26.06.2017,  20:13:14 | 1 comentariu | 1436 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Două eleve de la Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni / Despre rezultatele la Olimpiada de Istorie (II)
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

5. Ce rol consideri că a avut profesorul în pregătirea ta?
Diana Rusu: Domnul profesor a avut un rol esenţial în pregătirea pentru Olimpiadă. În primul rând, m-a motivat întotdeauna şi, în acest mod, am căpătat încredere în forţele proprii. Mai apoi, mi-a oferit materiale de studiu şi mi-a explicat modul în care se rezolvă corect subiectele, eu participând pentru întâia oară la acest concurs.
Cristiana Manulesc: Consider că rolul domnului profesor a fost poate mai mult decât esenţial  în pregătirea mea, căci fără insistenţele sale, care probabil a văzut în mine, încă de la început, ambiţie, seriozitate şi putere de muncă, nu cred că aş fi făcut vreodată acest pas. Consider că buna colaborare cu domnul profesor, care de altfel era şi dirigintele meu, deschiderea pe care o are faţă de elevi şi dedicaţia sa în acest domeniu au fost cruciale pentru atingerea performanţelor mele. Pe lângă faptul că domnul profesor avea o metodă foarte eficientă de a ne explica şi structura materia încă din cadrul orelor de clasă, pregătirea pentru olimpiadă a fost una foarte plăcută, bazată pe conversaţii pe temele istorice, rezolvarea subiectelor prin explicaţii detaliate, astfel încât totul să fie cât mai clar, iar în cazul în care întâmpinam neclarităţii în pregătirea individuală, apelam întotdeauna cu încredere în afara orelor dedicate pregătirii, iar domnul profesor era foarte deschis şi dispus să îmi ofere explicaţii chiar şi în cazul unor întrebări banale. De aceea, ţin să-i mulţumesc pentru încrederea pe care a avut-o în mine, pentru suportul moral pe care mi l-a oferit. Îmi amintesc şi acum de vorba consacrată în momentul în care eu nu mă aşteptam la performanţa ajungerii la faza naţională a olimpiadei: “Doar cerul este limita!”.

6. Ce ai simţit când te-ai calificat la faza naţională a Olimpiadei de Istorie?
Diana Rusu: A durat câteva ore să realizez ce s-a întâmplat. După ce am conştientizat că dragostea mea, înfăţişată şi sub această formă, a învins, am simţit o trăire nouă şi toate semnele prevesteau o experienţă ce mă va marca şi care va reprezenta un refugiu pentru zilele pustii.
Cristiana Manulesc: Pot spune că un sentiment plăcut, de împlinire şi de recunoaştere a faptului că munca depusă s-a văzut. Nu aş putea spune că anticipam calificarea la faza naţională, domnul profesor însă o anticipase încă de la finalul clasei a IX-a când îmi spunea cu o mare certitudine că anul viitor ne pregătim pentru etapa naţională, iar încă de la începutul pregătirilor din clasei a X-a pentru olimpiadă tot asta îmi sugera. Adevărul este că acest lucru mă făcea să îmi pun şi eu întrebarea: „Oare chiar aşa să fie? Oare sunt suficient de pregătită încât să ating această performanţă?”, şi se pare că inevitabilul se produsese. Am fost foarte fericită şi mulţumită, dar în acelaşi timp ştiam că acest pas în faţă presupune o noua pregătire pentru o noua etapă şi am depus în acelaşi timp o muncă suplimentară. Chiar dacă nu am reuşit să obţin vreun premiu special, am fost mulţumită de rezultat şi de participarea în sine.

7. Ce a însemnat pentru tine Olimpiada Naţională de Istorie?
Diana Rusu: Olimpiada Naţională de Istorie va rămâne una dintre acele frumoase poveşti ale căror imagini nu se pot contura în totalitate. Aş putea spune din când în când frânturi din tot ce a fost în Buzăul lunii aprilie a acestui an, dar niciodată nu aş reuşi să ilustrez întregul aer parfumat cu poezie al momentelor atât de calde! Nu m-aş fi aşteptat ca Olimpiada de Istorie să mă facă să ating cerul nopţilor animate de spiritul adolescentin. Datorită participării la faza naţională au reînmugurit în mine speranţa şi dorinţa de a trăi cu intensitate anii duioşi ce vor veni.
Cristiana Manulesc: Pentru mine, participarea la etapa naţională a Olimpiadei de Istorie a fost o experienţă de neuitat, care mi-a oferit ocazia să cunosc persoane minunate, cu aceeaşi pasiune ca şi a mea, Istoria, să experimentez şi această etapă frumoasă a vieţii de licean. Cu toate acestea, consider că, până la urmă, ceea ce e cu adevărat important sunt cunoştinţele acumulate şi experienţa dobândită: „Atunci eşti cu adevărat învingător, când ai reuşit să faci tot ce a depins de tine, nu când ai atins un anume rezultat”.
 
8. Ce alte pasiuni, hobby-uri ai?
Diana Rusu: Cea  mai frumoasă „putere” pe care o am este capacitatea de a înveli clipele în cuvinte şi de a le păstra într-un loc pe care nu îl va găsi altcineva vreodată. Scriu nimicul pe foi ce se împrăştie în tornada lumii care vine şi care pleacă. Alte pasiuni sunt acelea de a visa şi a citi.
Cristiana Manulesc: Desigur că Istoria nu este singura mea pasiune. În timpul meu liber mă relaxez ieşind cu prietenii, ascultând muzică, lecturând. Iubesc, de asemenea, plimbările în natură, întrucât mă simt extrem de bine în mijlocul ei, îmi place să explorez şi să mă redescopăr zilnic.

9. Ce au însemnat pentru tine anii de liceu şi ce rol a avut Olimpiada de Istorie în această etapă a vieţii?
Cristiana Manulesc: Consider că liceul este cea mai frumoasă etapă din viaţa fiecărui om, întrucât se consumă la acea vârstă în care fiecare este la punctul în care descoperă cu adevărat lumea, este la trecerea de la adolescenţă la maturitate. Am iubit anii de liceu şi am vrut să profit din plin, să pot acumula cât mai multe informaţii din varii domenii, să îmi îmbunătăţesc cultura generală, am vrut să mă descopăr puţin, să văd care îmi sunt calităţile şi chiar am reuşit asta. Sunt conştientă de ele, chiar dacă uneori manifest un pesimism acerb. Pentru mine, Olimpiada de Istorie a fost o experienţă de neuitat. Pregătirile din cadrul Olimpiadei m-au ajutat, zic eu, destul de mult, mi-au sporit capacitatea de învăţare, m-au obişnuit să-mi organizez cât mai bine timpul şi, chiar şi acum, când am terminat liceul, îmi amintesc cu cât entuziasm aşteptam olimpiada şi cu câte emoţii păşeam în fiecare an în sala de concurs. Îmi lipsesc toate aceste vremuri şi, întotdeuna când mă gândesc la anii de liceu, retrăiesc parcă frumoasa perioadă a Olimpiadei de Istorie.

10. Ai ceva să transmiţi actualilor elevi ai liceului?
Cristiana Manulesc: În primul rând, să profite din plin de anii de liceu, întrucât sunt cei mai frumoşi din viaţă. Să nu ezite să participe la olimpiade, fiindcă sunt cele mai frumoase experienţe şi să încerce să descopere care sunt marile lor pasiuni, ce le place şi ce nu le place. Până la urmă „până nu încerci un lucru nu ai de unde să ştii dacă îţi place sau nu”, deci să nu le fie frică să încerce niciodată nimic! Să fie ambiţioşi, nimic nu e imposibil! Să-şi dorească să reuşească şi să muncească pentru asta! Profesoara mea de Filosofie, pe care o apreciez enorm, ne spunea mereu acest citat „Curajul este să ştii doar tu că îţi este frică”, deci să-şi depăşească temerile şi să lupte pentru visurile lor, căci cu siguranţă li se vor îndeplini.

Dan Tănase  
În finalul discuţiei noastre, am solicitat opinia domnului profesor Dan Tănase: „Mă bucur că, în urma unor eforturi deosebite şi a dăruirii exemplare a elevilor, am ajuns şi în acest an şcolar la înalta performanţă la Olimpiada de Istorie. Remarc în mod deosebit performanţa excepţională realizată de Andreea Moldovan: menţiune la etapa naţională. Este cel mai bun rezultat din ultimii ani obţinut la concursurile şcolare de către un elev al liceului nostru. Aceste rezultate ridică la 15 numărul participărilor elevilor mei la etapa naţională a Olimpiadei de Istorie. Ca profesor, privesc cu încredere spre viitor, dat fiind faptul că, la prima sa participare la această olimpiadă, Diana Rusu s-a calificat la etapa naţională. Nu în ultimul rând, consider că orice om corect şi sincer ar trebui să aprecieze aceste performanţe la justa lor valoare, având în vedere contribuţia majoră pe care ele o aduc la creşterea prestigiului liceului”.


Comentarii articol (1 )

#1 Florin din lupeni02.01.2018,  10:02:15
ROMANIA ARE NEVOIE DE ASEMENEA VALORI,CU MULT SUFLET SI MULTA MUNCA AI REZULTATE NU BUNE, FOARTE BUNE.FELICITARI DIANA RUSU!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter