29.10.2011,  16:08:11 | 0 comentarii | 624 vizualizari
Exclusivitate! Ioan Pisc, prim-vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical: / „Asta aşteptăm de la guvernanţi: reorganizarea producătorilor de energie cu includerea în companii a CNH-ului, respectiv a SNLO-ului”
de Corneliu BRAN

„Cerem Guvernului României un lucru foarte normal şi destul de simplu dacă se doreşte: oamenii din România să aibă de lucru în ţara lor”

- Domnule Pisc, lumea sindicală este plină în ultima perioadă de evenimente de tot felul, de diferite mişcări şi scenarii, existând în acest sens tot felul de declaraţii acide la adresa guvernului şi puterii. Sindicatele dau semne clare de fierbere. Pe când răbdarea dă în clocot? Preconizaţi o grevă generală şi când va avea ea loc? Ce ar rezolva ea?

- S-o luăm cu începutul. Nu se întâmplă evenimente doar în lumea sindicală, se întâmplă tot felul de evenimente nedorite în toată România. La ora actuală suntem în divergenţă cu Guvernul României pe mai multe paliere de discuţii. Să încep cu începutul… Suntem fără contract unic la nivel naţional din cauza influenţei guvernului în rândurile unora dintre patronate, destul de mici ca număr, pentru că marea majoritate a patronatelor au fost de acord cu încheierea, depunerea şi înregistrarea contractului unic la nivel naţional, contract care trebuie să reglementeze drepturile minimale pentru lucrătorii din România. Din păcate, influenţa multinaţionalelor şi, de ce nu, a oamenilor de afaceri care finanţează la ora actuală partidele politice (partidele de la putere şi în mod special Partidul Democrat Liberal) au împiedicat înregistrarea acestui contract. Mai mult, am trecut la un pachet de măsuri privind flexi-securizarea Codului Muncii, respectiv a legislaţiei muncii. Și când spun legislaţia muncii, mă refer la Legea Contractelor Colective de Muncă, la Legea Sindicatelor, la Legea Patronatelor, la Legea Conflictelor de Muncă, sau la Legea Dialogului Social.

- Ce cereţi, exact, Guvernului României?

- Cerem Guvernului Românie ca să fie flexibilizat Codul Muncii în aşa fel încât să fie eliminată evaziunea, munca la gri sau la negru. Iar în conţinutul său să aibă „regulile generale cu privire la contractele colective de muncă”, care să genereze drepturile şi obligaţiile lucrătorilor din România. Cerem Guvernului României să fie în continuare de acord cu dialogul social şi să avem o stabilitate a locurilor de muncă prin crearea unor reguli clare, juste, făcute pentru oamenii care muncesc, nu împotriva lor. Cerem Guvernului României, de asemenea, un lucru foarte normal şi destul de simplu dacă se doreşte: oamenii din România să aibă de lucru în ţara lor. Să nu trebuiască să plece oamenii aiurea, mai ales tineretul şi valorile ţării.

 

„Statul ar trebui să prefere să dea bani, decât să piardă combustibilul sigur din Valea Jiului, care poate fi folosit pentru cele două centrale”

- Pentru că suntem în Vale, iar dumneavoastră aţi venit aici ca invitat al LSMVJ la Conferinţa Ligii, cum vedeţi viitorul mineritului Văii Jiului şi a zonei noastre?

- Valea Jiului are azi o mare problemă şi noi, sindicaliştii, am încercat, în ultima perioadă de timp, să aducem în Vale toţi miniştrii care au trecut pe la Ministerul Economiei şi Comerţului, sau după aceea, Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri, ca să vadă la faţa locului cu ce se confruntă mineritul. Aici aş vrea să punctez în felul următor: Valea Jiului este legată ombilical de cele două centrale, Paroşeni şi Mintia-Deva. Guvernul ar trebui să pornească de la premiza „dezvoltând sistemul energetic din România, dezvoltăm şi păstrăm mineritul”. Din păcate, ajutorul de stat este ridicat pentru Valea Jiului. Deci, cum să faci minerit modern în aceste condiţii? Tot din păcate, intrăm într-un program de închidere a unor capacităţi din Valea Jiului, până în 2018. Noi am cerut, în mod expres, Ministerului Economiei, la toate întâlnirile avute, cerute sau forţate, ca în decursul acestor ani care au rămas până în 2018, să aducem minele acestea pe un tărâm corect din punct de vedere financiar, având în vedere aşa numita prevederea legală care spune că minele respective, aflate pe programe de închidere, urmează ca în decursul anilor aceştia, până în 2018, să fie închise. Statul ar trebui să prefere să dea bani, decât să piardă combustibilul sigur din Valea Jiului, care poate fi folosit pentru cele două centrale. În minerit avem o problemă şi asupra preţului. Și am cerut în mod expres - şi asta aşteptăm de la guvernanţi - reorganizarea producătorilor de energie, cu includerea în companii a CNH-ului, respectiv a S.N.L.O.-ului. N-am cerut ceva absurd, ci ceva corect, în sensul că legătura între centrală şi mină să fie în aceeaşi unitate, în aşa fel încât să putem să menţinem siguranţa sistemului energetic naţional din România.

- Acum doi ani, în toiul verii, când vă aflaţi la Lupeni, împreună cu liderul Dumitru Costin preşedintele BNS, am discutat împreună despre cele două complexe energetice, de care atunci se vorbea prima oară. Ne spuneaţi atunci şi dumneavoastră, dar şi domnul Costin că un astfel de complex energetic ar fi o soluţie viabilă pentru Valea Jiului, dar că nu vedeţi ca în următorii doi-trei ani să se realizeze acest complex, din cauza „băieţilor deştepţi şi a mafiei din energie”. Spuneaţi atunci că cei din guvern amăgesc minerii şi nu e bine ce fac. Se pare că aţi avut ceva dreptate, cel puţin ca şi perioadă de timp, deoarece cu toate asigurările domnului ministru Videanu, date chiar şi aici la Petroşani, CNH-ul nu face nici acum parte, cu nicio mină, dintr-un astfel de complex. Vă mai menţineţi şi partea a doua a afirmaţiilor, cea cu mafia din energie şi băieţii deştepţi?

- Da, am avut atunci dreptate, pentru că apar o sumedenie de interese. Sigur că îmi menţin afirmaţiile, iar timpul a dovedit că n-am vorbit aiurea. Este logic că nu poţi să fii în Europa şi să concurezi cu societăţi din Europa, dacă eşti fărâmiţat. Și atunci, tocmai de aceea, am cerut, în mod expres, ca strategia energetică a României să cuprindă aceste complexe. Dar, apoi, ne-am dat seama că există o serie de interese care pun piedică realizării acestui obiectiv major, pe care ar trebui să îl aibă, în primul rând, Guvernul României şi, apoi, sindicatele, energeticienii sau minerii. Principalul factor care a dus la imposibilitatea creării companiilor a fost Fondul Proprietatea. Fondul Proprietatea care a încercat din toate puterile să împiedice, întrucât acest gen de fonduri sunt acţionare în cele mai viabile centrale, sau dacă vreţi complexe energetice: Rovinari, Turceni, Craiova. Și nu numai, sunt acţionare şi în cele două mari entităţi energetice, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica.

 

„Băieţii deştepţi  au angajat energia electrică ieftină, până în 2018…”

- Dar de ce nu spuneţi că s-au opus şi unele sindicate, că există chiar şi un proces…

- E adevărat, s-au opus şi unele sindicate, iar procesul de care spuneţi este unul de durată.

- De ce s-au opus?

- Chiar de la început s-a făcut o mare greşeală prin divizarea totală şi prin escaladarea într-o diagramă a salariilor foarte mari în unele unităţi energetice, comparativ cu altele din sistem. Și o să încep cu Nuclearelectrica şi o să termin cu Valea Jiului sau SNLO, deoarece este o diferenţă într-un raport salarial de 3 la 1.

- Cum ar veni, celor bogaţi nu le conveneau să vină cu ei la masă şi cei mai săraci…

- Corect şi aţi punctat foarte bine: cei bogaţi nu au vrut un amestec cu cei săraci. Și, de aici, tot felul de jocuri de culise. Dar nu numai asta a fost problema. Mă întreb, de ce cele două elemente de bază, care ar fi creat posibilitatea demersului corect, nu s-au realizat?

1. Este vorba despre băieţii deştepţi, care deja au angajat energia electrică ieftină, până în 2018. Contractele lor cu Hidroelectrica până în 2018 fac aproape imposibilă - din punctul lor de vedere - dezmembrarea acesteia. Vedeţi, vorbim de o unificare, dar întâi trebuie să facem o dezmembrare. Și asta este foarte grav pentru ei, că ar trebui să piardă foarte mulţi bani. Deci, nu le convine şi atunci se opun prin tot felul de manevre, până la cel mai înalt nivel.

2. Semn de întrebare asupra Oficiului Concurenţei. Care trebuia să se pronunţe de mult, clar şi ferm, în favoarea creării companiilor. Și care nu a făcut-o. Acum este un alt pas, acela de a crea un complex energetic între cele două centrale şi, respectiv CNH Petroşani. O spun, cum o spuneam şi acum doi ani: nu că n-am încredere, dar n-o să se poată face treabă dacă Guvernul României nu va introduce acest complex energetic într-o companie care să fie un mixt de combustibil şi care să aibă o putere instalată de peste 3.000 de megawaţi.

 

Greva generală „undeva în jurul datei de 20 martie 2011”

- Spuneţi-ne când vor începe grevele?

- Chiar de luni, ultima zi a lunii februarie, prin rotaţie. Strângem semnături pentru o grevă generală, un proces complex, de durată. Probabil că undeva după 15 martie, în jurul datei de 20 martie 2011. Oricum, presa va afla la timp pentru că noi ţinem legătura în permanenţă, neavând nimic de ascuns.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter