08.03.2017, 18:52:20 | 1 comentariu | 2152 vizualizari
GALERIE:
FOTO
Sohodol-Paroşeni / Un cartier vulcănean care aşteaptă să fie băgat în seamă
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Am ajuns în cartierul vulcănean Paroşeni-Sohodol în urma unei invitaţii făcute online. Un locuitor de aici a lăsat un comentariu la un articol din ZVJ, postat pe Facebook. Omul m-a rugat ca, atunci când voi putea, să vin şi să fac nişte poze şi la ei în cartier.
Fireşte că nu am
uitat, iar ieri i-a venit rândul, pentru o onora, şi acestei solicitări. Fireşte, nu e prima dată când am dat o raită Sohodolului. Ca şi altă dată, am poposit, mai întâi, în cartierul ţărănesc. Acolo unde, cu doi ani în urmă, am scris despre operaţiunea de introducere a canalizării. Un lucru bun făcut de către administraţia publică local pentru locuitorii străzilor Piscului şi Liliacului. Păcat, însă, că nu a mai fost urmat şi de altele. De asfaltarea acestor străzi, bunăoară. Pline, acum de gropi. Ca să nu râdă lumea de ei, gospodarii de aici îşi astupă, pe cheltuiala lor, gropile din faţa caselor. Dar nu asta e soluţia definitivă.
Spre norocul meu
am avut cu cine sta de vorbă. Mai mulţi bărbaţi trebăluiau la tăiat lemne şi la aşezarea lor în stive. Câţiva făceau asta pentru ei, iar ceilalţi pentru reîmprospătarea stocului necesar încălzirii bisericii. De la ei am aflat mare parte din nemulţumirile pe care mi le-am notat. Nu numai asta cu gropile. Sunt dezamăgiţi pentru că nu li s-a rezolvat o sesizare făcută cu ceva vreme în urmă. Atunci când, aici, a fost văzut viceprimarul Cristian Merişanu. Cineva i-a arătat locul în care apa pluvială care vine pe rigolele de pe străzile amintite se revarsă, pur şi simplu, din conducta care se termină în dâmbul aflat la intrarea în colonia ţărănească şi se duce în jos pe aleea care trece pe lângă şcoală. Al doilea om în primărie le-a promis că se va rezolva, dar, după cum se vede şi în fotografie, nimic nu s-a schimbat de atunci.
Unul dintre bărbaţi
crede că este absolut necesar ca, în cartier, să funcţioneze o capelă funerară. La bloc este interzis să-i ţii pe cei decedaţi. Mai riscă doar cei care locuiesc la casă. Şi asta, desigur, cu acordul tacit al autorităţilor care ştiu că, aşa cum e obiceiul, localnicii aceştia îşi înmormântează morţii în grădină. Oamenii nu doar că vor asta, dar s-au gândit şi la spaţiul în care ar putea fi amplasată capela. Doar jumătate din clădirea fostei policlinici este ocupată de composesorat. La o adică, a fost de părere unul dintre cei cu care am discutat, ocolul silvic, cum mai este numit, s-ar putea duce în altă parte. Apoi, nimeni dintre ei nu-şi explică de ce aleile şi străzile din Paroşeni-Sohodol sunt lăsate pe ultimul loc la capitolul reparare. Gropile te întâmpină imediat cum faci la stânga după biserică şi te însoţesc peste tot. Şi asta într-un cartier în care oamenii plătesc taxe şi impozite locale.
Am găsit, totuşi,
două aspecte pozitive. Parcarea pentru autoturisme de mai jos de şcoală şi punctual de colectare a gunoiului menajer de la intrarea în cartier. În concluzie, cred că administraţia publică locală ar trebui să fie mai atentă cu acest cartier şi cu nevoile locuitorilor săi. Ceea ce m-a uimit este că vreo trei dintre cei cu care m-am oprit la taclale nu ştiau că au un reprezentant din cartier în consiliul local vulcănean. Habar n-aveau de asta şi au rămas foarte miraţi când au aflat şi numele persoanei respective. În ce mă priveşte, bănuiesc că doar problemele de sănătate pe care le-a avut în ultimele luni l-au împiedicat pe domnul consilier local Dan Petculescu să ia mai bine pulsul cartierului în care PSD a câştigat lejer alegerile locale din 2016. Pentru că, de altfel, în mandatul trecut nu era şedinţă în care să nu fi solicitat rezolvarea unei probleme semnalate în cartier.
Comentarii articol (1 )
#1 bogdan 10.03.2017, 06:52:18
Pai avem cel mai valabil consilier în Sohodol pe Petculescu care de 6 ani ne tot promite si dupa ce ajunge votat ne spune sa mai așteptam si nu mai vorbeste cu noi pana la urmatoarele alegeri.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|