06.04.2017, 22:25:10 | 3 comentarii | 1499 vizualizari
Primarul Buhăescu / Totul de la şedinţa AOR
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Reîntors recent din Capitală, unde a participat la o şedinţă AOR, aşa cum ne-a promis, primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, ne-a oferit amănunte legate de şedinţa unde au participat prim-ministrul Sorin Grindeanu şi câţiva miniştri, secretari de stat şi şefi de comisii din Parlamentul României.
După părerea edilului uricănean „a fost cea mai tare şedinţă de când particip la şedinţele AOR, unde s-au spus lucrurilor pe nume, unde am văzut un Prim-ministru interesat să asculte problemele noastre şi să le şi rezolve, alături de ceilalţi miniştri, o şedinţă unde discuţiile au avut transparenţă şi bună credinţă”.
Pentru a nu face un ghiveci din ceea ce ne-a spus primarul Dănuţ Buhăescu, vom lua, punctual, ideile povestite de acesta, pentru fiecare minister în parte, fără a interveni pe text, asta pentru ca dumneavoastră să înţelegeţi exact cum s-au pus problemele şi ce s-a discutat din ceea ce ne-a povestit Dănuţ Buhăescu.
Legat de Ministerul Turismului şi de ministrul Mircea Titus Dobre...
„Cu ministrul Turismului am discutat exact ceea ce ne doare pe toţi din Vale legat de turism, adică despre nevoia de deschidere a Văii Jiului spre sud-vestul ţării prin realizarea acelui obiectiv pe care toată lumea din zona noastră îl doreşte: drumul spre Herculane. Ministrul şi-a notat, cei de la Transport de asemenea, iar prim-ministrul a fost foarte atent. I-am mai spus ministrului Turismului că nu doar Programul Schi în Carpaţi rezolvă treburile în acest segment foarte important, mai ales pentru zona noastră superbă de munte. Trebuie făcut turism în toate anotimpurile, şi pentru aceasta trebuie adoptat un masterplan de dezvoltare armonioasă a turismului, inclusiv pentru localităţile Uricani şi Petrila, nu doar pentru Lupeni, Petroşani şi Vulcan. I-am spus că Valea Jiului a avut de pierdut tocmai pentru faptul că fiecare localitate şi fiecare primar au făcut aşa-zise programe după ureche, cu caracter local, şi nu regional, iar în acest moment toate aceste proiecte s-au dovedit că nu au rezolvat cum trebuie problema turismului, cu doar 3-4 luni pe an, cu acoperire de turişti care practică schiul neputându-se vorbi de un turism puternic, care să aducă mulţi bani la bugetele locale şi care să dezvolte Valea Jiului. Ministrul a ascultat şi mi-a spus că doar de noi, UAT-urile locale din Valea Jiului, depinde de acum înainte şi de consiliul judeţean, în sensul că să punem la punct un masterplan turistic al zonei noastre din care să rezulte că avem o viziune unitară şi idei bune de atragere a turiştilor, de la vest la est şi pentru toată perioada anului. Dacă se va întâmpla treaba asta cât mai repede, ministrul ne-a spus că apoi trebuie făcute proiectele şi apoi va urma şi finanţarea guvernamentală, cu posibilitatea ca unele proiecte să intre pe finanţare europeană. Faceţi ceva unitar, complex şi nu ceva haotic şi lipsit de realitate şi veţi primi şi finanţări, mi-a sugerat ministrul. Deci, aici va fi cheia şi împreună cu ceilalţi colegi primari şi cu cei de la consiliul judeţean trebuie să ne aşezăm la masă şi să discutăm şi apoi să pornim treaba. Dacă nu, mult şi bine vom tot vorbi de turism, dar la scară mult prea mică ca să ne aducă dezvoltare în acest sector, unde Valea Jiului are atâta potenţial dat de la Dumnezeu!”.
Legat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei şi Fondurilor Europene şi de ministrul Sevil Shhaideh...
„Cu doamna ministru am avut discuţii pe mai multe fronturi. În primul rând, am rugat-o, ca şi ceilalţi colegi, să ne ajute ministerul în accesarea fondurilor europene. Pe această idee, am rugat ministrul şi tot cabinetul prim-ministrului să ne ajute în scăparea de birocraţia ce ne-a cuprins. I-am sugerat că debirocratizarea trebuie începută repede, deoarece cei din Guvernul Cioloş au impus tot felul de proceduri, greoaie şi multe fără rost, care nu erau necesare şi, culmea, nici nu erau măcar impuse de UE. Depăşirea greutăţilor generate de birocraţie în privinţa proiectelor europene, a acelor condiţii impuse de Guvernul României anul trecut, când s-au negociat ghidurile de finanţare, fără ca europenii să ne ceară aceste lucruri, trebuie să fie prioritară pentru acest guvern. Abia atunci vom putea vorbi de rezultate spectaculoase în atrageri de fonduri europene.
Cu doamna ministru am vorbit de PNDL, de prioritatea de a atrage cât mai multe fonduri europene în detrimentul fondurilor de la bugetul local, fireşte, acolo unde se poate. Că, după cum ştiţi, sunt multe administraţii locale care s-au obişnuit să ceară fonduri de la guvern pentru orice, chiar şi acolo unde există axe de finanţare! Asta eu nu înţeleg, cum şi ministrul a spus, dacă un UAT e eligibil pentru un proiect finanţat cu fonduri europene, atunci de ce mai ceri bani de la guvern? Bun, nu ai bani pentru proiect, pentru cofinanţare, asta e altă discuţie, ceri guvernului şi te ajută cumva, dar nu ceri pentru proiectul în sine deoarece n-ai catadicsit să scrii un proiect! Legat tot de acest lucru, s-a vorbit în sală o chestiune foarte importantă: e vorba de crearea posibilităţii ca primăriile să poată accesa împrumuturi de la Trezoreria Statului pentru cota de finanţare a proiectelor. Sunt primării care au oameni bine pregătiţi şi isteţi şi care au reuşit să atragă mai multe fonduri europene pe mai multe proiecte, dar n-au bani de cofinanţare. Guvernul s-a gândit şi la asta, şi în cel mai scurt timp ni s-a spus că va exista această posibilitate, împrumut cu dobândă avantajoasă de la trezorerie pentru ajutorul primăriilor la cofinanţarea proiectelor. Dar concluzia ce a rezultat din discuţie, şi vreau să le spun şi colegilor mei care n-au fost, este că ministrul şi prim-ministrul au spus clar: numărul unu e scrierea de proiecte realiste, că nu mai merge pe vorbe!”.
Legat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi ministrul Pavel Năstase...
„Pe zona de învăţământ am atras atenţia ca guvernul, pe viitor, să nu mai pună condiţii absurde administraţiilor locale, şi acestea să plătească chiar dacă bugetul local e foarte slab. Am dat exemple că administraţiile locale plătesc acum cadre didactice ce vin de la 50 de kilometri, în condiţiile în care există cadre didactice suficiente în oraş. Nu e normal, iar dacă nu se poate altcumva, atunci să plătească ministerul. S-a mai discutat despre Programul modernizării şi reabilitării grădiniţelor şi şcolilor şi aici numărul unu fiind să se scrie proiecte, deoarece există finanţări europene în acest exerciţiu financiar.
I-am spus ministrului că pe zona de învăţământ nu s-au dat încă ghidurile de finanţare, şi atunci ce proiecte pe această linie să facem? Nu putem scrie proiectele după ureche. Mi s-a răspuns că acest lucru se va normaliza la finalul lunii aprilie în care suntem şi de atunci încolo putem să începem să scriem proiecte.
Am mai ridicat şi problema directorilor de şcoli. În sensul că trebuie reglementat faptul ca primarii, practic ordonatorii de credite, să poată trage la răspundere directorii de şcoli care nu administrează fondurile cum trebuie pentru şcolile lor. Inclusiv pe segmentul urbanistic sau al materialelor didactice, ori a cheltuielilor făcute fără consultarea primarilor, care nu de puţine ori fie nu sunt pe deplin justificate, fie sunt făcute fără rost.
Tot ministrului i-am spus, împreună cu alţi primari, că dorim mărirea numărului orelor de educaţie fizică la patru ore pe săptămână la clasele I-VIII şi la trei ore pe săptămână la liceu (ne aşteptam de la dl. primar Buhăescu, ca un iubitor al cărţii ce este, să solicite şi mărirea numărului de ore de limba şi literatura română – n.r.). Nu vrem să ajungem să fim un popor bolnav pentru că aceşti copii şi tineri nu mai fac mişcare ci stau doar în faţa calculatorului sau cu telefonul în mână! Măcar la şcoală să facă sport şi mişcare acum când au nevoie, când sunt în perioada de creştere. Ministrul ne-a spus că are în vedere acest lucru şi că oricum s-a gândit la asta guvernul încă de la început, dar că acum, cu atât mai mult vor grăbi aceste demersuri, pentru anul şcolar viitor”.
Legat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de ministrul Marius Alexandru Dunca
„O problemă extrem de importantă i-am spus-o şi ministrului Sportului. Am solicitat modificarea legii, să se spună foarte clar în ce măsură administraţiile publice locale pot finanţa sportul local, astfel încât Curtea de Conturi să nu mai intervină absurd. De altfel, atât ministrului, cât şi prim-ministrului le-am spus că trebuie neapărat creată o Lege a prevenţiei, prin care instituţii, precum Curtea de Conturi şi altele, să ne răspundă mai repede şi mai clar la anumite întrebări pe care noi le punem în scris în mod oficial. Acum, când întrebăm de faptul că vrem să facem un lucru, dar nu ştim sigur dacă îl putem face sau nu, că legea poate e interpretabilă, ne răspund că nu ne spun nimic, dar că vine controlul şi el stabileşte dacă ce am făcut a fost sau nu legal. Este, practic, un şantaj! Noi, primarii, dorim ca acest şantaj să nu se mai întâmple, iar Curtea de Conturi şi cu Nicolae Văcăroiu în frunte să nu mai procedeze astfel! Au început să sancţioneze oportunităţile şi nu legalităţile, încercând să croşeteze, să dea interpretări după bunul lor plac. Am solicitat toţi primarii să fie creat cadrul legal, prin care şi Curtea de Conturi să răspundă primarilor în scris, care întreabă înainte, de bună-credinţă, ca nu cumva să greşească! Deci, cum ar veni, şi le-am spus-o şi dumnealor, nu mă laşi întâi să greşesc şi după aceea îmi dai în cap! Vorbesc aici, repet, de primarii de bună-credinţă care doresc să facă ceva util pentru localităţile lor şi comunitate”.
Legat de prim-ministrul Sorin Grindeanu şi alţi membri ai guvernului...
„Prim-ministrului i-am cerut sprijin mai mare pentru Valea Jiului deoarece trecem printr-o perioadă mai grea, legată şi de închiderea minelor şi de lipsa locurilor de muncă pentru tineri în mod special. Am arătat, concret, că şi taxele şi impozitele locale le-am scăzut toate primăriile din Vale cât de mult am putut deoarece lumea are probleme şi nu sunt bani.
Am cerut grăbirea Legii salarizării unitare deoarece în prezent în sectorul bugetar există grave anomalii. Am dat în acest sens şi exemple, există oameni angajaţi la două primăriin cu aceeaşi vârstă şi aceeaşi vechime, dar cu salarii diferite, ceea ce nu-i deloc normal.
Prim-ministrul Grindeanu ne-a spus celor de faţă că în măsura în care vom şti să ne mobilizăm vom avea performanţe.
Primăriile trebuie să înveţe să facă proiecte de calitate, realiste şi vor primi bani, ne-a mai spus acesta. A lăsat de înţeles că cine nu va face aşa nu va mai primi bani, nu se vor mai da finanţări decât pentru proiecte de calitate, asta va fi regula principală a acestui guvern. Nu va mai conta de la ce partid e primarul sau preşedintele consiliului judeţean, va conta calitatea! Este bine aşa din punctul meu de vedere şi foarte corect, aşa trebuia de mult să fie.
Cu Sorin Grindeanu şi ceilalţi miniştri şi cei de la ministerul Muncii am discutat şi de reforma în administraţia publică locală. Ni s-a spus că va exista un Cod aministrativ prin care toată lumea - primării şi consilii judeţene – va şti în ce punct se află. Acel cod va cuprinde un set de legi, cu statutul funcţionarului definit foarte clar, cu Legea Urbanismului, cu alte pachete de legi ce ţin de administraţiile locale. Nu va mai fi haos şi acel cod va cuprinde tot ce trebuie. Prim-ministrul a fost deschis la tot ce i s-a spus, a notat, a rugat miniştrii să reţină şi să analizeze apoi şi să-i dea soluţia pe fiecare problematică în parte, acolo unde ea nu există. Dar cel mai mult mă bucur că am văzut că m-a înţeles şi mi-a dat dreptate cu drumul spre Herculane, mai cu seamă că a fost şi o promisiune a PSD în campaniile electorale de anul trecut. Vreau ca acest drum să fie finalizat, Valea Jiului are nevoie de el şi mă bucur că Sorin Grindeanu a înţeles asta şi e de acord cu finalizarea acestui proiect”.
Comentarii articol (3 )
#1
![]()
Cand vor reancepe lucrarile la drumul spre Herculane ??? Cand vor reancepe lucrarile la drumul spre Voineasa ??? Cand vor incepe lucrarile la drumul judetean din Parang ???
#2
![]()
Felictari Primarilor care a-u fost premiati. Va-ti pus intrebarea ce o sa face-ti daca tot ma-i multa populatie paraseste tara si nu se ma-i intorc inapoi. O sala fara telespectatori. Ce soluti aveti
#3
![]()
De cand e in administratia publica (primar sau vice), Buhaescu a gasit mereu solutii si intelegere la guvernananti dar n-a rezolvat mai nimic din ce-a insirat aici. De restul problemelor cetatenilor din Vale a uitat: pensionarii mineri (legea 192/2015 si155/2016), etc... Bine a fost ca l-au votat si platesc taxe!
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|