14.02.2017,  15:24:19 | 1 comentariu | 4815 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Noi efecte ale blatului permanent dintre ex-sindicalistul Nica şi conducerile succesive ale CEH SA: Pe bandă rulantă, firmele refuză colaborarea cu industria minieră
de Cătălin DOCEA
Cine nu recunoaşte, e legumă! Pe lângă cauze minore, actuala situaţie dezastruoasă (care rezultă din cifre, nu din stele!) a Complexului Energetic Hunedoara SA are două surse ale răului.
 
Pe de o parte, de la nivelul anului 2012, managerii - numiţi în proporţie de 90% de către PSD - nu au făcut decât să sporească la cote nesimţite cheltuielile de tot felul, dar în special pe cele de ordin salarial, ajungându-se ca – deşi entitatea economică se îndrepta în mod evident spre dezastru – diriguitorii numiţi politic să încaseze de pe la 240 de milioane de lei lunar în sus. Nicio legătură, aşadar, între veniturile de multinaţională şi nivelul de chioşc falimentar al managementului. 
Personajul cheie, cel care – prin natura ocupaţiei – ar fi trebuit să protesteze vehement la punerea mineritului şi a energiei pe butuci, a fost Petre „Bebe” Nica, şeful Sindicatului „Muntele”, actualmen­te director ajutător de complex energetic falimentar. Ce a făcut omul? A mimat sindicalismul dar, în paralel, s-a asigurat că el şi ceilalţi lideri au venituri banane, deconturi pe măsură şi maşini la scară. Astfel, deşi era la mintea cocoşului care caută de mâncare prin zăpada neagră de cărbune din Straja că lucrurile nu merg în direcţia bună, Nica a ajuns să accepte un CCM care a adus dezastrul mai aproape (cu bonusuri şi facilităţi neacoperite de performanţe economice), fiind prezent cu limba la vedere în apropierea primului pesedist al judeţului, Laurenţiu Nistor. Nica a preferat un CCM total defavorabil Complexului Energetic Hunedoara, contract care a şi determinat finalul iminent al exploatărilor de huilă, fără să mai gândească la faptul că, de azi-mâine înainte, oamenii vor ajunge pe drumuri, iar numai lacătele mari ne vor aminti că, dincolo de uşile ce urmează a fi ferecate, părinţii şi bunicii noştri aveau o meserie nobilă şi grea, cea de miner.
Proporţiile dezastrului deja se văd. De la 1 noiembrie 2016 încoace, după ce cuplul Melczer – Nica s-a instalat în birourile luxoase (uneori, vai, fără acces la apă potabilă…) ale Complexului Energetic Hunedoara SA, un număr de 18 proceduri de achiziţie publică, prin care se intenţiona cumpărarea de produse şi servicii strict necesare activităţii CEH SA, au fost anulate. Motivul a fost mereu acelaşi: la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor, nu a existat niciun ofertant. Orice om de afaceri cu scaun la cap ia în calcul mai multe aspecte înainte de a începe o colaborare: experienţa managerială a conducerii entităţii cu care va lucra, dar şi posibilitatea de a şi încasa pentru produsele ori serviciile livrate/prestate. Cu un Nica drept vârf de lance, a cărui experienţă managerială s-a oprit la cea de adjunct de şef de diesele pe la mina Lupeni, e clar cam la ce nivel de discuţie aplicată poţi ajunge. Aşa cum, la ce tăvălug de procese pentru debite restante are CEH SA, e la fel de clar cam ce partener serios îţi poate fi colosul economic în cauză.
În perioada noiembrie 2016 – februarie 2017 au fost anulate proceduri care vizau achiziţia de ulei de completare tip Klubersynth GH6-680, şnur de ancoraj, cizme, lanţ minier, carburanţi auto, sârmă şi electrozi pentru sudură, picoane pentru ciocane de abataje, role lise şi cuţite de combină. De asemenea, au fost ratate – în lipsa ofertanţilor – achiziţiile de servicii de mentenanţă, revizii şi reparaţii locomotive, reparaţii căi ferate uzinale, expertize tehnice şi reparaţii mecanice/ electrice pentru instalaţii de extracţie cu durata de funcţionare depăşită şi închiriere autovehicule de transport mărfuri cu şofer.
În lipsa acestor repere, numitul Nica Petre îşi asumă personal orice incident legat de producţie, viabilele falimentare aflându-se, potrivit actualei organigra­me, în a sa subordine (şi răspundere) directă. Dincolo de aspectele de mai sus, la fel de grav este şi că – deşi se dovedeşte incapabilă în a asigura cele necesare pentru activitatea de zi cu zi a Complexului Energetic Hunedoara SA – n-am aflat ca actuala conducere a CEH SA să se fi sancţionat de una singură pentru joaca ăsta de-a managementul. Vom reveni.

Comentarii articol (1 )

#1 pisto baci15.02.2017,  10:17:50
Parerea mea,dupa 36 de ani experienta in minerit,este ca actuala conducere CEH nu face altceva decat sa intoneze ,,prohodul,,pentru ca strategia de inchidere a VJ a inceput cu anii1999/2000,cu gasca Berceanu,Macarovschi,Balanescu,Ion Borhina(dan tiganul de la gorj)care au fost initiatorii jafurilor din minerit si ,, pedagogii,,viitorilor hoti ce au invadat Valea Jiului impunandu-se inclusiv in posturile cheie de conducere din sistem si mituind in acelasi timp administratiile oraselor VJ,pentru coabitarile politice folosite la jefuire.In toata perioada de dupa anul 2000 toti oamenii de bun simt antrenati la conducerea unor activitati in sistem au fost inlaturati prin tot felul de scenarii si masinatiuni pentru a nu putea ipiedica programul de jefuire.ISTORIA A DEMONSTRAT afirmatiile mele,se poate scrie un roman in,cel putin, 10 volume.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter