29.10.2011, 16:50:59 | 0 comentarii | 701 vizualizari
Reflexii… / Politica petrileană e atipică. Atunci, petrileanul obişnuit ce să mai înţeleagă?!
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Care cu care? Încurcate mai sunt căile Domnului la Petrila, în ceea ce priveşte administraţia locală, politica şi alianţele, total atipice restului Văii Jiului şi ţării, în general. De exemplu, primarul democrat-liberal Ilie Păducel are un cabinet, acum demis de consiliu local, o demitere pe care primarul o contestă ca fiind ilegală, încălcându-se Legea 215, fapt pe care va trebui să-l constate prefectura condusă de prefectul Attila Dezsi. Cabinetul primarului e format din doi domni, Dorin Curtean, administrator public al oraşului, şi Florea Guligă - normat doar cu două ore pe zi -, consilierul primarului. Ambii sunt democrat-liberali, Curtean fiind şi vicepreşedintele organizaţiei locale a Partidului Democrat Liberal. Până aici nimic nefiresc, fiind normal ca un primar să-şi atragă în cabinet doi oameni din propriul partid. Nu este anormal nici măcar faptul că, în şedinţa din 31 ianuarie, consilierii din opoziţie, liberali şi social-democraţi, au votat trecerea pe linie moartă a celor două „mâini” ale primarului, motivând economia la bugetul local cerută de premierul… democrat-liberal. Au mai făcut-o de două ori, cu asta este a treia oară, şi probabil că prefectura va proceda ca şi în anii trecuţi, nevalidând hotărârea consilierilor petrileni.
Starea atipică de-abia de aici începe… Consiliul local are o majoritate de 8 consilieri social-democraţi, partidul care se luptă cu PD-L-ul pentru câştigarea puterii în România. Paradoxal, la nivel de judeţ între democrat-liberali şi liberali există (oare mai e valabilă în actuala conjunctură politică şi situaţie economică a ţării, pe un mare fond de nemulţumire a cetăţenilor privind măsurile anticriză propuse şi impuse de guvern) un protocol de susţinere reciprocă. Ceea ce la Petrila, la ultima şedinţă, nu s-a văzut. Pentru că primarul Păducel şi ai lui nu au fost sprijinit decât de singurul consilier peremist, Andronache, în demersul proiectului ce viza păstrarea organigramei în forma propusă de executiv, cu păstrarea cabinetului primarului şi a posturilor vacante din primărie. Consilier care n-a votat nici cu o tabără, nici cu cealaltă, s-a abţinut la vot, fapt care însă i-a ajutat pe liberali şi social-democraţi să facă ceea ce şi-au propus (e drept că, înainte de vot, consilierul Andronache a încercat să-l sprijine verbal pe Curtean, mustrându-l oarecum pe consilierul liberal Oros pentru propunerea făcută, dar cam atât în ceea ce priveşte sprijinul). Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, este liberal, la fel ca viceprimarul Petrilei, Constantin Ramaşcanu. Cum există un protocol între partidul primarului Păducel, democrat-liberal, şi partidul preşedintelui Moloţ, PNL, care este şi şeful judeţean al liberalilor, toată lumea se aştepta ca la Petrila să fie linişte şi pace în consiliu, cei 8 consilieri social-democraţi stând singuri în faţa „gloanţelor” adversarilor politici. Din contră, iată că luni seara nu s-a întâmplat deloc aşa. Cu viceprimarul Ramaşcanu în frunte, liberalii - care au şi propus amendamentul provocator de nelinişte în tabăra democrat-liberală - au votat cu pesediştii la un loc, fapt care lasă să se înţeleagă multe, inclusiv faptul că protocolul dintre cele două partide la Petrila nu face nici doi bani.
Până şi PD-L e împărţit în două! Pe de altă parte, tot în acest oraş, PD-L dă semne că este împărţit în două. Aţi citit bine, nu vă faceţi griji. De ce spunem asta? Păi, în chestiunea deponeului ecologic, primarul Păducel s-a exprimat de atâtea ori că este de acord cu acesta şi sprijină necondiţionat solicitările preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, cum spuneam şi şeful liberalilor din judeţ, şi a vicepreşedintelui Costel Avram (şi preşedinte al organizaţiei judeţene a Partidului România Mare). În timp ce vicepreşedintele partidului condus la Petrila de primarul Păducel, acelaşi Dorin Curtean, susţine pe faţă că nu e de acord cu acest partid şi chiar luni ne spunea că nici nu va fi de acord cu acest deponeu: „I-am spus şi domnului primar asta. Nu vreau, pentru că am spus de atâtea ori de ce. Iar cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara cu ce ne-au ajutat până acum? De ce n-au făcut acest deponeu de când a intrat România în UE şi până anul trecut? Ce au făcut până acum?”. Practic, vicepreşedintele PD-L Petrila susţine cam exact ce susţin şi pesediştii petrileni, în frunte cu Răscolean, Bobar, Temneanu, Preda şi ceilalţi! Primarul Păducel încearcă s-o tragă părinteşte de urechi pe „mâna dreaptă” a sa, declarându-ne: „I-am spus şi domnului Curtean…”.
Alianţa judeţeană PSD-PNL sau PD-L-PNL? Deci, pe de altă parte, alianţa PSD-PNL nu mai funcţionează când e vorba de deponeul ecologic sau de alte proiecte, fapt ce ne face să spunem că la Petrila cam fiecare partid e pe cont propriu, funcţie de interese politice sau de altele (păstrarea unor funcţii, comisioane, influenţă etc.). Deci, cine şi ce să mai înţeleagă ceva? De aceea, încă de pe-acum, spunem ceea ce am spus şi în timpul campaniei electorale din Baru când mulţi nu ne-au crezut, că Ilie Păducel are şanse, chiar şi în aceste condiţii grele prin care trece partidul său, ca la anul să câştige din nou primăria. Cu atât mai mult cu cât primarul se poate lăuda că primăria pe care o conduce are cele mai multe proiecte derulate din Vale, sau în curs de derulare, din care câteva foarte mari, toate cu fonduri europene nerambursabile sau cu bani de la bugetul naţional, nicidecum de la bugetul local. Este evident că la nivel de zone şi oraşe mici nu contează alianţele şi uneori nici măcar ce culoare are guvernarea. Ca un amănunt deloc de neglijat, vă reamintim că tot consiliul local petrilean, cu pedelişti cu tot, a votat recent împotriva comasării spitalelor. Asta, după ce propunerea-impusă (clară şi de necomentat în viziunea guvernanţilor) a venit pe via Emil Boc-Ministerul Sănătăţii (un tandem pedelist-udemerist)! La fel s-a întâmplat şi la celelalte consilii locale din Vale. Cine şi ce să mai înţeleagă? Încurcate mai sunt căile politicii … Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|