06.12.2016,  15:47:56 | 0 comentarii | 989 vizualizari
Mihai Petre - amintiri de la catedră
de Ziarul Vaii Jiului

Începutul lunii decembrie ne-a oferit bucuria unei noi întâlniri cu dascălul şi scriitorul Mihai Petre, care şi-a lansat noul volum de proză intitulat Cretă color, lansare organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. 

Prietenii scriitorului, elevi şi profesori, au venit în număr mare la acest important eveniment cultural.

Volumul, având drept subtitlu „Amintiri din cancelaria..., nu doar hunedoreană!”, cuprinde o serie de proze a căror temă principală o reprezintă amintirile autorului din îndelungata lui viaţă de dascăl, evocarea unor colegi de breaslă, rememorarea unor momente din îndelungata lui carieră petrecută la catedră. Autorul redă şi reînvie, cu talent şi de multe ori cu umor, atmosfera din învăţământul românesc înainte de momentul 1989, modul în care profesorii şi elevii au rezistat rigorilor acelor vremuri, dar şi transformările suferite de viaţa şcolară în ultimii 25 de ani.

Mihai Petre a consemnat, ca martor fidel, tot ceea ce i s-a părut caracteristic şi definitoriu pentru viaţa şcolară românească în cele peste patru decenii cât a predat limba şi literatura română zecilor de generaţii de elevi. Aceşti elevi, există mărturii, au păstrat o minunată amintire dascălului lor, au devenit oameni de cele mai diferite profesii – medici şi scriitori, ingineri şi profesori – care au învăţat să iubească şi să preţuiască literatura română, să respecte limba română. A fi fostul elev al profesorului Mihai Petre reprezintă o carte de vizită de o excepţională valoare, o mândrie deosebită.

Cartea scrisă de Mihai Petre este o mărturie a dragostei acestuia pentru profesia, pentru vocaţia de dascăl, o meserie nobilă şi plină de responsabilitate. Cum însuşi autorul mărturiseşte, explicând titlul volumului, a scris această carte „... cu bucuria de a fi aruncat o lumină asupra oamenilor care, în ciuda recunoscutelor limite ale fiinţei, au dat viaţă şi identitate cancelariei, consumându-se când ca o cretă albă, ale cărei urme adânci s-au înscris în destinele foştilor elevi, când ca una colorată, ale cărei nuanţe s-au pierdut în amintire ca şi cei care le-au marcat...”.

Cu siguranţă, cei care vor citi cartea domnului Mihai Petre îşi vor aduce aminte, cu nostalgie şi recunoştinţă, de dascălii pe care ei înşişi i-au avut, dascăli de la care au învăţat ce înseamnă respectul pentru şcoală, pentru carte, pentru învăţătură, ce înseamnă să fii Om. Această carte este o adevărată pledoarie pentru şcoala românească şi pentru cei care o slujesc, este un semn de preţuire şi respect pentru toţi cei care au slujit, cu cinste şi devotament, catedra, şi au lăsat urme adânci, din cretă, albă sau colorată, în sufletele zecilor de generaţii pe care le-au educat.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către autorul volumului „Cretă color”.

Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter