28.11.2016, 20:47:28 | 0 comentarii | 1300 vizualizari
GALERIE:
![]()
O expoziţie ce nu trebuie ratată: Expoziţia Turismului Montan
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Dacă nu v-aţi făcut cumva timp să mai treceţi pe la Muzeul Mineritului, poate vă faceţi de-acum. Nu de altceva, dar pe lângă muzeul în sine, care prezintă publicului mici fragmente din istoria mineritului acestei zone şi care, după reabilitarea făcută pe bani mulţi, va arăta şi mai bine decât acum, există de ceva vreme, într-o sală destinată special pentru acest lucru, o „expoziţie a turismului montan”.
Sala „turistului” din Muzeul Mineritului...
Iniţial această expoziţie, de care se ocupă sufletistul petroşenean şi iubitor de munte Dumitru Puşcaşu, era gândită să fie un Muzeu al Turismului Montan din Petroşani, numai că, din cauza lipsei unei locaţii cu mai multe încăperi, care să fie amenajată cu sprijinul autorităţilor locale, totul a rămas deocamdată la stagiul de expoziţie (că doar n-o să-i spunem unei săli... „muzeu”).
„Când clădirea acestui muzeu va intra în reabilitare şi modernizare, cum este prevăzut din câte ştiu, în pod, după ce lucrările vor fi gata, vom putea amenaja un muzeu de sine stătător, aşa cum l-am gândit încă de la început. Va fi spaţiu mai mare, care va fi compartimentat, astfel că voi putea să expun miile de exponate ce ţin de acest muzeu şi care acum stau în cutii. Aici am expus doar ce se poate expune într-o singură sală, pe care e bine că o avem aici în Muzeul Mineritului deocamdată”, ne-a dezvăluit Dumitru Puşcaşu la finele săptămânii trecute, când am mers să vedem această expoziţie.
Schiuri purtate de bunici...
Odată ce păşeşti pragul expoziţiei de turism montan îţi sare în ochi exact ceea ce şi-ar dori să vadă orice iubitor de munte când intră într-un muzeu de profil: îmbrăcăminte „retro” şi specială pentru montanişti şi schiori, schiuri „antice” de demult apuse, dar demne de arătat celor mai tineri („schiuri de tură” folosite de oameni la ceea ce numim schi fond, dar şi schiuri vechi folosite la coborâre, cu nişte legături de prindere a bocancilor parcă de când lumea, cu o gaură în vârful lor pe unde se introducea o sfoară - un fel de siguranţă care ţinea schiul lipit de bocanc). Nu putem să nu amintim că expoziţia e plină de bocanci de căţărare purtaţi acum 30-40-50 de ani, poate şi mai bine, mai multe ustensile de camping, colecţie de rucsacuri vechi, o colecţie de lămpi vechi şi de lanterne cam de când erau mamele noastre fete, truse de gătit şi seturi de depozitare a alimentelor din mai multe perioade de dinainte de anii `70 şi după această perioadă, caserole mai mari sau mai mici de aluminiu şi din alte metale ce se foloseau în trecut şi multe alte obiecte pe care orice iubitor de munte le are la el când călătoreşte pe munte sau când serveşte masa la iarbă verde începând de la busole şi terminând cu lămpi pentru gătitul mâncării.
Aparate foto şi lămpi
„Aparatul foto, prietenul turismului”, secţiunea plasată chiar pe mijlocul sălii reuneşte o serie de aparate de fotografiat vechi. „Avem un aparat foto cu burduf, unul dintre primele aparate foto apărute în ţară, undeva de prin 1930. Avem aparate de după 1950 şi până înainte de 1989, donate de oameni care le-au folosit pe munte în drumeţiile lor şi cărora le mulţumesc”, spune Puşcaşu.
Colecţia de lămpi ce face parte din secţiunea „Surse de căldură” reuneşte de asemenea tot felul de lămpi folosite la gătit sau la prepararea ceaiului. „Avem un Primus nemţesc folosit de armata germană în luptele de pe munţii noştri în cel de-Al Doilea Război Mondial. E o lampă cu spirt folosită pentru gătit foarte la modă pe vremea aceea. Avem, de asemenea, o lampă rusească din anii `50 şi alte câteva lămpi interesante, care azi nu se mai găsesc decât foarte rar”, ne explică Dumitru Puşcaşu.
„În alte vremuri turistul venea în Petroşani, plătea 5 forinţi, i se dădea cheia de la cabană, pleca acolo, o cabană situată în zona fostului canton pastoral, stătea două zile şi se relaxa cum ştia el mai bine. Unii cu astfel de schiuri de tură, alţii preferau plimbările şi bătăile cu zăpadă, şi, ca şi acum, un grătar în aer liber, rupt de civilizaţie şi într-un ocean, dacă pot zice aşa, de zăpadă şi linişte. Singura condiţie pe care turistul o avea era ca la plecare să lase stocul de lemne la nivelul pe care-l găsiseră”, mai susţine Dumitru Puşcaşu.
„Valea Jiului în ceaţă”...
Ce am remarcat şi ne-a sărit imediat în ochi este colecţia de fotografii vechi, printre care una pe care scrie: „Valea Jiului în ceaţă”. O imagine veche, surprinsă din Parâng acum mulţi zeci de ani, în 1956, de către o mare iubitoare de munte şi, în mod special, de zona munţilor noştri. Că Petroşaniul este acoperit de o ceaţă densă, se vede foarte clar, ceea ce nu ştia însă cine a făcut poza e că după zeci de ani Petroşaniul e în ceaţă, ca şi Valea Jiului şi la propriu şi la figurat.
Alte poze vechi, bine realizate, prezintă în alb-negru Transalpina, pe poza alb-negru, bine realizată, stând scris: „Drumul Regelui – Novaci – traversat în 1938 cu o maşină Mercedes”. „O poză unicat ce face parte din Colecţia Martonoszy este o fotografie făcută pe vremea când trăiau părinţii săi, care au trecut pe-acolo împreună cu o altă pereche, prieteni de familie. Au venit de la Timişoara şi au mers la Sibiu, trecând pe acest minunat şi unic în lume drum”, ne explică Dumitru Puşcaşu istoria acestei fotografii vechi.
Alte câteva poze cu cabane vechi din Parâng şi cu câteva imagini poate unice în lume prezintă din plin frumuseţea munţilor noştri, una într-adevăr covârşitoare.
Colecţia de fotografii vechi şi documente „Nae Popescu”
Un colţ aparte îl reprezintă cel dedicat cunoscutului Nae Popescu, unde dacă aveţi timp puteţi vedea o colecţie întreagă de mii de poze, aranjate în cataloage, care prezintă imagini făcute acum zeci şi zeci de ani pe principalii munţi ai noştri din Carpaţii Româneşti.
„Domnul Nae Popescu, un mare iubitor al muntelui, este autor al mai multor volume de cărţi dedicate munţilor noştri. Acest bucureştean a fost întotdeauna un îndrăgostit al munţilor şi avem aici întreaga documentaţie pe care a strâns-o timp de 30 de ani, inclusiv aceste albume de fotografii care au stat la baza cărţilor sale. Avem peste 100 de albume, pe fiecare album scriind perioada când au fost făcute şi muntele sau zona montană. De exemplu, aveţi chiar în faţă albumul pe care scrie Făgăraş, 1961, 22 august-8 septembrie. Pe celălalt album de lângă el vedeţi scris: catalogul 102, Munţii Parâng - Munţii Şureanu, 22 august 2 septembrie 1963... şi tot aşa. Cred că e o colecţie impresionantă şi ne mândrim cu ea”.
Insigne donate de Puşcaşu
Lângă aceste cataloage cu poze am remarcat şi o superbă colecţie de insigne şi medalii, donată de Dumitru Puşcaşu pentru viitorul muzeu, iar puţin mai departe ne-a sărit în priviri colţul intitulat „Trofee şi plachete”, cu multe cupe şi fanioane de la o serie de concursuri din Parâng din anii `80-`90 (Cupa I.G.C.L. Telescaun, Cupa Veteranilor, Ştacheta Munţilor etc.).
Alpinista Crina Coco Popescu şi drapelul fermecat
O altă imagine demnă de reţinut în cadrul expoziţiei din acest mic colţ de turism montan este Drapelul României purtat pe cele 7 mari vârfuri de pe toate continentele de alpinista braşoveană Crina Coco Popescu, donat domnului Puşcaşu pentru expoziţie şi viitorul muzeu, alături de un tricou cu autograf din partea uneia dintre cele mai cunoscute tinere alpiniste de pe mapamond. Acum câţiva ani, la Sala de Marmură de la primărie a venit renumita Crina Coco Popescu, după ce reuşise să atingă 7 dintre cele mai înalte şi grele vârfuri de pe toate continentele înainte de a avea 18 ani. Atunci am primit drapelul şi tricoul cu autograful ei şi le-am pus aici la loc de cinste”, a completat imaginea cel care se ocupă de custodia expoziţiei.
Donaţi cu încredere dacă vă doriţi un muzeu adevărat
„Avem foarte multe cărţi în domeniu, foarte multe obiecte neexpuse, aproximativ 2.500 de obiecte şi cărţi ce stau în cutii pe lângă ce vedeţi aici. Toate acestea vor fi expuse în viitorul muzeu. Din păcate, momentan nu putem să le facem cunoscute publicului larg. În legătură cu donaţiile, rog prin intermediul ZVJ ca oricine are cărţi, hărţi, obiecte legate de turism şi accesorii ce ţin de acesta, poze vechi, fotografii, cupe, medalii, insigne şi crede că nu mai are ce face cu ele, decât să le arunce mai bine îl rog mi le aducă la Muzeul Mineritului, pentru viitorul Muzeu al Turismului Montan Petroşani. Mulţumesc anticipat”, a completat în încheiere custodele expoziţiei.
Acestea fiind spuse, vă invităm să vizitaţi expoziţia.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|