05.04.2017,  18:12:28 | 1 comentariu | 1278 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Asociere menită să cureţe groapa de gunoi
de Gheorghe OLTEANU
Şedinţa extraordinară de ieri dimineaţă a Consiliului Local al municipiului Vulcan a durat mult mai puţin decât întârzierea primarului Gheorghe Ile. Acesta a apărut în sală la ora 11:23, după ceas, şi a ieşit grăbit la 11:36. Tot după ceas.
 
De obicei,
Ile este punctual la şedinţele de consiliu local. Întârzierea de ieri este justificată. 
Primarul fusese la Petroşani, unde mahări din Consiliul Judeţean Hunedoara au inaugurat un punct de lucru. Asta ne anunţase dinainte juristul Gabriel Velea. Tot el a motivat absenţa doamnei secretar Rodica Peter şi a viceprimarului Cristian Merişanu. Amândoi fuseseră chemaţi de urgenţă la Deva. În chestiuni de serviciu, a precizat el mai apoi, pentru ca nu cumva să se înţeleagă altceva. Mai, mai că - fiindcă, în mod normal, ar fi trebuit s-o facă imediat după ce s-a aşezat - eram convins că Ile nu-şi va cere scuze pentru întârziere, după ce i s-a dat cuvântul, primarul a regretat întârzierea. De parcă ar fi citit ce-mi notasem, în carneţel, puţin înainte de asta: „nu şi-a cerut scuze!!!”. 
 
Extraordinara de miercuri
fusese anunţată încă de săptămâna trecută. I se ştia chestiunea pentru care urma să fie convocată – „Aprobarea asocierii municipiului Vulcan, prin Consiliul local al municipiului Vulcan, cu judeţul Hunedoara, prin Consiliul Judeţean, pentru închiderea ecologică a depozitului neconform de deşeuri din municipiul Vulcan” -, numai că lipsea ceva. Nu era încă aprobată solicitarea asocierii, treaba care ar fi urmat să vină din partea consiliului judeţean hunedorean. Şedinţa CJH a avut loc vineri, iar odată aprobat, la Deva, proiectul de hotărâre care chema la asociere, Ile le-a dat urgent adunarea şi consilierilor locali vulcăneni. Documentul privind asocierea trebuia aprobat, pentru ca, cel târziu la toamnă, după cum s-a înţeles de la primar, să poată să fie accesate fondurile europene cu care se face ecologizarea.
 
Groapa de gunoi a Vulcanului,
denumită pompos „depozit neconform de deşeuri”, a fost închisă, oficial, la data de 16 iulie 2016. Asta după ce, luni şi luni de zile, a înghiţit nu doar deşeurile menajere ale vulcănenilor, ci şi pe cele ale întregii Văi a Jiului. Ba, mai mult, autoritatea publică locală a pus-o pe tavă şi la dispoziţia altor localităţi din judeţul nostru şi din afara lui. Acum, că tot a decedat, gropii de gunoi i-a venit vremea să fie… îngropată. Adică, ecologizată. Lucru imposibil, după cu se arată, în raportul de motive, prin POIM 2014-2020 – Programul Operaţional de Infrastructură Mare (continuatorul POS Mediu 2007-2013), în lipsa unui Plan Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD), care să prevadă acest lucru, plan aprobat prin hotărâre de guvern. Ca atare, din cauză că închiderea ecologică presupune sume mari de bani care depăşesc capacitatea financiară a Vulcanului, a apărut ocazia aceasta a asocierii cu o instituţie administrativă cum este Consiliul Judeţean Hunedoara, care stă foarte bine din punct de vedere financiar. Apoi, de ce să n-o spunem, a mai fost un raţionament pentru care s-a mers pe această soluţie. Frate, dacă mai toate oraşele s-au c***t, mă rog, au decartat gunoiul în curtea noastră, a vulcănenilor, de ce n-ar sări la cap şi consiliul judeţean?
 
Ecologizarea, din câte ne-a
explicat primarul mustăcios, nu-i un lucru simplu. Două milioane de euro ar urma să coste operaţiunea, iar banii i-ar pune, jumi-juma – primăria vulcăneană şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Pregotermul, societatea de salubrizare care operează în Vulcan, Uricani şi Aninoasa, are suma de bani „destinată restrângerii cantităţilor de deşeuri”, operaţiune necesară „formării acelor unghiuri de taluz”, conform explicaţiilor tehnice date de Gheorghe Ile. Ceea ce ar trebui să facă operatorul de salubrizare, a mai spus primarul, este să închirieze un buldozer care să niveleze gunoiul din „depozitul neconform de deşeuri”. Îndeosebi ridicătura de sub linia de înaltă tensiune care a ajuns îngrijorător de înaltă. Activitatea aceasta, au mai aflat stimaţii aleşi locali vulcăneni, se va derula până la toamnă, urmând să fie întocmit un proiect pe baza căruia să se beneficieze de fonduri europene. Groapa de gunoi de la Vulcan este una dintre cele cincisprezece existente în ţară care se ecologizează cu bani europeni.
 
Foarte interesant mi s-a
părut ceea ce, la sfârşit de tot, Ile a adus în discuţie, după întâlnirea avută la Petroşani în aceeaşi dimineaţă, cu cei din conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara. Cică ar exista nişte probleme care pun sub semnul întrebării deschiderea deponeului ecologic de la Bârcea. Interesant, dar niciun consilier local nu a catadicsit să se intereseze de natura acestor probleme. Ca atare, Ile a zis că, acum, când depozitul temporar de la Dâlja e full, gunoiul menajer strâns din cele trei oraşe amintite ceva mai sus va fi dus la Horezu. Dar, deoarece atunci când, în fine, va fi inaugurat deponelul ecologic, la Bârcea nu se vor primi deşeuri nesortate, ce se va întâmpla cu cel adunat în depozitul temporar din Petroşani? 
 
Depozit administrat
de către Consiliul Local al municipiului Vulcan! Pentru care înţelegerea a fost, e cazul să ne amintim, că gunoiul adunat la Petroşani-Dâlja va fi transportat la Bârcea. Amănuntul acesta cu nerecepţionarea, la Bârcea, a gunoaielor nesortate le-a scăpat consilierilor locali vulcăneni, aşa că subsemnatul a fost cel care i-a cerut lui Gheorghe Ile limpeziri ale subiectului. Şi am aflat. Problema stă exact cum bănuiam. Gunoiul de la Petroşani va fi adus la Vulcan şi sortat! Ca şi cum ar fi intuit întrebarea care urmează, Ile a contracarat: există bani pentru asta. 
Mira-m-aş. Vom vedea asta peste două-trei luni, mai ales că, în mod persuasiv, în şedinţele de consiliu local vulcănean se bate monedă şi pe posibilitatea scumpirii taxei la gunoi pentru populaţie şi agenţii economici. Dacă e să fie aşa – puşchea pe limbă! – ZVJ va fi primul care vă va aduce la cunoştinţă bucuria asta.

Comentarii articol (1 )

#1 Tolomacul06.04.2017,  13:11:54
Faptul ca vicele avea proces la Deva sa fi fost o scuza mai "corecta"??


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter