06.02.2017, 18:23:56 | 8 comentarii | 4828 vizualizari
GALERIE:
![]()
Suprataxă injustă, cu dedicaţie pentru cabanierii clasificaţi din Straja
![]() de Cătălin DOCEA
• Cum vrea Primăria Lupeni să încaseze impozite mai mari ca ANAF-ul, impunând o taxă discriminatorie
Prin HCL 162/2016, privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2017, datată 15 decembrie 2016, Consiliul Local al municipiului Lupeni instituia taxa hotelieră, în cuantum de „2% din valoarea tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului (fără TVA)”.
O astfel de taxă a existat și în trecut (prevederea legală care o instituia fiind între timp abrogată), cuantumul acesteia fiind însă de 1% din tariful primei nopți de cazare. Important de menționat că introducerea de către Consiliul Local al municipiului Lupeni a unei asemenea taxe, însemnat mai mare în raport cu cea anterioară, era opțională, art. 484 alin. 1 din Codul fiscal precizând că, printre alte entități, consiliile locale “pot adopta taxe speciale”. Cu alte cuvinte, introducerea taxei era o opțiune, nicidecum o obligație. Plecăm însă de la premisa că, dacă ar fi corect gestionată, în interesul și pentru “creșterea” stațiunii, o astfel de taxă ar fi oportună.
De altfel, deși executivul local visa ca sumele de bani astfel colectate să revină în stațiune pentru operarea instalațiilor care deservesc pârtiile (ceea ce ar fost incorect, deoarece o taxă publică nu poate fi direcționată spre entități private, generatoare de profit), scopul utilizării taxei a fost foarte bine stabilit, anume – cităm tot din HCL 162/2016, Anexa 2 – “Taxa hotelieră constituie venit cu destinație specială fiind instituită în scopul asigurării activității de promovare a Stațiunii Turistice Straja Lupeni”. Consilierii locali n-au pus virgulă, deci nu punem nici noi în citat.
Lucrurile sunt, așadar, cât se poate de clare. Banii colectați de la cabanieri (unii dintre ei, după cum veți vedea în cele ce urmează) pot fi folosiți doar pentru evenimente, pliante, promovare de toate formele ori deplasări (dar tot în scop de promovare) la târgurile de profil. Promovare însemnând prezentarea stațiunii și orice activități utile atragerii de turiști.
Taxa în sine este, cum ar zice Dragnea, fix “bullshit”. Din mai multe motive. În primul rând, cabanierii pot vinde la grămadă cazare + masă, ceea ce presupune că aceștia pot reduce intenționat costul cazării tocmai cu scopul de a plăti cât mai puțin ca taxă hotelieră. De exemplu, cine îi oprește ca, din 100 de lei pe zi, să susțină că 90 de lei reprezintă mâncarea, și numai 10 lei cazarea? Nimeni! O astfel de practică, deși imorală, ar fi perfect legală.
Pe de altă parte, în forma actuală, haotic stabilită de către Consiliul Local al municipiului Lupeni, taxa este colectată doar de la cabanierii clasificați. Ținând cont de faptul că în Straja există de vreo două (dacă nu chiar trei) ori mai multe structuri de cazare neclasificate, care plătesc doar impozite în baza unor declarații pe proprie răspundere cu privire la activitatea desfășurată, asistăm la o nouă situație inechitabilă. Cabanierul clasificat și turistul său plătesc, cel neclasificat și turistul său… nu plătesc. Așa cum, tot în actuala formă stabilită, nici turiștii care folosesc infrastructura stațiunii, dar nu se cazează, nu plătesc vreun leuț în plus.
Absolut incorect este și faptul că, în loc să protejeze cabanierii clasificați, care produc venituri și asigură locuri de muncă în comunitate, Consiliul Local și Primăria municipiului Lupeni îi suprataxează. În baza recentelor modificări legislative, majoritatea firmelor (inclusiv cele care derulează activități în Straja) plătesc un impozit forfetar de 1% din cifra de afaceri. Nu doar că administrația locală vine cu un impozit și mai mare, de 2%, ci îi obligă direct pe agenții economici să achite impozitul de 1% către ANAF inclusiv pentru veniturile (taxa) de 2% care se cuvin administrației locale. Adică să achite un impozit pe venituri care, de facto, nu sunt ale lor. Bullshit, cum spuneam.
Toată această inechitate pleacă de la faptul că, în mod repetat, administrația locală lupeneană nu își respectă obligația de a consulta comunitatea locală atunci când ia decizii majore în ceea ce o privește. Căci, dacă s-ar fi întâmplat așa, consilierii lupeneni ar fi aflat că soluția optimă, echitabilă, era și rămâne una foarte simplă: taxa specială să fie colectată la accesul în stațiune, indiferent de forma acestuia: auto, pietonal sau cu telegondola. În acest fel, toată lumea plătește, stațiunea beneficiază.
Cătălin DOCEA
Comentarii articol (8 )
#1
![]()
Bravo domnu' Docea! Asa trebuie : ori de cate ori urci in Straja sa platesti taxa hoteliera desi nu dormi acolo, deci nu te cazezi. Bravo! Asa trebuie neaparat!
#2
![]()
Bineinteles tot smecherii fac legea in Straja...a fost o sedinta a proprietarilor in Straja la Montana...ce sa hotara acolo nu se respecta nici pa jumate incepand cu parcarile,gunoiul etc...se face comert cu orice,vin fiert,tuica fiarta,ceai...astea marunte...bon fiscal CIUCIU..Primaria are chiar ea multi angajati cu canbane...cum sa mai respecti LEGEA...in frunte cu primarul
#3
![]()
Pentru #Carol. Taxa speciala trebuie sa existe, iar prin modificarea HCL se poate elimina denumirea de "hoteliera". Taxa nu o platesti pentru ca dormi, ci pentru ca folosesti infrastructura. Acum esti multumit?
#4
![]()
aveti aici o lista cu cheltuielile unei cabane pe un an de zile:
- impozit cladire
- concesiune teren
- taxa salvamont
- cheltuieli abonamente televiziune, internet
- curent
- apa
- gunoi
- impozit ANAF
- taxa hoteliera
- lemne, combustibil
- taxa verde
- taxe licente neexclusive difuzare programe radio tv
- cheltuieli promovare internet, tv, pliante, etc
- cheltuieli diverse SANEPID, ISU, etc.
- cheltuieli de mentenanta
- alte multe cheltuieli marunte. (UNELE DIN ACESTE TAXE SE PLATESC PE TOT ANUL, DESI SEZONUL DUREAZA MAXIM 3 LUNI, NICI ACELEA INTREGI )
Acu' vreau sa va intreb daca aveti nevoie de o mica afacere la munte ?
#5
![]()
Corect! Chiar se impune sa platim toti cetățenii pentru promovarea si bunăstarea cabanutarilor care se sustrag de la orice taxă! Bravoo!
#6
![]()
Corect! Chiar se impune sa platim toti cetățenii pentru promovarea si bunăstarea cabanutarilor care se sustrag de la orice taxă! Bravoo! Oare toti suntem luati de prosti? Articolul e doar in beneficiul cabanutarilor neintelesi care vor de altfel numai binele Lupeniului ... și propășirea lui pe cele mai inalte culmi de progres ...
#7
![]()
E o mare porcarie ce fac .Pe langa faptul ca sub supravegherea lor 70 % din cabanele din Straja fac evaziune fiscala la greu, unele total neinregistrate, altele declarate asa la minim, mai vin si cu porcaria asta.Cei neinregistrati practica preturi mai mici ca nu platesc nimic ca taxe si asa au turisti mai multi decat cei cu firme in regula.Statul si primaria nu-i protejeaza pe cei legali, inlaturand concurenta neloiala, ci pun biruri tot pe cei legali..Ar trebui sa scrieti un articol superdocumentat despre taxele ce se platesc in Straja, cine si cat plateste..o sa aveti mari surprize.Ca final va spun ce zic cei legali din Straja: ar trebui scoase aceste taxe gen:hoteliera, salvamond...care pica in carca celor legali si sa fie o taxa de 3 lei/turist..taxa pusa la telegondola si la bariera de sus din Straja..1 leu taxa salvamond si 1-2 lei taxa de statiune...garantat,se vor strange mult mai multi bani la primarie si ar scapa si cabanele legale de mizeria taxelor percepute lor...O sa se ajunga la certuri intre vecinii cu cabane, cei legali reclamandu-i pe cei ilegali, fara sa fii reclamagiu,pur si simplu iti aperi afacerea de vecinii ilegali care prin preturile practicate si cazarile ilegale te pot baga in faliment..reclamandu-i iti aperi afacerea, fiindca economicul de la primarie si statul nu te protejeaza..Anuntati presedintele asociatiei ProStraja si pe cei din primarie ca vreti sa scrieti un articol documentat despre Straja cu bune si rele, o intalnire la primarie sau in Straja cu data ,ora si locatie,sa vina cine vrea si atunci o sa aveti o imagine exacta a situatiei..
#8
![]()
Carol: esti pe langa subiect. urci in Straja,faci gunoi( ambalaj de la ceea ce consumi) si trebuie sa plateasca un cabanier strangerea si transportul acelui gunoi la groapa ecologica de la Craiova? Daca patesti un accident intervin salvamontistii platiti de cabanieri, e in regula?
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|