06.11.2011,  15:08:15 | 0 comentarii | 824 vizualizari
Comunicat de presă
de Ziarul Vaii Jiului

Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului în urma discuţiilor purtate şi a propunerilor făcute în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului de Coor­donare din data de 06 mai 2009, emite următorul comunicat:

Având în vedere situaţia în care se află Compania Naţională a Huilei SA Petroşani, într-un moment de maximă tensiune în rândul salariaţilor, datorat faptului că la această oră Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2009 propus de către Administraţia CNH şi înaintat Ministerului Economiei nu a primit aviz favorabil de la Ministerul de Finanţe şi de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, fiind retransmis Ministerului Economiei, respectiv CNH SA pentru refundamentarea acestuia pe anul 2009 la nivelul fondului de salarii realizat pe anul 2008, fără nicio recorelare a salariilor în funcţie de salariul minim pe economie şi implicit la nivelul lunii ia­nuarie 2009, ne vedem într-o postură delicată şi totodată suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă.

Prin urmare, în ultima perioadă zvonurile tot mai dese că anumite sucursale ale CNH vor fi externalizate sau altele introduse pe un program de închidere şi conservare ne aduc în situaţia să apelăm la mijloace de luptă sindicală de aşa manieră încât să atragem atenţia administraţiei Com­paniei, Consiliului de Admi­nis­traţie, Ministerului Economiei şi Guvernul României că în aceste condiţii nu putem tolera ca salariaţilor noştri, membri de sindicat, să le fie lezate drepturile salariale şi facilităţile prevăzute în actualul Contract Colectiv de Muncă.

Managementul defectuos de la nivelul administraţiei Companiei, Consiliului de Administraţie, precum şi la nivelul anumitor sucursale ale Companiei, neaprovizionarea cu materiale, piese de schimb, precum şi lipsa unei strategii clare a Companiei Huilei, a unei strategii energetice a României până în anul 2020 ne duce la concluzia că nu se doreşte ca această activitate de extracţie a huilei din Valea Jiului să continue pe principii bazate pe profesionalism şi nu în ultimul rând pe o relaţie corectă între administraţie şi partenerul de dialog social.

De aceea, ne vedem nevoiţi ca în urma şedinţei extraordinare a Consiliului de Coordonare din data de 06 mai 2009 având în vedere că suntem în conflict de interese cu administraţia CNH, înregistrat la Direcţia de Muncă Deva în data de 24 martie 2009, să facem următorul pas în ceea ce privesc formele legale de protest conform Legii conflictelor de muncă şi anume declanşarea grevei de avertisment în data de 12 mai 2009 între orele 11:30 - 12:30 şi 23:30 - 0:30.

Această formă de protest vine în urma faptului că pe lângă punctele pe care le-am enumerat cu ocazia mitingului desfăşurat în curtea Companiei în data de 14 aprilie 2009 refundamentarea BVC pe anul 2009 la nivelul salariilor din 2008 reprezintă de fapt diminuarea drepturilor salariale ale angajaţilor precum şi a facilităţilor acestora.

Comisia de negociere din care face parte LSMVJ nu a solicitat altceva decât menţinerea drepturilor şi a faci­lităţilor din actualul CCM considerând că această criză economică, mai mult sau mai puţin artificială, afectează şi societatea noastră comercială dar nu putem să fim şi nu vom fi niciodată de acord ca salariile angajaţilor CNH SA să fie diminuate cu aproximativ 12%. Dimpotrivă, solicităm ca fondul de salarii pe anul 2009 să fie calculat pe 12 luni şi să fie raportat la fondul de salarii pe luna ianuarie 2009 înmulţit cu 12 luni pe considerent că alinierea salariului minim pe economie în grila de salarizare a CNH nu a făcut altceva decât a corelat şi a ajustat salariile angajaţilor în funcţie de Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional, de ramură şi de unitate.

De asemenea, acesta este bazat şi pe legislaţia românească în vigoare şi anume pe HG nr. 1051/10.09.2008 care nu spune altceva decât că începând cu data de 1 octombrie 2008 salariul minim va fi de 540, respectiv 600 lei de la 1 ianuarie 2009.

În final declarăm cu responsabilitate că nu putem tolera ca minerii din Valea Jiului să nu aibă salarii decente şi munca lor să nu fie apreciată la adevărata ei valoare. Constatăm că CNH SA nu face altceva decât să ne pună la muncă, dacă se poate 7 zile din 7, fără să mai ţină cont de libertatea noastră şi de efortul pe care îl depunem zilnic în subteran şi la suprafaţă.

Consiliul de Coordonare al LSMVJ

Biroul Executiv

Preşedinte, Ing. Zoltan LACATAȘ


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter