06.11.2011,  19:26:46 | 0 comentarii | 612 vizualizari
Ieri, de Florii / Mii de oameni au ales să păşească pragurile bisericilor din Petroşani, aducând acasă crenguţe de salcâm sfinţite, pentru a fi feriţi de boli şi suferinţe
de Corneliu BRAN

O vorbă bătrânească spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi vremea şi de Paşte. Ieri, 12 aprilie, în Duminica Floriilor, vremea a fost splendidă, ceea ce înseamnă că vom avea un Paşte călduros, plăcut.

Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, sau Floriile, a fost sărbătorită în toate bisericile ortodoxe din Valea Jiului, mii de credincioşi aflându-se prezenţi, duminică dimi­neaţa, la slujbele care au avut loc în cinstea acestui eveniment religios. Și noi am participat la două dintre aceste slujbe, la Petroşani, şi putem spune fără să greşim că, într-adevăr, oamenii se reîntorc la credinţă! Și asta nu doar pentru că bisericile au fost arhipline, aproape peste tot, ci şi din ce-am văzut la faţa locului, din atitudinea creştinilor prezenţi la slujbele religioase ţinute de preoţii parohi. Cu mic, cu mare, lumea a ascultat cu mare atenţie predica, a cântat, s-a rugat cu evlavie pentru iertarea de păcate, pentru sănătatea celor apropiaţi, fiecare mulţumind lui Dumnezeu pentru bunătatea pe care doar El ştie să o aibă pentru oricine, fără discriminare şi fără să greşească niciodată, aşa cum, din nefericire, noi oamenii o facem destul de des…

Biserica Sfântul Nicolae din Piaţa Victoriei a fost înţesată de creştini ortodocşi, care au ţinut să fie prezenţi în număr mare la slujba din Duminica Floriilor, la exact o săptămână înainte de Duminica Paştilor. Preotul paroh Mihai Muntean a oficiat slujba, iar la sfârşit fiecare credincios a primit binecuvântarea preotului prin miruire. Dar şi o mică cărticică, gratuit, un ghid “Despre Sfânta Taină a Spovedaniei”, pentru ca fiecare enoriaş să ştie ce are de făcut atunci când se hotărăşte să-şi spele păcatele prin spovedanie. Cu atât mai mult, cu cât se ştie că înainte de Paşti şi de Crăciun, fiecare creştin adevărat este bine să treacă pe la preot, pentru mărturisirea păcatelor adunate peste an.

La final, în curtea bisericii, fiecare creştin a primit câteva crenguţe de salcie, sfinţite, care au fost duse acasă, credinţa înaintaşilor spunându-ne că aceste crenguţe, agăţate la icoane, păzesc casa de boli şi sufe­rinţe, până în anul celălalt, când acestea se reînnoiesc.

Aceeaşi aglomeraţie – în sensul bun al cuvântului – am întâlnit-o şi la Biserica Sfânta Treime din centrul municipiului Petroşani, unde preotul paroh, nimeni altul decât protopopul dr. Dorel Pogan, a oficiat slujba de Florii. Și aici, la sfârşitul slujbei, după predică, oamenii au fost miruiţi, iar afară au primit crenguţele sfinţite de salcâm.

Am dat doar două exemple, dar probabil că acelaşi episod a fost şi la bisericile din Lupeni, Vulcan, Petrila, Aninoasa sau Uricani, ca şi peste tot prin ţară.

Ultima duminică dinaintea Paştilor a fost sărbătorită cu fast, credinţă şi smerenie de către toţi ortodocşii. Practic, după Florii, am intrat în primăvară şi din punct de vedere religios. Reînvierea naturii şi apropiatele Sfinte Paşti trebuie să ne facă pe toţi mai buni, mai credincioşi, mai apropiaţi de Dumnezeu Tatăl, de Iisus Hristos Fiul, de Maica Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, de Sfânta Treime şi Sfântul Duh, de Crucea Sfântă – simbolul creştinătăţii şi spaima diavolului, de Biserică şi de învăţăturile ei. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter