07.03.2017, 15:30:35 | 0 comentarii | 1260 vizualizari
GALERIE:
![]()
Primarul Vasile Jurca: „Tăietorul de resturi vegetale şi crengi de copaci îşi justifică pe deplin costul”
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
La finele anului trecut Primăria Petrila achiziţiona cu circa 2,1 miliarde lei vechi o maşină tip camionetă, un „Renault Master” cu 7 locuri cu ladă basculabilă pe trei poziţii, „pentru întreţinerea oraşului”, şi un tocător de resturi vegetale pe roţi ce se poate anexa la remorca camionetei, practic o „fărâmiţătoare de crengi şi resturi vegetale” după cum susţinea într-o şedinţă de consiliu local un funcţionar din primărie.
O achiziţie cu rost sau fără rost?
„Această achiziţie pare cam scumpă şi nu e necesară” vorbeau mai apoi unii pe la colţuri. „Hai, am înţeles, o maşină nouă ar trebui, dar acel utilaj care costă o grămadă de bani ce rost are?”, mai spuneau unii şi alţii.
Primarul Petrilei a răspuns la întrebarea de mai înainte marţi, 7 martie. Vasile Jurca ne-a invitat să ne arate pe viu „rolul utilajului” şi „rentabilitatea lui în munca de curăţare a spaţiilor verzi”.
„Jucăria” se dovedeşte a fi cu rost...
Prin urmare, am văzut la faţa locului cum lângă Parcul „I.D. Sîrbu” utilajul lucra de zor, mărunţind pe loc crengile copacilor toaletaţi în tot parcul. Mecanismul e simplu: crengile aranjate de o angajată sunt puse în tăietorul utilajul, acesta tocând mărunt cu nişte lame ascuţite lemnul. Banda metalică cu lamele respective funcţionează pe principiul unui craţer la mină, crengile fiind preluate şi duse spre tocător, după care, de acolo, exact ca la o combină agricolă, rumeguşul obţinut este împins în lada camionetei. Practic, doi oameni fac o muncă ce altădată avea nevoie de mai mulţi. În plus, crengile încărcate în camioane sunt duse la groapa de gunoi, „pentru că ele nu ard în forma aceasta şi atunci n-avem ce face cu ele”, ne-a explicat primarul Jurca. „Dar, aşa, sub forma asta mărunţită, le putem duce în locurile unde avem centrală pe lemne, cum e la Cimpa, de exemplu, şi să folosim încărcătura pe post de combustibil. Iată, după cum vedeţi, se dovedeşte a fi o achiziţie necesară, care îşi amortizează banii în timp prin ceea ce face şi care ne ajută mult în munca de întreţinere a spaţiilor verzi”, a completat primarul Jurca.
Lucrări gospodăreşti
L-am întrebat pe primarul Jurca ce lucrări se vor mai face în cartierul „Alexandru Sahia” şi la Parcul „I.D. Sîrbu”, şi pe strada Minei ce trece paralel cu parcul.
„Acum, după cum vedeţi, facem toaletarea copacilor, prin tot parcul şi tot cartierul. Urmează celelalte cartiere, rând pe rând. Aici, pentru că sunt lângă parc, după operaţiunea de toaletare şi curăţare a acestuia şi după ce vor fi văruiţi toţi copacii, vom mai planta, dacă vremea ne lasă, nişte magnolii, pe care doresc să le achiziţionăm pentru oraş. În paralel, vom repara acoperişul foişorului şi îl vom vopsi, la fel băncile şi vom avea lucrări de reparaţii la jocurile copiilor, acolo unde este nevoie, deoarece acestea abia anul trecut au fost montate, deci sunt oarecum noi. Acest parc va arăta foarte frumos, veţi vedea. În legătură cu materialul mai vechi publicat de dumneavoastră, în iarnă, unde unii locatari de la blocurile din zonă se plângeau că nu sunt trotuarele gata pe această stradă, vă spun şi pe această cale le transmit şi dumnealor că pe 15-20 martie ne reapucăm de finalizarea reabilitării trotuarelor din acest cartier. După cum vedeţi, pe o parte a străzii Minei lucrarea e gata, ne vom ocupa în această primăvară şi de partea neterminată. Aici intră şi locurile de parcare şi străduţele adiacente care sunt cuprinse în proiect, care vor fi asfaltate. Ce vom mai face aici – dar nu ştiu dacă va fi şi pe placul oamenilor – este faptul că tot în această primăvară vrem să desfiinţăm toate gardurile de plasă sau de sârmă care arată urât, iar în locul lor luăm în calcul să le dăm locatarilor gard viu, care să le protejeze florile şi pomii plantaţi şi care va da un aspect frumos cartierului. Când toate acestea vor fi finalizate, acest cartier va arăta chiar bine, cum de altfel ne-am propus pentru toate cartierele localităţii, rând pe rând şi, fireşte, în funcţie de bugetul anual”, a declarat, pentru ZVJ, primarul Vasile Jurca.
Tot legat de spaţii verzi, Vasile Jurca a cerut celor de la Direcţia Tehnică din primărie să-i transmită un raport de necesitate „ca să putem cumpăra îngrăşăminte şi seminţe de iarbă pentru a avea zone verzi frumoase prin tot oraşul”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|