29.03.2017,  17:46:09 | 0 comentarii | 1132 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Clubul Copiilor şi Elevilor Petroşani / Exerciţiul de salvare


de Corneliu BRAN
Un ofiţer, 16 subofiţeri, un paramedic civil şi două ajutoare pe linie SMURD, cinci autospeciale şi o salvare SMURD, alături de nouă cadre didactice şi angajaţi ai Clubului Copiilor Petroşani, în frunte cu directorul Cosmin Kiss şi de circa 75 de elevi, mai mari sau mai mici, au participat activ la un exerciţiu de evacuare a persoanelor din clădire şi de stingere a unui incendiu izbucnit la etajul superior şi extins apoi la acoperiş, precum şi de evacuare a două victime blocate de fum la etajul superior.
 
Acţiunea a fost consemnată şi la Serviciul de Urgenţă 112. Pe această linie au fost anunţate la orele 12,00 fix echipele de pompieri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Petroşani şi un echipaj SMURD Petroşani, care au intervenit cu promptitudine. Chiar fiind vorba şi de un simplu exerciţiu, nu putem să nu apreciem viteza de reacţie şi profesionalismul pompierilor petroşeneni, dar şi a echipajului SMURD, care au ajuns de la unitate la faţa locului în doar 4-5 minute de la anunţul făcut prin 112! Mai mult, după nici 19 minute, ambele victime erau deja aduse de pompieri la salvare şi aveau acordat primul-ajutor de către echipajul SMURD, la 12,19 minute salvarea plecând cu ele spre spital! La fel ca la acţiunea de la teatru de anul trecut, unde, de asemenea am fost prezenţi, dar şi din acţiunile zilnice, reale, se observă clar că la Petroşani, cel puţin, există echipaje ISU profesioniste care acţionează atunci când sunt solicitate la cel mai înalt nivel şi competenţă! Filmul evenimentelor îl puteţi urmări şi în imaginile surprinse.
Căpitanul Cristian Baleia, locţiitorul comandantului de la Detaşamentul de Pompieri Petroşani şi cel care a coordonat exerciţiul, ne-a declarat la începutul acţiunii următoarele:
„Astăzi simulăm un incendiu la etajul unul şi mansarda clădirii, cu o evacuare de copii şi cu salvare de două victime blocate de fum în două spaţii de la etaj. În prima etapă a acţiunii noastre avem ca scenariu un incendiu izbucnit la atelierul de electromecanică, o a doua etapă este legată de focul de la mansarda şi acoperişul acestei clădiri, foc propagat rapid datorită structurii din lemn a clădiri, iar etapa a treia este legată de găsirea şi evacuarea celor doi copii rămaşi captivi la mansardă din cauza fumului dens degajat în urma incendiului. În fine, etapa a patra a acţiunii presupune să le arătăm copiilor cum arată pe interior maşinile noastre, la fel cum vor proceda şi colegii de la SMURD. Scenariul nostru trebuie să fie gata undeva în jurul a 100 de minute şi sperăm că tot exerciţiul va fi o reuşită. Astfel de acţiuni sunt benefice pentru toată lumea. Pentru noi, pompierii, deoarece este o bună pregătire, un exerciţiu practic util în testarea capacităţii de intervenţie pentru cazurile reale, pentru instituţii să vadă dacă au pus la punct planul de evacuare şi dacă toată lumea cunoaşte ce trebuie făcut. Aceste exerciţii le facem atât din iniţiativa noastră, cât şi la solicitarea instituţiilor, cum este şi cazul de faţă. Dumnealor, ca şi celelalte instituţii de învăţământ, au obligaţia să facă singuri câte două exerciţii pe semestru, deci patru exerciţii pe an”.
La fel, plutonierul adjutant Viorel Ilca de la Serviciul Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor din cadrul ISU Hunedoara-Deva ne-a declarat: „Urmărim, în primul rând, viteza de reacţie a noastră şi modul de evacuare al copiilor. Totodată vrem să ştim dacă ei cunosc modul de alarmare şi dacă cadrele didactice cunosc şi respectă planul de evacuare în caz de incendiu sau alte urgenţe, timpul de evacuare fiind foarte important în aceste cazuri. Copiii trebuie să ştie că semnalul de alarmare e diferit faţă de semnalul de pauză, în cazul de faţă un semnal lung, încontinuu, timp de trei minute”.
Nu în ultimul rând, foarte bucuros de reuşita acţiunii, directorul Clubului Copiilor şi Elevilor Petroşani, profesorul Cosmin Kiss, a declarat la final pentru ZVJ următoarele: „La iniţiativa noastră în cadrul Săptămânii Şcoala Altfel am pregătit azi, împreună cu Detaşamentul de Pompieri, SMURD Petroşani şi ISU Hunedoara un exerciţiu de simulare a unui incendiu. Acest exerciţiu e bun şi pentru copiii, dar şi pentru profesorii noştri, ajutându-i în perfecţionarea instructajului de evacuare a clădirii în caz de incendii şi alte situaţii de urgenţă stabilit conform planului de evacuare. După cum vedeţi, acţiunea a ieşit bine, iar timpii de reacţie şi evacuare au fost foarte buni. Am avut angrenaţi în jur de 75 de elevi care participă la cursurile noastre şi nouă cadre didactice şi angajaţi ai clubului. La final, cred că aţi văzut, elevii noştri au fost invitaţi să vadă şi cum arată maşinile în interior, lucru pe care copiii, mai ales cei mai mici, de-abia îl aşteptau. Cred că copiilor le-a plăcut. După reacţia lor sunt convins că au învăţat azi câte ceva din acest exerciţiu. La fel, pot spune că şi noi, profesorii, am văzut pe viu, practic, ce presupune un incendiu izbucnit, Doamne fereşte şi ce trebuie să facem ca totul să se termine cu bine şi fără panică”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter