10.07.2017,  20:16:16 | 0 comentarii | 1660 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La simultanul de şah de la Vulcan / Un sportiv a reuşit să scoată remiză în faţa campioanei americane
de Gheorghe OLTEANU

Prima şi prima oară mă simt dator să fac o rectificare. Cel care mi-a atras atenţia că am scris greşit numele de botez al campioanei americane la şah este prietenul Ioan Dorel Şchiopu. „E Sabina, nea Ghiţă, m-a muştruluit el pe un ton deloc ridicat. Eu zic că ar trebui îndreptată greşeala asta!”. 
Mi-am recunoscut vina şi, uite, îndreptarea a venit în primele rânduri scrise la acest material.

Până la ora 16:45
s-a întins simultanul de şah susţinut de campioana americană Sabina Foişor cu şahiştii legitimaţi în secţia de specialitate a Clubului Sportiv Municipal „Mihai Viteazu” din Vulcan. Deşi a intrat în sală la ora 10:45, cu cinci ore înainte, aşadar, pe chipul Sabinei nu se citea pic de oboseală. Dimpotrivă, cine a privit-o cu atenţie pe când se făceau ultimele mutări a putut să constate cu surprindere că faţa campioanei era la fel de surâzătoare, iar atitudinea ei la fel de amabilă. „Este admirabil efortul ei!”, a exclamat şi Ioan Dorel Şchiopu, căruia i se datorează organizarea acestui eveniment neprevăzut, dar care a căzut la fix pentru iubitorii şahului din Vulcan. Simultanul a fost, totodată, pentru şahiştii-copii, o piatră de încercare a răbdării lor. Sau, cum a zis Dorel, „un exerciţiu extraordinar de răbdare” pe care copiii l-au trecut cu brio.

Deşi, la sfârşit de tot,
Sabina Foişor ar fi putut să plece după ce ar fi rostit un scurt „Mi-a făcut plăcere, la revedere!”, campioana a mai găsit răgazul de a-i bucura pe noii ei prieteni vulcăneni. Pe diploma de şahist curajos pe care fiecare participant la turneu a primit-o, campioana Sabina Foişor a scris câte un îndemn sau o povaţă. Plus că s-a semnat. De fapt, ea însăşi a fost gratulată cu un certificat special de „Prieten al şahului vulcănean”, pe care i l-a înmânat-o preşedintele secţiei de şah în numele întregii conduceri a C.S.M.M.V. Vulcan. Asta, fireşte, pe lângă obişnuitul buchet de flori. Acum, trec la subiectul care, în mod precis, îi va face plăcere prietenului Gheorghiţă Rad. Cel care, înainte de a începe simultanul, a apucat să li se adreseze şahiştilor de la mese cu „hai, să vedem, dacă poate cineva să scoată măcar o remiză!”.

A avut gură
de aur Gheorghiţă! Fiindcă - deşi, inclusiv ieri dimineaţă, m-a rugat să-i spun cine e, doar acum îi aude şi el numele celui care a reuşit asta – a existat un şahist  căruia Sabina Foişor nu a putut să-i dea mat. Puţini ştiu că secţia de şah vulcăneană are legitimaţi doisprezece sportivi seniori. Ei s-au remarcat cu ocazia „Cupei Dragobetelui”. Sunt bărbaţi care joacă şah de plăcere fie în parc, fie în sălile de club. Lupeneanul Constantin Alin Guliaş este unul dintre aceştia. Are 41 de ani, împliniţi în luna mai, şi, după cum s-a văzut sâmbătă, i-a ţinut piept cu brio campioanei americane. Asta, pentru că nu e de ici, de colo, să-i smulgi o remiză unei şahiste profesioniste cum este Sabina Foişor. Domnişoara l-a felicitat în modul cel mai sincer, fără ca pe chipul ei să se citească adversitate sau din cuvintele rostite să răzbată sentimentul de ciudă.

Este foarte posibil
ca, pe lângă Alin, să mai fi fost un şahist care să încheie cu remiză simultanul. Aşa cel puţin crede Ioan Dorel Şchiopu, iar cel pe care-l are în vedere când afirmă asta este Stelian Ologu. La concursul „Cupa Nedeii Vulcănene la Şah”, Stelian a terminat pe locul I. De fapt, la egalitate de puncte cu Alin Guliaş, ocupantul locului secund, departajarea făcându-se după criterii pe care nu le cunosc. Iar acum, mă apropii de sfârşit. Ia să vedem cu ce închei!

Unele cluburi sportive
ar da bani grei, ca să aibă un invitat de talia Sabinei Foişor. Din fericire, la Vulcan nu a fost nici vorbă de aşa ceva. De aici şi mulţumirile organizatorilor adresate deopotrivă campioanei americane şi doamnei  Margareta Bădulescu, bunica sa. În semn de recunoaştere a efortului pe care Sabina l-a făcut, Ioan Dorel Şchiopu a promis ceva care a emoţionat-o profund şi lăsat-o fără cuvinte pe tânăra de 28 de ani. „De la anul - i-a zis preşedintele secţiei de şah a clubului sportiv municipal vulcănean – vom organiza, in memoriam, Cupa Cristina Foişor la Şah. Eu cred că este cel mai bun prilej de a ne-o reaminti în permanenţă pe această mare campioană la şah a României. O femeie modestă cu care eu însumi am avut cinstea să colaborez, şi a cărei trecere neaşteptată în eternitate a lăsat un gol imens în sufletele iubitorilor şahului”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter