18.12.2016,  10:37:27 | 0 comentarii | 1255 vizualizari
Un personaj misterios şi straniu
de Ziarul Vaii Jiului

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în luna decembrie 2016, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o activitate cultural-educativă cu tema „Personaje misterioase ale istoriei – 100 de ani de la moartea lui Rasputin”. 

 

Această activitate marchează împlinirea unui secol, la 17 decembrie 1916, de la moartea acestui personaj care a avut o influenţă deosebită asupra familiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

Prezentarea personalităţii lui Rasputin s-a făcut printr-un material documentar în care au fost punctate principalele momente din viaţa acestuia, precum şi personalităţile în preajma cărora a trăit şi pe care, într-o măsură sau alta, le-a influenţat. Publicului prezent la această manifestare, în mare parte elevi de gimnaziu, i s-a prezentat o foarte documentată selecţie de imagini şi texte care au pus în lumină complexitatea personalităţii misticului rus Rasputin. Ca şi cu alte prilejuri, şi de această dată am ales spre prezentare un personaj care nu se studiază la orele de istorie, un personaj despre care se cunoaşte foarte puţin.

În Rusia începutului de secol XX, în atmosfera efervescentă ce anunţa Revoluţia bolşevică din octombrie 1917, Grigori Rasputin a dispus de o forţă de atracţie ieşită din comun prin care a reuşit să pătrundă în cele mai înalte sfere ale puterii, fiind cel mai influent personaj din preajma soţiei ţarului. Această influenţă a fost cu atât mai mare cu cât Rasputin se considera tămăduitor, iar unicul fiu al cuplului imperial, ţareviciul Alexei, suferea de hemofilie. 

În jurul acestui personaj s-au ţesut numeroase legende, realitatea istorică în legătură cu adevărata lui activitate, cu adevăratele lui scopuri, nefiind elucidată nici în ziua de azi. Pentru a i se curma influenţa devenită nefastă la curtea imperială, Rasputin a fost asasinat în mod spectaculos în ziua de 17 decembrie 1916, la Sankt Petersburg. Peste un an, dinastia Romanovilor se prăbuşea sub loviturile bolşevicilor.

Toate acestea au fost prezentate pe larg în materialul realizat, un material menit să contribuie la cunoaşterea unui personaj despre care istoricii nu şi-au spus încă ultimul cuvânt. Literatura, muzica, poezia au aflat suficiente surse de inspiraţie din controversata figură a lui Rasputin, figură indisolubil legată de istoria Rusiei. 

Credem că istoria trebuie cunoscută cu toate tainele şi părţile ei umbroase, întunecate, neelucidate, de aceea pregătim astfel de evenimente care vin să completeze cunoştinţele pe care elevii  le dobândesc la orele de istorie. În acest fel ne îndeplinim rolul nostru de importantă instituţie de cultură şi suntem bucuroşi că interesul publicului, al tinerilor, faţă de astfel de manifestări este din ce în ce mai mare.

Ca de obicei, la finalul prezentării, celor prezenţi li s-au adresat întrebări din materialul pe care l-au urmărit, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.

Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter