06.11.2011,  16:23:46 | 0 comentarii | 786 vizualizari
În cele dintâi zile ale Anului Nou Bisericesc / Naşterea Preasfintei Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoare şi pururea Fecioară Maria
de Ziarul Vaii Jiului

Cea dintâi mare sărbătoare din cununa sfinţilor, la început de An Nou Bisericesc, afară de cununa duminicilor de peste an şi afară de cununa sărbătorilor Domnului Iisus Hristos este sărbătoarea Naşterii Preasfintei Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoare şi pururea Fecioara Maria, prăznuită la 8 septembrie, adică ziua de astăzi.

Se şi cuvenea, de altfel, să întâlnim sfinţenia Maicii Domnului din cele dintâi zile ale Anului Nou Bisericesc – Preasfânta şi pururea Fecioară Maria fiind sfinţenia  omenească cea mai înaltă, cunoscută şi cinstită în Biserică.

Părinţii Maicii Domnului erau, drepţii înaintea lui Dumnezeu, Ioachim şi Ana care erau foarte în vârstă. Ei doreau totuşi foarte mult un copil. Bogaţi fiind ei, la toată sărbătoarea luau două părţi din averea lor. O parte o dădeau săracilor, iar cealaltă o dădeau lui Dumnezeu – adică Bisericii. Dar însoţirea lui Ioachim şi Ana s-a ţinut multă vreme prin dumnezeiască voinţă, întru nerodire de prunci, ca să se arate şi puterea harului lui Dumnezeu. Că a naşte pântecele cel neroditor şi sterp este puterea harului dumnezeiesc.

Deci, petrecură ei întru însoţire, neavând fii, cincizeci de ani şi încă nu deznădăjduiau, aducându-şi mereu aminte de Sfântul patriarh Avraam şi soţia lui, cinstita Sara, care la bătrâneţe a născut fiu pe Isaac, după făgăduinţă. Dar la această vrednicie nu au ajuns, până ce nu au rugat pe Dumnezeu în amărăciunea sufletului lor, cu mult post şi rugăciune.

Deci, s-a dus Ioachim cu daruri la Ierusalim, la un praznic mare, arhiereu fiind atunci Isahar, dar arhiereul n-a voit să-i primească darurile, ocărându-l pentru nerodire. Asemenea şi un evreu a ocărât pe Ioachim, zicându-i: „De ce apuci înaintea mea, au nu ştii că nevrednic eşti să aduci cu noi daruri, de vreme ce nu ai lăsat seminţie în Israel?”.

Și a plecat Ioachim foarte întristat şi ruşinat şi defăimat de la praznicul acela şi de mâhnire nu s-a întors la casa sa, ci s-a dus în pustie şi s-a rugat lui Dumnezeu patruzeci de zile şi striga către Dumnezeu cu lacrimi, ca să-i dea lui rod pântecelui. Asemenea şi Ana, în casa sa şi în grădina sa, se ruga lui Dumnezeu. Și i-a auzit pe dânşii Domnul şi a trimis pe îngerul Său binevestindu-le lor naşterea Maicii Domnului Hristos – Maria. 

Astfel, Maica Domnului Hristos a fost rodul rugăciunilor, lacrimilor şi frângerilor inimii părinţilor, un rod al îndurării lui Dumnezeu, un copil dorit, cerut şi dobândit prin rugăciune. Un copil cu o chemare dumnezeiască pe umeri: chemarea de a fi mama care a dat trup de om lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Aşa a venit pe lume aceea ce a fost, este şi va fi, fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt – Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernică ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica Îndumnezeirii şi Mântuirii noastre a tuturor, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât Serafimii, căreia, rugându-ne, îi zicem: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin!”.

Astăzi, 8 septembrie, uşile cele sterpe se deschis şi dumnezeiasca Uşă cea feciorească răsare din care şi prin care Dumnezeu, Cel mai de cinste decât toate câte sunt, intră în lume – după cum zice Sfântul Pavel văzătorul celor negrăite.

Astăzi s-a zidit Uşa cea spre răsărit, Uşa prin care Domnul Iisus Hristos va intra şi va ieşi şi ea va rămâne încuiată. Uşa dintru care este Hristos, uşa oilor, Răsăritul este numele Lui, prin care am dobândit întoarcerea către Tatăl, începătorul Luminii. Astăzi a suflat vânt subţire, mai înainte vestitor de bucuria cea a toată lumea.

O, fiica lui Ioachim şi Ana, stăpână, primeşte cuvintele robului tău păcătos, dar care te doreşte cu înfocare, şi pe tine singura te are nădejde de bucurie, sprijinitoare  a vieţii, împăcare cu Fiul Tău şi aromă tare de mântuire. Să chiverniseşti viaţa mea în sfinţenie şi către fericirea cea de sus să o povăţuieşti şi lumii pace să dăruieşti. Și tuturor credincioşilor desăvârşită veselie şi mântuire veşnică pentru rugăciunile celor ce te-au născut pe tine şi ale întregii Biserici! Fie, fie, fie! Ca să strigăm: Bucură-te, cea cu dar dăruită. Domnul este cu tine. Bine eşti cuvântată între femei şi binecuvântat este rodul pântecului Tău – Iisus Hristos – Fiul lui Dumnezeu, Căruia i se cuvine slavă, împreună cu Tatăl şi cu Sfântul Duh, întru nesfârşiţii veci ai vecilor. Amin!

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter