11.12.2016,  19:52:05 | 0 comentarii | 856 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O carte de referinţă despre etnicii germani şi două lansări
de Marian BOBOC
La Deva 
 
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura Cetatea de Scaun din Târgovişte, a organizat în ziua de 8 decembrie 2016 un eveniment cultural de înaltă ţinută: lansarea volumului intitulat Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală, volum semnat de istoricul Cosmin Budeancă.
 
Alături de autor, au fost prezenţi şi au vorbit despre carte domnul Dan Mărgărit, directorul Editurii Cetatea de Scaun din Târgovişte, doamna dr. Livia Sicoie-Coroi, domnul dr. Dorin Petresc şi domnul cercetător ştiinţific dr. Daniel I. Iancu. Volumul a apărut la Editura Cetatea de Scaun din Târgovişte în anul 2016. 
Evenimentul a fost cu atât mai atractiv, cu cât autorul amplului volum, Cosmin Budeancă, este un fiu al acestor locuri, fiind originar din Orăştie. A trăit în acest spaţiu multicultural, multietnic, un spaţiu al convieţuirii şi, de cele mai multe ori, al armoniei, în special dintre comunitatea germană şi populaţia română majoritară. Acest model de convieţuire, un model cu adevărat european, a constituit şi obiectul preocupărilor domnului Budeancă, în calitate de istoric, alte teme abordate fiind rezistenţa anticomunistă din România, fenomenul totalitar românesc, regimul comunist din România. De altfel, Cosmin Budeancă, doctor în istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. 
Autorul a fost preocupat de relaţia majoritate-minoritate în România, de modul în care sunt percepute minorităţile etnice şi care este imaginea acestora la nivelul mentalului majorităţii româneşti. Prin urmare, volumul care s-a lansat este rezultatul unei ample cercetări făcute, în mare parte, cu metodele specifice istoriei orale, astfel încât majoritatea informaţiilor provin din relatările unui număr de 122 de subiecţi, martori, din judeţul nostru fiind intervievaţi români din Orăştie, Aurel Vlaicu, Romos şi Batiz. Dincolo de caracterul ei ştiinţific intrinsec, cartea lui Cosmin Budeancă se citeşte cu mare uşurinţă, oralitatea exprimării martorilor fiind atrăgătoare, plină de savoare, cu un puternic simţ al observaţiei. Astfel, îi vedem pe germanii din cele trei judeţe analizate în cele mai variate ipostaze: la muncă, în viaţa politică, trăind în timpul unor ideologii dintre cele mai diverse, de la naţional-socialism la comunism, îi vedem în gospodăriile lor, îi vedem la sărbători, la biserică, le vedem îmbrăcămintea, le observăm obiceiurile, aflăm despre trăsăturile specifice etniei germane şi toate acestea datorită migalei şi atenţiei cu care istoricul Cosmin Budeancă s-a aplecat asupra unui subiect atât de vast şi atât de generos sub aspectul informaţiilor care au rezultat în urma cercetării pe care a efectuat-o de-a lungul mai multor ani. 
Autorul este de părere că, prin acest volum, a reuşit să recupereze „un mic fragment dintr-o istorie care moare, deoarece România a cunoscut după 1989 o scădere dramatică a numărului etnicilor germani, atât datorită emigrării masive spre Germania, cât mai ales trecerii necruţătoare a timpului”. Graţie stăpânirii tehnicilor de istorie orală, prin consemnarea declaraţiilor martorilor, autorul a înregistrat numeroase poveşti de viaţă care au ajutat la conturarea unei imagini cât mai corecte a comunităţii germane din aceste trei judeţe ardeleneşti. 
Volumul lui Cosmin Budeancă este valoros prin noutatea abordării relaţiei majoritate-minoritate într-un spaţiu multietnic, caracterizat prin multiculturalism şi convieţuire îndelungată.  
La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către istoricul Cosmin Budeancă.
Ioan Sebastian BARA
 
La Petroşani
 
La Şcoala Gimnazială „Avram Stanca” a avut loc vineri, 9 decembrie, lansarea volumului Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918 de Cosmin Budeancă.
 
Oficiile de gazdă au fost făcute de Ion Barbu, iar prezentarea i-a aparţinut fratelui său, Dr. Mihai Barbu.
Dl. Anton Herman, preşedintele Forumului Democrat German Petroşani, a ţinut un discurs la obiect despre germanii din Valea Jiului, punctând relaţia acestora cu mineritul.
Cosmin Budeancă a împărtăşit momente şi… schiţe din laboratorul scrierii acestui volum.
Nonagenarul Ernest Ulrich a rememorat cu emoţie câteva poveşti din timpul deportării sale în U.R.S.S.
După o sesiune de autografe, o parte a participanţilor la lansare s-au transbordat la Muzeul instalatorului, unde momentul cultural a continuat…. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter