colonoscopie singur ca medic, ai nevoie de asistentă, chiar şi de anestezist dacă e necesar. Sunt deci multe lucruri negative, medici care pleacă, aparatură medicală care nu funcţionează, circuite şi trasee prost gândite. De exemplu, dacă te prezinţi la Urgenţa de la Lupeni şi poţi să ai ceva rupt sau să fi bănuit de o fractură să zicem, ca să faci drumul până la Radiologie durează mai mult decât dacă te transferă până la spitalul din Petroşani. Trebuie să mergi prin tot spitalul pentru că nu au făcut nişte circuite foarte lejere”. 
 
O pierdere de 56.000 lei vechi
Întrebat dacă au existat şi pierderi financiare la acest spital, găsite în urma acestui control, primarul Lupeniului a spus jurnaliştilor că această pierde a existat, fiind descoperită însă în urmă cu două luni. Este vorba de suma de 56.000 lei, o sumă considerată „mică” în comparaţie cu sumele lipsă găsite la alte spitale din ţară.
„A existat şi o pierdere financiară găsită în urmă cu două luni de zile, de 56.000 lei. Din punctul ăsta de vedere să ştiţi că nu stau atât de rău ca alţii. Însă, până la urmă, dânşii trebuie să desfăşoare activitatea corectă şi să şi negocieze bine anumite servicii. Pentru că poţi să aduci bani în afara serviciului, făcând nişte analize sau nişte servicii medicale. Spre exemplu, laboratorul de la spital nici nu este acreditat! Pentru că acreditarea ar costa câteva sute de milioane de lei... dar un calcul simplu spune că-l acreditezi cu câteva sute de milioane de lei vechi, dar apoi încasezi, mereu, mereu. Noi nu avem nişte chestiuni elementare acreditate. Suntem practic ca un şchiop, un spital care funcţionează într-un picior pentru că nu facem aia şi aialaltă. Atunci, normal că cei de la Casa Judeţeană mereu reduc bugetul spitalului nostru, deoarece conducerea nu face ce trebuie. Vă daţi seama cât beneficiu un medic gastro-enterologic ar aduce în partea aia a Văii Jiului? Dar dacă nu-i oferi condiţii, cum să-ţi aducă, cum să vină?” , a explicat primarul.
 
Căldura la spital
Edilul Remeriţă a lămurit şi problema căldurii din spital. Chiar dacă joi instituţia era încălzită, de la centrala pe gaz instalată şi funcţională, nu mai devreme de ziua de luni, săptămâna aceasta, clădirea era neîncălzită. Asta în condiţiile în care afară nopţile erau foarte reci, iar pacienţii dârdâiau prin saloane!
„Ca să lămurim şi cu căldura. Vă pot spune că la spital s-a dat drumul la căldură începând cu seara zilei de marţi, săptămâna aceasta. Ştiţi ce spune lumea? Că spitalul are căldură deoarece marţi s-a internat bunica mea la spital! Oamenii din oraş spun că ar fi o legătură între internarea cuiva din familia mea şi datul drumului la căldură. În mod normal căldura trebuia şi trebuie să meargă deoarece există o centrală pe gaz metan şi în mod normal dacă sunt deschise caloriferele, trebuie să meargă peste tot. Iar afară au fost nopţi foarte friguroase, deci căldura trebuia dată mai repede!”.
 
Se aude că la secţia ORL 
Primarul a încheiat capitolul legat de spital, printr-un  alt exemplu negativ, venit în urma unei întrebări puse de un jurnalist prezent.
„Da. I-am pus în vedere doamnei doctor că nu e normal ca pacienţii să nu găsească în spital ce trebuie şi să găsească la cabinetul privat din Vulcan. Este regretabil, i-am pus în vedere acest fapt. Dânsa are un cabinet dotat extraordinar de bine. Cu o oarecare aroganţă m-a întrebat dacă vreau să aduc pe altcineva în locul ei, de faţă cu vreo 20 de oameni care erau acolo. I-am spus mult mai liniştit decât dânsa că trebuie să folosească aparatura cu care noi, comunitatea, nu eu ca primar, am dotat cabinetul respectiv. I-am spus inclusiv de plimbările până la Vulcan ale pacienţilor la cabinetul medical privat. Am avut o discuţie la sfârşit şi cu medicii din spital. Le-am adus la cunoştiinţă aprecierea de care se bucură din partea mea. Le-am spus că înţeleg că au cabinete medicale private, cum este peste tot în ţară, dar i-am rugat să înţeleagă faptul că dacă nu efectuează servicii la spital, acesta rămâne fără resurse şi moare”.

Comentarii articol (1 )



Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter