08.11.2011,  08:38:07 | 0 comentarii | 941 vizualizari
Abandonul şcolar / Un efect pe termen lung al crizei socio-economice
de Alina PIPAN

Abandonul şcolar este unul dintre efectele nedorite pe termen lung ale crizei ce a început să se manifeste în societatea românească. Efectele nocive sunt simţite cu precădere în Valea Jiului,  unde populaţia este săracă şi va fi şi mai săracă. Anul 2009 este ultimul în care minerii vor mai be­neficia de subvenţii din partea statului. Totodată, anul acesta pune la încercare multe familii care rămân fără surse de venit odată ce singurul finanţator al familiei rămâne fără loc de muncă. Aşa cum s-a observat şi din studiile locale, elevii care provin din familii sărace tind să abandoneze şcoala. În acest sens, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Oana Badea, solicită directorilor de şcoli şi licee din ţară să dezvolte planuri operaţionale specifice redu­cerii abandonului şcolar în rândul copiilor şi mai ales a celor de etnie rromă. Acest segment este cel mai vizat atunci când vine vorba de abandonul şcolar. „Solicit directorilor de şcoli şi de licee din ţară să completeze planul de dezvoltare instituţională cu planuri operaţionale specifice redu­cerii abandonului şcolar pentru elevii cu vârsta între 6-16 ani. Particularizarea trebuie făcută pe următoarele patru domenii: curriculum, dezvoltarea resurselor umane, baza materială şi, nu în ultimul rând, relaţia şcoală-comunitate”, a declarat Oana Badea.
În acest sens se urmăreşte atragerea elevilor către şcoală. Un exemplu elocvent este cel al claselor speciale create la Școala Generală “I.G. Duca”, unde părinţii găsesc în şcoală un ajutor, nu o cheltuială. Copiii sunt aduşi la şcoală cu autobuzul, deci părinţii nu sunt nevoiţi să dea banii pe transport, la şcoală copiilor li se oferă o masă caldă pe zi şi educaţie. Sunt familii ai căror copii învaţă în aceste clase şi nu au bani nici măcar pentru masa de prânz, deci, dacă copiii lor ar sta acasă,  ar fi dezavantajos pentru ei.
“Sunt familii care nu au apă şi curent în apartamente. Înainte să avem autobuzul pentru transportul copiilor la şcoală se întâmpla ca aceşti copii să absenteze cu zilele pentru că părinţii lor nu aveau bani de transport sau pentru mâncare. Dacă noi le oferim oportunitatea, atunci şi ei sunt interesaţi să înveţe”, preciza într-un interviu Alexandru Lăutaru, director al Școlii Generale “I.G. Duca”.
Un alt caz făcut public prin mass-media naţio­nală este cel al lui Andor, un copil din Petroşani, integrat în aceste clase speciale, a cărui situaţie era incertă pentru că el şi mama lui nu aveau o locuinţă şi stăteau pe unde apucau. Mersul la şcoală l-a ajutat pe Andor să depăşească momentele dificile pentru că aici găsea inclusiv o masă caldă asigurată de cantina şcolii.
Numărul cazurilor de abandon şcolar la nivelul judeţului nostru nu este stabilizat, el fluctuează şi cazurile sunt destul de multe. Cel mai adesea copiii care renunţă la educaţie o fac după terminarea clasei a VIII-a, dar, uneori, şi înainte.
 


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter