13.11.2016,  20:16:18 | 0 comentarii | 1361 vizualizari
Aurelian Sârbu - arhipelagul din cuvinte
de Ziarul Vaii Jiului

Personalităţile hunedorene din toate domeniile se bucură de atenţia Bibliotecii Judeţene, viaţa şi realizările acestora fiind consemnate în biobibliografii elaborate cu profesionalism de către Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. De-a lungul timpului, şi înainte de 1989, şi după aceea, au fost elaborate numeroase astfel de biobibliografii oferite, de regulă, la ceas aniversar celor sărbătoriţi.

 

Cunoscutul poet şi dascăl Aurelian Sârbu a fost oaspetele Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, care l-a sărbătorit la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cu acest prilej, i-a fost oferită biobibliografia intitulată Aurelian Sârbu – Arhipelag din cuvinte.

Dascălului, poetului şi omului de cultură Aurelian Sârbu i se dedică acum, la cei 70 de ani de viaţă, prima biobibliografie, o biobibliografie în care este redată, cu mult profesionalism, întreaga carieră literară a lui Aurelian Sârbu. Această carieră a început cu peste 50 de ani în urmă, în 1968, când revista timişoreană Scrisul bănăţean i-a oferit tânărului de 22 de ani posibilitatea de a-şi publica primele poeme. A urmat o pauză de aproape 20 de ani, o perioadă de gestaţie, de espectativă, o pauză impusă de hotărârea lui Aurelian Sârbu de a nu face „compromisuri, nici tematice, nici stilistice” în regimul comunist. A revenit, apoi, în forţă în paginile revistelor literare şi în volume, devenind o voce distinctă a poeziei româneşti. De altfel, calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor din România este o dovadă şi o garanţie a valorii creaţiei literare a lui Aurelian Sârbu.

În cazul lui, această creaţie literară s-a îngemănat zi de zi cu activitatea de eminent dascăl de limba şi literatura română, postura de dascăl dându-i posibilitatea să transmită zecilor de promoţii de elevi dragostea faţă de limba şi literatura română.

Aniversarea dascălului şi poetului Aurelian Sârbu a fost un moment de bucurie pentru toţi cei care îi cunosc şi îi preţuiesc truda permanentă de migălire a slovei, de realizare a unor imagini poetice unice, create de un poet autentic.

Am dorit ca această biobibliografie să fie şi o invitaţie la lectură, la îmbogăţirea permanentă a cunoştinţelor, pentru că numai prin lectură se poate crea un orizont cultural larg.

Aurelian Sârbu a reuşit, de-a lungul anilor, să transmită dragostea pentru limba română, pentru literatura română, zecilor de generaţii de elevi pe care i-a educat şi format, pentru că creaţia poetică a reuşit s-o împletească atât de frumos cu profesia, cu vocaţia de dascăl.

Dar paleta preocupărilor lui Aurelian Sârbu nu se limitează la literatură, la activitatea de la catedră. Dascălul poet se mişcă cu aceeaşi uşurinţă şi în analiza folclorului românesc, dovadă atâtea studii şi articole dedicate bogatei noastre tradiţii folclorice pe care o iubim şi o preţuim. De asemenea, este şi un avizat critic literar, a scris numeroase studii şi articole despre opera poetică a lui Octavian Goga, Nichita Stănescu, a hunedoreanului Dan Constantinescu.

Şi, nu în ultimul rând, artele plastice îi sunt la fel de apropiate, a făcut prezentări avizate ale operei unor artişti hunedoreni ca Mircea Bâtcă, Adrian Samson, Ion Cârjoi.

Toate acestea vădesc preocupările unui adevărat om de cultură, ale unui autentic intelectual şi toate acestea le-am consemnat în biobibliografia pe care i-am dăruit-o acum, la această frumoasă întâlnire menită să ofere prietenilor lui Aurelian Sârbu prilejul de a-i spune La mulţi ani!

În semn de preţuire şi recunoştinţă, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat dascălului şi poetului Aurelian Sârbu o Diplomă de Excelenţă pentru frumuseţea versurilor oferite literaturii române.

Ioan Sebastian Bara


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter