06.11.2011,  13:29:50 | 0 comentarii | 605 vizualizari
„Generalul” Jujan pune punctul pe „i”: / „Oamenii buni nu vor fi daţi afară!”
de Corneliu BRAN

- Domnule director general, sunt multe de întrebat, multe de spus… Prima întrebare ţine de fondul de salarii. Se tot spune că din luna decembrie minerii ar putea să nu-şi mai primească salariile, deoarece fondul respectiv ar cam fi gata. Iar ca să nu se ajungă aici, se foloseşte „metoda diminuării salariilor”, timp de câteva luni, în ideea de a avea bani şi în decembrie pentru salarii. Ce este adevărat şi ce nu în această chestiune?
- Nu facem niciun fel de efort să reducem salariile. Oamenii îşi primesc banii după munca prestată. Cert este că, în acest an, ca în fiecare an, va trebui să ne închidem pe bugetul de venituri şi cheltuieli, pe fondul de salarii care este prevăzut în bugetul total din acest an. Este adevărat că a fost un dezechilibru, trebuie să se ştie foarte clar şi acest lucru, influenţa Hotărârii de Guvern nr. 1058 privind creşterea salariului minim pe economie, care este echivalentul sporului de periculozitate la mineri şi care a însemnat o majorare a salariilor – având în vedere şi coeficientul de ierarhizare pe ramură – cu aproape 11% în acest an. Avem obligaţia să ne încadrăm în acest fond de salarii prevăzut pentru acest an şi nu putem face altceva. Atât şi nimic mai mult. Oamenii să înţeleagă că îşi vor primi banii, inclusiv în decembrie. Să înţeleagă că îşi vor primi banii, dar după munca prestată. Eu pot să le asigur salariile, dar nu asigură nimeni în ţară decât veni­tul minim garantat. Deci, veniturile pe care le merită fiecare se vor primi. Nu este vorba că rămânem fără bani!
- Știu că dumneavoastră şi alţi specialişti din minerit aţi încercat să obţineţi aceste subvenţii şi după 2010. Este adevărat? Ce răspuns aţi primit? Știm că alte ţări din Europa Centrală au obţinut o prelungire a subvenţiilor, primind acceptul Uniunii Europene. La noi cum va fi?
- Niciun stat european NU are asigurată o altă sursă de ajutor de stat după anul 2010. Acest regulament, 1407, din 2002, privind acordarea ajutorului de stat, este valabil pentru toate statele europene. Sunt încercări din partea Guvernului Poloniei de a prelungi acest ajutor de stat. Dar deocamdată ele sunt la stadiul de încercări. Cum şi la nivelul guvernului nostru există o astfel de iniţiativă, pentru a prelungi ajutorul de stat în sectorul minier, care este deocamdată, repet, tot o încercare şi nimic mai mult. Tot la fel se cunoaşte şi Hotărârea de Guvern, pusă în dezbatere publică, privind înfiinţarea celor două companii energetice în România – una dintre ele, „Energetica 2” include şi Compania Naţională a Huilei, o soluţie propusă şi acceptată de marea majoritate a specialiştilor minieri.
- Soluţia aceasta va presupune ca mineritul Văii Jiului să-şi rezolve marea majoritate a problemelor, sau e doar o chestiune populistă, o soluţie de moment?
- Trebuie parcurşi nişte paşi până la intrarea în complexul energetic. Unul dintre aceşti paşi este o primă etapă de restructurare, în care am intrat deja, de la 1 august 2009. În al doilea rând este vorba de notificarea ştergerii datoriilor istorice ale Companiei Naţionale a Huilei, până la sfârşitul acestui an. Asta doar după ce Comisia Europeană îşi va da acordul, după care va trebui iniţiat imediat un proiect de lege. Pentru că altfel este destul de greu, dacă nu se găseşte o formă de a scăpa de povara asta, să preia cineva datoriile istorice. Și, ca să răspund şi la întrebare, după ce se vor face toate acestea, complexul energetic de care se discută ar fi o şansă pentru mineritul din Valea Jiului.
- Cum staţi în momentul de faţă cu partea de investiţii?
- Din 2007 Compania Naţională a Huilei NU a făcut investiţii, dacă le denumim aşa, decât din amortismente. Pentru că, indiferent cine a promis şi ce a promis, nu se puteau face aceste investiţii legal, deci din alte surse de finanţare, având în vedere că este bine specificat, în acest regulament de acordare a ajutorului de stat, că este prevăzută o sumă ca şi subvenţie – care este în scădere din 2007 până în 2010 cu 14% - deci nu se primeşte altă sursă pentru investiţii. Despre „investiţii” se poate vorbi după intrarea într-un complex energetic, sau, dacă se trece la schimbarea formei de ajutor de stat pentru acces la rezerve, într-un ajutor de stat pentru investiţii.
- Avem informaţii, neoficiale, că trecerea la acest complex energetic ar putea însemna ca, după o scurtă perioadă, minele din Valea Jiului să treacă în regim privat. Există un scenariu care spune că respectivii care vor veni să cumpere apoi aceste complexe energetice, că nişte mari corporaţii le vor cumpăra, dar la pachet cu hidrocentralele. Ce credeţi?
- Complexul energetic are acţionar majoritar statul. Dacă acest complex va fi în timp scos la privatizare, nu putem ştii asta…
- Să nu fie o capcană! „Să scăpăm de mineri, fără să ni se spargă-n cap borcanele…”.
- Oricum, după 2010 nu sunt decât puţine variante. Deci, până în 2010 mai beneficiem de ajutor de la stat. După 2010 există doar două variante: ori prelungirea acestui ajutor de stat – o chestiune care nu este exclusă, ori intrarea într-un complex energetic. Altfel, se va opri activitatea!
- Dacă după aceea aceste complexe energetice intră pe mâinile unor privaţi care vor urmări de fapt alte scopuri, iar statul se va spăla pe mâini?
- Nu, în prima fază statul este majoritar şi eu cred că raţiunea care a determinat Guvernul României să propună această Hotărâre de Guvern, care a fost discutată şi în C.S.A.T., este legată de chestiuni economice, dar şi de chestiuni de siguranţă energetică a statului român, pentru a putea avea un grad de independenţă, deci producţia de energie să fie a statului român. Nu ştiu ce se va întâmpla pe viitor. Altfel, să ştiţi, statul român poate scoate la privatizare oricând, orice. Poate să scoată la privatizare Hidroelectrica de exemplu, că tot vorbeaţi de hidrocentrale. Sau minele din Valea Jiului. După intrarea în complex, politica acestui complex va fi făcută de către conducerea complexului. Sigur, este o strategie energetică a ţării şi de aici trebuie pornit. Trebuie să se respecte nişte linii clare în acest sens.
- Care ar fi soluţia dumneavoastră? Pe care ar alege-o inginerul Jujan: continuarea subvenţiilor de către stat – care ar însemna şi anularea datoriilor istorice, sau trecerea minelor din Vale la acest complex energetic?
- Creşterea acestei durate de acordare a ajutorului de stat poate fi o soluţie în condiţiile în care statul român nu se sperie de Comisia Europeană şi subvenţionează la un nivel în care să cuprindă şi investiţiile miniere. Dacă statul va da în continuare doar diferenţa de la preţ la costul de producţie, această sumă nu va putea să acopere aceste investiţii. Și atunci nu vom face decât să prelungim această stare de agonie! Pentru că, e clar, până la urmă nu va mai putea rezista mineritul, dacă nu se va asigura un proces de retehnologizare. Este clar, nu se poate continua aşa… Vom ajunge să lucrăm ca acum 60 de ani şi vrem performanţe la nivelul anului 2009.
- Problema oamenilor este reală, azi-mâine nu o să mai aveţi cu cine să scoateţi cărbunele?
- Oameni mai sunt, 10.600 de angajaţi… Dacă vorbim din punctul de vedere al locurilor de muncă de unde se extrage cărbune, din abataj, e clar că şi asta va fi o mare problemă. Este un surplus de personal, dar nu în sectoarele de producţie, ci în sectoarele auxiliare. Dar lucrurile sunt clare: NU putem rezista în 2010 în aceste condiţii, când noi ştim un nivel de producţie dar nu ştim când va creşte preţul cărbunelui, aşa de mult încât să putem asigura salariile pentru toţi angajaţii. Este nevoie de un program de restructurare. Vom fi puşi în situaţia să facem disponibilizări, pe nişte criterii pe care le vom discuta cu sindicatele. Deci vor fi oameni care rămân în şomaj. Nu este vorba de niciun nou val de disponibilizări! Este vorba de un program de restructurare a perso­nalului, pe care dorim să-l aplicăm din ianuarie. Și pe care în momentul de faţă îl discutăm cu sindicatele.
- De câţi oameni este vorba?
- Este vorba de aproximativ 1.600 de oameni. Care vor putea să beneficieze de condiţiile Ordonanţei 116. Altfel, dacă nu vom face aceste disponibilizări, anul viitor nimeni nu va putea să creioneze un proiect de buget cu acelaşi număr de personal şi o producţie mai mică, pe un fond de salarii limitat. Numai dacă vor scădea salariile!
- Deci există două variante: scad salariile la toată lumea sau daţi 1.600 de oameni afară din sistem...
- Da, 1.600 de oameni care îndeplinesc anumite condiţii. E vorba de nişte criterii pe care le vom discuta cu sindicatele. Și nu vorbesc doar de oamenii care mai au un an-doi până la pensie, sunt şi alte categorii.
- Ce ajutor vor primi aceşti oameni?
- Ajutorul venit în completare îl va stabili Ministerul Muncii şi se va da prin Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, iar plăţile compensatorii la plecarea din sistem sunt stabilite deja în contractul pe ramură, în funcţie de vechimea fiecăruia. Dar spun toate acestea în condiţiile în care nu mai intervin noi negocieri, pentru că s-ar putea să mai fie discuţii cu sindicatele şi să mai apară şi alte chestiuni noi. Nu uitaţi că cel puţin 1.200 de oameni, din aceşti 1.600, vor beneficia peste doi ani de pensie. Deci nu mai rămân decât circa 400. Și, să ştiţi, sunt destui care vor să plece, unii sunt bolnavi, alţii şi-au găsit alte locuri de muncă… Sunt destui din rândul personalului T.E.S.A. Cine nu mai doreşte să lucreze în Companie este normal să fie lăsat să plece.
- Care este relaţia dumneavoastră cu sindicatele? Unii lideri vă laudă, alţii vă contestă…
- Sigur că acesta este rolul sindicatelor dintotdeauna: să fie într-o relaţie antagonică cu administraţia. Din păcate eu le spun că nu sunt multe soluţii de-acum încolo, deci va depinde şi de ceea ce îşi doresc, dar şi de ceea ce se poate face. Eu am obligaţia să le spun care este situaţia Companiei, care este programul pe viitor. Pot să fie, sau să nu fie de-acord… Depinde la ce rezultate se va ajunge în urma negocierilor. Dar, repet, soluţiile în momentul de faţă sunt limitate.
- Angajaţii CNH sunt trişti, nervoşi, nu se mai simt protejaţi, stau mereu cu frica în sân că vor fi daţi afară. Se plâng că nu au materiale, se plâng că nu au oameni la producţie, se plâng că trebuie să facă la locul de muncă „din rahat bici” ca să poată da producţie. Știţi toate acestea?
- Partea cu materialele în exces nu mai este din 1990. Oamenii nu au cunoştinţă de modul cum se administrează bugetul. Este foarte clar: dacă eu primesc subvenţie, care scade cu 14% în fiecare an, iar din cărbunele pe care îl vând - sursa noastră de venit - trebuie să plătesc salariile, aceleaşi gratuităţi şi materialele, întreb şi eu, cum să mai facem faţă? Dacă salariile au crescut cu 11% de la începutul anului şi subvenţia a scăzut cu 14% , tot de la începutul anului, iar producţia a scăzut, eu totuşi vreau să asigur un minim, fără să pot vorbi de mai mult. Din păcate, asta este realitatea! Nu pentru că nu vreau, dar asta este situaţia. Oamenii poate nu ştiu, dar 70% sunt cheltuielile cu munca vie! Iar restul, 30%, sunt cheltuielile cu materialele. Dacă mai creşte preţul la materiale, iar preţul la cărbune rămâne acelaşi, sunt obligat să iau materiale mai puţine. În exces nu sunt materiale, asta e clar, dar materialele de bază (explozibil, plasă, profile laminate, bride, lemn, unelte de lucru etc.) sunt asigurate. E o problemă legată de piesele de schimb pentru transportorul din subteran, pentru că preţurile sunt destul de mari. Trebuie renunţat la ceva ca să putem face faţă… Sunt chestiuni transparente, care trebuie spuse oamenilor.
- Bine, dar de ce frica asta a oamenilor? De ce „militarizarea” asta?
- Este o perioadă totuşi relaxată. Aşa spun eu. Acum depinde şi cum o percep oamenii. Dar dacă ei văd de fiecare dată când deschid televizorul doar ştiri despre disponibilizări, criză economică, închideri de fabrici şi uzine, lipsa locurilor de muncă şi şomaj, normal că se sperie. Dar oamenii care merg la lucru şi îşi fac treaba nu trebuie să aibă nicio proble­mă. Oamenii buni nu au de ce să se sperie! Practic nu vânează nimeni pe nimeni… Repet, oamenii buni nu vor fi daţi afară! Și nu numai de la mine, ci de oriunde.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter