06.12.2016,  15:51:38 | 0 comentarii | 965 vizualizari
ITM Hunedoara / Acţiuni de prevenire
de Mihaela PETROŞAN

Pe parcursul anului 2016, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a desfăşurat acţiuni de prevenire a angajaţilor şi angajatorilor asupra unor categorii de riscuri la locul de muncă. Un exemplu în acest sens îl reprezintă o acţiune care a urmărit respectarea prevederilor legale privind expunerea lucrătorilor la agenţi chimici.

 

Riscurile chimice la locul de muncă

Activitatea, desfăşurată în cadrul calendarului din Programul-cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2016 s-a desfăşurat pe mai multe componente. Într-una dintre acestea, ITM Hunedoara a organizat la sediul său din Deva, în data de 17 iunie 2016, o acţiune de informare şi conştientizare privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la expunerea lucrătorilor la agenţi chimici la locul de muncă, ţinând cont de modificările legislative în domeniu.

La masa rotundă au fost invitaţi să participe angajatori, lucrători desemnaţi pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie, lucrători şi reprezentanţi ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii, servicii externe de prevenire şi protecţie, autorităţi locale cu atribuţii în domeniu. La acest eveniment au fost prezenţi 24 de angajatori.

Simpozionul a avut ca obiectiv informarea şi conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor, la nivel naţional, privind riscurile chimice la locul de muncă şi în mediul înconjurător, mijloace de aplicare a prevederilor legale şi bune practici europene, ţinând cont de modificările legislative în domeniu, precum şi elementele necesare pentru stabilirea de programe la nivel naţional şi al întreprinderilor care contribuie la asigurarea bunei gestionări a substanţelor chimice la locul de muncă.

 

Alte acţiuni desfăşurate

Acţiunile desfăşurate pe parcursul anului 2016 s-au axat şi pe prevenirea accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la agenţi chimici periculoşi; monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor expuşi la agenţi chimici periculoşi (directiva agenţi chimici - DAC , directiva cancerigeni şi mutageni - DCM  şi Regulamentul nr. 1907/2006 - REACH); centralizarea datelor în vederea analizei eficienţei controalelor şi elaborării rapoartelor naţionale privind punerea în aplicare a directivelor/ regulamentelor europene specifice.

Acţiunile au fost motivate în special ca urmare a faptului că factorii de decizie din Uniunea Europeană sunt preocupaţi de prevenirea/ combaterea efectelor adverse ale substanţelor chimice asupra sănătăţii umane şi a mediului, concomitent cu asigurarea unor condiţii de concurenţă deschisă şi echilibrată pentru industrie. În acest sens, în ultimii ani au intrat în vigoare acte normative al căror obiectiv este asigurarea sănătăţii umane şi a mediului.

Trebuie menţionat că în luna decembrie 2013 a fost modificată Legea nr. 349/ 2007 privind reorganizarea cadrului instituţional în domeniul managementului substanţelor chimice, astfel încât a fost nominalizată şi Inspecţia Muncii ca autoritate competentă pentru controlul aplicării legislaţiei de implementare a prevederilor Regulamentului REACH în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

 

12 angajatori controlaţi

În trimestrele al III-lea şi al IV-lea au fost controlaţi 12 angajatori, fiind sancţionaţi 7 dintre aceştia pentru neconformităţile constatate în domeniu. Rezultatele acţiunii au fost centralizate la nivel local şi transmise Inspecţiei Muncii, pentru analizare, urmând a fi publicate ulterior la nivel naţional. 

„Menţionăm că printre neconformităţile constatate s-au numărat: lipsa etichetărilor conform noilor specificaţii, lipsa fişelor tehnice în limba română sau modelul fişelor nu era conform modelului unic specificat şi adoptat la nivel european”, a transmis ITM Hunedoara.

Potrivit ITM Hunedoara, în perioada următoare vor continua acţiunile de prevenire pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă şi în alte domenii de activitate.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter