09.04.2017,  17:14:31 | 1 comentariu | 6023 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lupeni / Curăţenie la iniţiativa Clubului Rotary Valea Jiului
de Corneliu BRAN
Pentru că e primăvară şi pentru că suntem înainte de marea sărbătoare creştinească, Sfintele Paşti, membrii Clubului Rotary Valea Jiului au dorit ca sâmbătă, 8 aprilie, să organizeze o mare acţiune de ecologizare a localităţilor din Valea Jiului, împreună cu copiii şi tinerii din şcoli şi licee. Numai că planul a fost dat peste cap de capriciile vremii.
 
Urmare a lapoviţei şi ninsorii, la Petroşani (se avea în vedere curăţarea de deşeuri a zonei pe unde trece telescaunul), Petrila (se avea în vedere Jieţul), Vulcan (Pasul Vâlcan) şi Uricani (Câmpul lui Neag) acţiunea a fost anulată. 
Singura localitate unde acţiunea de ecologizare a avut loc, începând cu orele 9:00, preţ de câteva ceasuri, a fost municipiul Lupeni. Şi aceasta doar pentru că tinerii şi copiii, însoţiţi de cadre didactice şi de membri ai Clubului „Rotary”, s-au ambiţionat să ducă treaba la capăt, indiferent de vicisitudinile vremii.
Omul de afaceri şi filantropul lupenean Emil Părău a fost de-a dreptul încântat de faptul că vremea nu i-a speriat pe aceşti tineri. Ne-a spus cu bucurie că acest lucru demonstrează că Lupeniul are asigurat viitorul, generaţia tinerilor de azi demonstrând şi cu această ocazie că se poate pune bază pe ea în viitor, că are ambiţie şi este dârză, aşa cum toate generaţiile de tineri ar trebui de fapt să fie: „Gestul acestor copii şi tineri demonstrează că speranţele noastre, puse în generaţia actuală de tineri, nu sunt în zadar! Toată lumea spunea că trebuie anulată acţiunea, că plouă şi e cam rece, dar ei susţineau contrariul şi ne spuneau că dacă tot au venit cum să plece acasă fără să facă nimic, rugându-ne să începem odată acţiunea aceasta de curăţenie a anumitor zone din oraş. Văzând ambiţia şi dârzenia lor, însufleţirea de care dau dovadă, am intrat şi noi, adulţii, în horă şi preţ de câteva ceasuri mai multe echipe de copii şi tineri, însoţiţi de câteva cadre didactice şi de o parte dintre membrii acestui club am făcut ceea ce ne-am propus dinainte. Să sperăm că munca acestor tineri nu a fost în zadar şi că oamenii vor păstra acele zone cum trebuie, adică curate, fără deşeuri menajere, fără tot felul de pet-uri, ambalaje şi alte lucruri aruncate peste tot cu o mare inconştienţă de către unii cam certaţi cu bunul simţ, buna credinţă şi cu spiritul civic”.
Trebuie spus că aceştia, mai mari sau mai mici, au fost elevii din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 3 (circa 15-20 dintre ei), 30 din cadrul Grupului IMPACT Lupeni, iar 24 din cadrul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni. Nu trebuie să uităm aici nici de cei 30 de copii veniţi la iniţiativa părintelui Cristian de la Biserica Ortodoxă din Bărbăteni, şi nici de cei 24 de copii din cadrul casei de copii ce activează pe raza localităţii. La finalul acţiunii, toţi au primit  sandvişuri şi sucuri. Numărul de saci colectaţi într-o camionetă, deloc puţini, ţinând cont şi de vremea închisă şi destul de rece, vorbeşte de la sine de hărnicia elevilor.
După această acţiune, zonele unde s-a intervenit, în mod special zona „Agrement”, zona bisericii din Bărbăteni şi mai ales a cimitirului de-acolo, zona casei de copii şi Cartierul Viitorului sunt acum mult mai curate. Ar fi bine ca acest lucru, cum spunea şi Emil Părău, să se păstreze, ba chiar la munca voluntară de ecologizare şi întreţinere a spaţiilor verzi să participe, măcar o sâmbătă pe lună, şi cetăţenii care stau în blocurile şi casele din toate cartierele localităţii, inclusiv şi din celelalte localităţi ale Văii Jiului, iar în momentul în care cetăţenii ar vedea pe unii că fac altfel şi aruncă mizerii, să-i dea pe mâna celor de la Mediu şi a poliţiei locale, care SĂ APLICE DOAR CE SPUNE LEGEA şi hotărârile de consiliu local, nimic altceva. Numai aşa vom putea intra în normalitate, altfel totul e la munca în zadar. Şi e păcat, mare păcat...

Comentarii articol (1 )

#1 Environo Menta10.04.2017,  15:11:05
munca acestor copii se va regasi pe factura pe care hategan o va trimite primariei si banii pentru serviciile prestate vor fi impartiti frateste conform intelegerii. jumatate nelutu, jumatate jderii.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter