02.04.2017,  19:28:30 | 0 comentarii | 1839 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Pe urmele unei păcăleli „marca Jujan” / Şi minerii plâng câteodată
de Marian BOBOC
În timp ce mă îndreptam spre „Onix” mi-am amintit că este 1 aprilie şi că poate dl. Constantin Jujan, cel care mă invitase cu foarte multă amabilitate (telefonic) la lansarea cărţii „Cărbunele - ultima falie” de Mihai Bujor Bogdan, m-a păcălit, conform datinii străbune. N-ar fi fost prima dată, dumnealui mi-a mai tras o păcăleală şi anul trecut, e drept nu de 1 aprilie…
 
Cunoscând aceste „antecedente” ale d-lui Jujan, mi-am zis să merg, totuşi, la risc. Când cobor scările redacţiei, îl întâlnesc pe Iosif Dan Surulescu. Un domn simpatic, cu bun-simţ şi cultură, fost destoinic director la Mina Vulcan, care a dat şi titlul unei cărţi a subsemnatului „Vulcanul din inima noastră”, şi, important!, proaspăt preşedinte ale organizaţiei PNL Vulcan. Îmi spune că şi dumnealui merge spre acelaşi obiectiv. Hmmm, îmi zic, nu cred că e o păcăleală „marca Jujan”, sau e o păcăleală de masă… Pe scările „Onix”-ului, mai multe cadre de nădejde ale mineritului se sprijineau în ţigări, printre care şi Eusebiu-Bebi Durbacă, directorul de la Mina Livezeni, consilier local PNL, fost mare vicepreşedinte al Sindicatului „Noroc Bun”.
Pătrund în sala de mese a „Onix”-ului, şi îmi revin. Mesele sunt frumos aranjate, aş zice ca pentru artişti cu sete de… cultură, din moment ce în căni leneveşte apetisant… ţuică. Bănuiesc, de bună calitate. Din păcate, nu am gustat-o. Am vrut să fiu patriot local, şi m-am hidratat cu două sticle de „Boholt”. Nu am gustat-o şi pentru că ora era prea matinală.
Îl salut pe dl. Constantin Jujan şi pe autorul cărţii, dl. Mihai Bujor Bogdan. D-lui Jujan îi ofer cu dedicaţie volumul I „Valea Jiului all-inclusive”, iar d-lui Bogdan impozanta carte „Alfabetul publicităţii în Valea Jiului/ Studii de caz. Negustori şi meseriaşi. Viaţa din spatele reclamelor”, în care am inserat şi o fotografie cu valoare sentimentală pentru dumnealui. În afară de aceasta, i-am mai dăruit un facsimil, cu valoare documentară pentru familia sa.
În sală, ziarişti, lucrători în presă, consilieri locali, băgători de seamă, pensionari, activi, mineri, ingineri şi… însuşi directorul general al CEH, Melczer Mihael. Care îmi întinde mâna şi lansează un comentariu nepotrivit (în primul rând că mă aflam pe teritoriul lui, Hotel „Onix”, el fiind, vrând-nevrând, gazdă), referitor la onesta mea prestaţie jurnalistică. Îi spun că e singurul director general al CEH care m-a dat în judecată (deşi, poate, despre unii dintre predecesorii lui, nu m-am exprimat tocmai în blânde cuvinte) şi că eu am venit la un eveniment cultural. Bălmăjeşte câteva fraze (din care nu am înţeles nimic), după care discutăm, cât se poate de civilizat, despre… istoria industrială a locului (din care am înţeles totul).
La un moment dat, pe la 10:30 trecute fix, dr.ing. Constantin Jujan, amfitrionul manifestării, dă semnalul de începere a lansării. Ca şi în viaţa de zi cu zi, greul lansării îl duc… pensionarii. Vorbesc, rând pe rând (unii, spre amuzamentul asistenţei, cu reveniri asupra subiectului), Dumitru Fodor, Mihai Bujor Bogdan, Gheorghe Davidescu, Alexandru Blaj, minerul şef de brigadă Cenuşe (care ne-a invitat la filmul „Planeta Petrila”), doamna  Martanoşi (care a povestit cum a făcut tatăl dumneaei proba maşinii de extracţie la Petrila). Fiind plasat între Oana Stoicuţa şi Iosif Dan Surulescu, nici noi nu ne ţinem gura. Participăm la discuţii, după cum ne pricepem, cu mâna la gură (parcă aşa am fi oprit „gălăgia” cuvintelor)... Cu voie bună chiar… La un moment dat cineva ne atenţionează, pe bune dreptate iritat, că bruiem discursurile. Mă uit mai atent şi-l zăresc (din spate) pe Petre Bebe Nica, competentul şi de neclintitul director general adjunct al CEH, agreat de toate partidele (mai ales de PSD şi de Laurenţiu Nistor), fost mare lider al Sindicatului „Muntele”. Este îmbrăcat cu o giacă, de care nu s-a despărţit pe tot parcursul lansării, chiar dacă în sală era foarte cald. Fiind gazdă, poate ştie că la „Onix” mai dispare una-alta, şi atunci mai bine ţii căputul pe tine… Până mai ieri, fost (mare) lider de sindicat, probabil că Bebe a fost însărcinat cu menţinerea liniştii şi păcii sociale la lansare, altfel nu îmi explic intervenţia sa (de altfel, la obiect).
Pentru o corectă informare a opiniei publice, mai consemnăm şi faptul că Nica era încadrat în stânga de dl. Nicolae Gui, şi în dreapta de dl. Cosmin Chiuzan (băiatu’ pe care Bebe l-a proptit director general CEH, bravo lor!).
Constantin Jujan ne semnalează prezenţa în sală a minerului Stoian, în vârstă de 90 de ani!
Un miner care a lucrat la mina Petrila, şi care, fire sensibilă, plânge când vede că mina în care a lucrat zeci de ani nu mai există. Şi minerii plâng câteodată…
La final, autorul, dl. Mihai Bujor Bogdan, a acordat autografe, iar eu mi-am luat la revedere de la procesomanul de director general al CEH în termeni foarte civilizaţi, ca să nu spun amicali…  
În loc de încheiere „reconfigurez” spusele de la început. Speriat de precedent, pe 1 aprilie a.c. nu am participat la o păcăleală „marca Jujan”, ci la un eveniment „marca Jujan”. Constantin Jujan - un om care, deşi inginer de profesie, se pricepe de minune la a pune în operă mulţimi de evenimente culturale, unul dintre puţinii ingineri preocupaţi de istoria mineritului şi Văii Jiului, un demn continuator al lui Daniel Surulescu (indiscutabil – cel mai luminat director general pe care mineritul Văii Jiului l-a avut). Păcat, mare păcat, că pe dl. Jujan îl strică la caracter anturajul politic… Chiar şi aşa, când voi scrie o istorie culturală a oamenilor din huilă, numele lui Constantin Jujan nu va lipsi. Indiferent cu cine se va întovărăşi până atunci…
 
P.S. Ca să fiu în asentimentul timpurilor evocate de dl. Bogdan în carte, când minerii se cinsteau cu tărie şi ardoare, mărturisesc public că şi eu am fost, după lansare, la o degustare, la care am avut plăcerea să (re)descopăr un prieten. Dacă mai stăteam un pic, mergeam direct la şut. Ca pe vremuri… Aşa, m-am retras la timp pe picioarele mele. La timp, ca să scriu aceste notaţii. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter