06.11.2016, 21:19:14 | 0 comentarii | 803 vizualizari
GALERIE:
FOTO
Acţiune culturală petrileană / „Contur 2016 – Ionel Zmău”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Expoziţia „Contur 2016 - Ionel Zmău” a fost una din puţinele expoziţii de artă plastică din Petrila din acest an. Elevii Clubului Copiilor şi Elevilor Petrila au expus tablouri realizate astă vară într-o tabără de pictură în Munţii Parâng. Că a fost aproape singura expoziţie de artă din peisaj, aşa cum spunea şi profesorul coordonator Radu Chinţa, constatăm şi noi, cu părere de rău că la Petrila sunt aşa de puţine organizate astfel de expoziţii, raportat la numărul destul de mare de artişti plastici şi tinere talente pe care această micuţă localitate îi are. Subliniez totodată faptul că expoziţia de care vorbim azi a fost realizată cu mari eforturi de către părinţi, elevi şi profesorii acestora. „Dar nimic nu este prea greu dacă ai în faţă un ideal nobil şi dorinţă de dezvoltare a unei generaţii al cărui viitor este deocamdată destul de incert”, cum ne-a spus acelaşi Radu Chinţa. (Deşi, din păcate, în ultima vreme Chinţa ne-a dezamăgit, din respect pentru forţele angrenate în această expoziţie publicăm această relatare. – n.r.)
În jurul clubului
copiilor s-a format o comunitate de iubitori de artă, care participă constant la evenimentele desfăşurate aici. Există în lucrările realizate de copii veselie şi o spontaneitate aparte, chiar dacă tema din acest an a lucrărilor a fost una foarte grea şi migăloasă şi îşi are originile în curentul artistic numit „pointilism”. Ne referim aici „la construirea unei forme sau a unor forme doar cu ajutorul punctelor cu valori cromatice diferite”.
Colaborare frumoasă
Expoziţia de sâmbătă, 5 noiembrie, de care vorbim azi, se încadrează într-o serie mai lungă de astfel de evenimente culturale locale realizate de profesorii petrileni Radu Chinţa, Cipriana Chinţa şi Ana-Maria Biro, toate de o înaltă ţinută artistică şi toate având semnificatia unui început. Şi spunem asta pentru că există mereu o experienţă artistică nouă, atât pentru copiii petrilenilor, cât şi pentru părinţi, sau pentru publicul privitor, foarte numeros de fiecare dată. Un cald şi atent public petrilean a avut disponibilitatea să îşi petreacă dimineaţa de sâmbătă vizionând o expoziţie şi un mic spectacol de foarte bună calitate organizat la Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila. Se cuvine să-i numesc aici pe elevii care au expus şi să-i încurajez pentru dăruire pe: Diana Anechitei, Roxana Mătulescu, Diana Răşcanu, Erica Kristof , Denis Biro, Victor Chinţa, Alexandru Rusan, Ştefania Rusan, Alexandra Pîşu, Rareş Luca, Miruna Popa, Raluca Ovidenie, Denisa Ianuş, David Pricob, Denis Frunză, Diana Roşu, Iulia Avram, Robert Kovacs, Enida Gârgă, Bogdan Afrăsinei, Timea Leonte şi Roxana Spiridon.
Deoarece evenimentul s-a consumat în urma unei fructoase colaborări între Clubul Copiilor şi Asociaţia Culturală „Les amis de la France” Petrila, merită subliniat aici şi prezentarea de carte de sâmbătă în limba franceză, susţinută de către doamna profesor Simona Manoliu, noul preşedinte al asociaţiei, dar şi de către elevi-voluntari ai „Les Amis de la France”.
Spectacol deschis de Cîlţea
În cadrul vernisajului expoziţiei a avut loc şi un mic spectacol, deschis cu un moment artistic deosebit susţinut de dirijorul ansamblului profesionist „Drăgan Muntean” din Deva, Gheorghe Cîlţea, împreună cu tânărul şi talentatul Sebastian Şipoş.
Ionel Zmău n-a fost uitat
Pe parcursul acţiunii culturale de sâmbătă au mai avut loc şi recitaluri ale copiilor din Corul „Alerto” al Şcolii Gimnaziale „I.D. Sîrbu” Petrila, dirijat de doamna profesor Cipriana Chinţa, precum şi de copii talentaţi din cadrul asociaţiei „Les amis de la France”. Putem spune şi după numele expoziţiei, că şi Ionel Zmău a fost prezent, uitându-se de-acolo, din Ceruri, cum lumea nu l-a uitat şi cum prin această acţiune petrilenii ţin să-i aprecieze munca şi zbaterea pentru tot ce a însemnat „Les Amis de la France”, singura asociaţie francofonă din judeţ. Şi dacă profesorul Zmău n-a fost apreciat de cele mai multe ori la adevărata lui valoare de către unii când era printre noi, iată că acum greşelile trecutului se încearcă a fi îndreptate. „Niciodată nu e prea târziu”... Păcat doar că profesorul nu mai e printre noi şi nu-i mai putem vedea bucuria de pe chip la un astfel de eveniment dedicat în primul rând lui. Dumnezeu să-l ierte şi să-l aibă-n paza Sa!
Rectorul Radu Sorin - Preşedinte de Onoare
La sfârşitul evenimentului a avut loc un moment inedit, în care membrii asociaţiei francofone petrilene l-au declarat Preşedinte de Onoare al asociaţiei pe rectorul Universităţii din Petroşani, Radu Mihai Sorin.
La final vă mai spunem că la expoziţie au participat, alături de copii şi publicul adult, consilierii locali Marius Heljiu, Anca Ţurcaş, Cristian Orosz, cadre didactice de la unităţile de învăţământ petrilene, părinţi, iubitori de artă şi câţiva artişti plastici locali.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|