04.11.2011,  00:06:43 | 0 comentarii | 897 vizualizari
Fierul vechi de la unităţile miniere - zăcământ de aur pentru “magneţi”
de Alina PIPAN

Ne tot batem gura (şi pixurile) prin ziare şi semnalăm faptul că afacerile cu fier vechi din Valea Jiului sunt o mină de aur atât pentru “magneţi”, cât şi pentru centrele de fier vechi. Asta în detrimentul cetăţenilor, care nu au niciun fel de pu­tere în faţa hoţilor. Nici poliţia nu pare să aibă putere, autoritate sau interes să cureţe aceste afaceri urât mirositoare. Se pare că furtul de fier vechi a căpătat proporţiile unei industrii din care se trăieşte bine.

 

Incintele minelor din Valea Jiului, dar mai ales ale preparaţiilor, locuri propice pentru furtul de fier vechi

Nu credem că mai este om cu bun simţ în Valea Jiului care să nu cunoască adevărul despre furtul de fier vechi din incinta unităţilor şi preparaţiilor miniere. Angajaţii unităţilor, care lucrează acolo de ani de zile, vorbesc deja cu dezinvoltură despre aceste probleme. Se ştie. Nu se lasă bine seara, că magneţii vin la furat ca la ei acasă. CHN-ul are contract pentru serviciile de pază şi protecţie cu firma Protector Internaţional. Angajaţii acestei firme trebuie să păzească diferite perimetre din incintele preparaţiilor. Dar paza şi protecţia se face cu mâna goală, şansele de a combate actele ilegale de furt din perimetrele păzite fiind nule. Aşadar, pentru că nu au nicio şansă să facă faţă “magneţilor”, aceştia se fac că nu-i văd. Pielea lor este mai importantă decât fierul vechi sau cablurile care sunt preferate pentru furt. Să nu uităm că, în ziua de astăzi, sănătatea este prea scumpă pentru a ţi-o pune în pericol pentru câţiva metri de cablu, proprietate a CNH. “Ce să le facă? Ce să le faci unora care vin în gaşcă, cu răngi, şi se apucă, fără niciun pic de ruşine sau frică, să ia tot ce le cade în mână. Chiar râdeam cu colegii. Stai să-i păzeşti să nu cumva să se accidenteze, să mai trebuiască să chemi şi salvarea şi să te faci de tot râsul că-ţi luau ăia de sub nas tot ce prindeau. Unul singur, un moldovean, am văzut şi noi mai înfipt şi bate la ei de dracu-i ia. Pe tura lui nu vine nimeni. Dar îmi e mai frică mie pentru el, că-l prind “magneţii” undeva şi-i fac de petrecanie”, povestesc minerii. Aceştia au preferat anonimatul pentru că, în zilele noastre, locul de muncă este o problemă. Cu toate că aceste probleme nu sunt semnalate în detrimentul CNH, nu se ştie când te trezeşti pe drumuri fără prea multe explicaţii.

 

Conducerea CNH nu are semnale negative din teren. Totul este OK

Furtul nu se mai face pe ascuns. Paznicii stau câteodată şi la poveşti cu “magneţii” în timp ce aceştia îşi văd liniştiţi de treabă. Lucrurile nu au stat mereu aşa. Prin curtea preparaţiilor era şi linişte mai demult. “Erau odată, mai demult, unii care stăteau de pază, erau mascaţi. P-ăia nici noi nu-i vedeam la faţă. Unii mari, nu ştiu dacă erau tot de la firma de pază sau de la poliţie sau jandarmi. Măi, când păzeau ăia era linişte. Nu le dădeau amenzi sau ceva, dar bătaie ce mâncau magneţii... Cum îi prindeau, cum le cărau pumni. Nu mai intrau ăia ca la ei acasă. Asta până la un moment dat când unii dintre ei s-au înţeles cu hoţii. Și cum sau înţeles? Dădeau “magneţii” o parte din profit ăstora de la pază. Dar acum vine la pază câte un moş băşinos, abia merge. Ä‚la nici să fugă să se salveze pe el nu poate, d-apoi să măi fugă după ăia. Suntem de râsul curcilor”, povestesc minerii. Tot ei spun că, decât să rămână fără loc de muncă, mai bine i-ar lăsa conducerea să facă ei pază, şi nici pierderile nu ar fi aşa de mari. Conducerea CNH, în speţă directorul general Constantin Jujan, spune că asemenea probleme nu sunt semnalate în teren. “Nici nu au ce să fure. Nu mai este nimic de furat. Mai demult aveam probleme, dar acum nu avem niciun semnal din teren că s-ar fura fier vechi”, ne spune Constantin Jujan. Simplu şi la obiect. Dar că sunt înlocuite cabluri şi piese pentru că dispar peste noapte? Oare din zona aceea or fi semnale?

 

Garajele, clădirile părăsite, perimetrele nesupravegheate din Vale - o altă sursă inepuzabilă pentru procurarea fierului vechi

Acum vreo două luni de zile, la Uricani, hoţii de fier vechi sechestraseră un bărbat care îi surprinsese la furat de fier vechi. Mai precis, aceştia furau caloriferele dintr-unul din căminele de la Câmpu lui Neag. Caloriferele au fost transportate noaptea la un centru de fier vechi din Vulcan. Hoţii au fost prinşi. Centrul de fier vechi, care este evident că avea o înţelegere cu hoţii, îşi desfăşoară activitatea nestingherit. Poliţia de la Uricani s-a lăudat cu eficienţa cu care a acţionat. Nu l-am auzit însă pe Dănuţ Mocanu că ar fi făcut vreo anchetă în această direcţie. Cum nici pe Brăgaru, sau alţi comandanţi de poliţie, nu i-am auzit lăudându-se cu asemenea fapte de vitejie. Să nu mai povestim că pârghii, dovezi şi motive pentru a începe o anchetă ar fi. Multe. Numai la câte furturi din garaje, curţi şi sedii sunt semnalate în Vale ar trebui ca acest flagel infracţional să fi fost de mult anihilat. Păgubiţilor li se închide gura cu răspunsuri în doi peri, de genul “Să faci bine să-ţi pui alarmă la garaj.” Un răspuns de mare angajament care descrie succint eficienţa poliţiei din Vale. Sau, mai bine, spus, ineficienţa ei. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter