30.10.2016,  21:10:43 | 0 comentarii | 1334 vizualizari
O tânără speranţă a literaturii noastre: Mihai-Andrei Lazăr
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

În urmă cu patru ani, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva oferea iubitorilor de lectură bucuria întâlnirii cu Mihai-Andrei Lazăr, tânărul elev care ne dăruia prima lui carte. Acum, la vârsta adolescenţei, tânărul autor a venit în faţa noastră cu al doilea său volum, un volum plin de sensibilitate şi, mai ales, scris cu talent.

La sfârşitul lunii octombrie, în eleganta Salle d’Or din incinta Deva Mall, Mihai-Andrei Lazăr, strălucitul elev al Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara” ne-a invitat la noua lui lansare: cartea „Metamorfoza unui timp fără timp”. Laureat al tuturor olimpiadelor judeţene de limba şi literatura română la care a participat din clasa a V-a încoace, laureat al olimpiadelor şi concursurilor naţionale, Mihai-Andrei Lazăr se bucură de aprecierea unanimă a cititorilor, a profesorilor de limba şi literatura română.

Textele adunate între copertele acestui volum ne reamintesc sensibilitatea remarcabilă şi talentul scriitoricesc autentic al lui Mihai-Andrei Lazăr, vădesc maturizarea petrecută de-a lungul celor patru ani de la debutul său editorial. Impresionează acurateţea scriiturii, profunzimea analizelor, stăpânirea impecabilă a limbii române, rezultat al unor lecturi din ce în ce mai profunde, mai elevate. Meditaţii şi consideraţii pe teme precum curgerea timpului, actul creaţiei, puterea cuvântului, iubirea eternă, plăsmuirea, relaţia narator-narator, lectura ca necesitate vitală, dar şi riguroase analize şi interpretări originale din opera lui Eminescu, Caragiale, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ion Minulescu, Ionel Teodoreanu etc. se găsesc în acest excepţional volum. 

Cartea lui Mihai-Andrei Lazăr este demonstraţia vie şi imbatabilă a necesităţii şi importanţei lecturii de la cele mai mici vârste. Pentru că numai cineva care citeşte cu pasiune, care iubeşte cartea şi nu poate trăi fără slova tipărită îşi poate sublima lecturile în pagini scrise cu talent, pline de învăţămintele pe care le-a extras din lecturi. Pentru că Mihai-Andrei Lazăr a deschis ochii în lumea cărţilor, într-un mediu de intelectuali care i-au sădit în suflet pentru tot restul vieţii dragoste pentu lectură, rezultatul este reprezentat, concret, de cărţile pe care el însuşi le scrie, de truda plină de dragoste cu care îşi plăsmuieşte scrierile.

Ce reprezintă cartea pentru Mihai-Andrei Lazăr? Ne spune el însuşi, aşa cum numai el ştie s-o facă: „Cartea reprezintă o oglindă a sufletului omenesc, îmbogăţind capacitatea de imaginaţie a lectorului, acesta având posibilitatea de a pătrunde în lumea eroilor volumelor, a spiritelor lor – al cititorului şi al cărţii –, formând un estuar în care două tărâmuri se întrepătund.” 

Pasionat de literatură, de filosofie, psihologie, de arte plastice şi muzică, Mihai-Andrei Lazăr reuşeşte în volumul său să îmbine în mod sincretic toate aceste pasiuni, textele sale fiind adevărate polifonii şi tablouri policrome. Aceste trăsături ale stilului lui Mihai-Andrei Lazăr au fost subliniate şi puse în lumină de conceptul care a stat la baza organizării acestei lansări: pe fundalul pânzelor semnate de artistul plastic Constantin Alăzăroae şi în acordurile cvartetului „Cuore” al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă”. 

Ne-am bucurat că am putut fi martorii acestei lansări speciale, petrecute  într-o minunată confluenţă a artelor, în zvon de muzică şi în ambianţa unor pânze dragi sufletului tânărului scriitor. A fost o ambianţă cum nu se poate mai potrivită pentru prezentarea unei cărţi în care literatura, muzica, filosofia, lumina şi culoarea îşi dau mâna, se îngemănează şi ne oferă aceste pagini scrise cu har, cu sensibilitate, cu respect pentru limba şi literatura română şi marii ei slujitori.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către tânărul scriitor Mihai-Andrei Lazăr.

Ioan Sebastian BARA


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter