06.09.2017,  21:57:17 | 0 comentarii | 6471 vizualizari
Eugeniu Ştefan (rugbist, linia a II-a, în anii `70, actualmente parizian) / „Am regăsit un Petroşani foarte curat, mult schimbat în bine, şi un Parâng şi o regiune cu mult potenţial turistic”
de Corneliu BRAN

Un memorial necesar
- Domnule Eugeniu, vă bucură acţiunea de azi?
- Ca pe toţi colegii mei, da, foarte mult. Asta mă face să cred că acest memorial rugbystic trebuie să devină tradiţie, fiind un bun prilej să ne mai revedem colegii şi să vorbim despre rugby, despre Ştiinţa sau despre amintirile plăcute ce au scris istorie pentru acest important club de rugby românesc. Sper ca peste 5-10 de ani să ne întâlnim cu bine, sănătoşi şi tot în aceeaşi componenţă. Ba chiar, de ce nu, să fim chiar mai mulţi dacă se poate.

Rugbist galonat
- Unde locuiţi actualmente?
- Locuiesc la Paris. Am jucat după plecarea din România la cele mai prestigioase cluburi de rugby din Franţa, la „Racing Club de France” şi la „Stade Francais Rugby”. Pot să spun că şcoala de rugby din România m-a ajutat foarte mult să găsesc un loc într-o ţară care m-a primit cu braţele deschise.
- Ceva urmaşi în rugby?
- Nu. Am doi copii, o fată care are 33 de ani şi un băiat de 31 de ani. Ei nu fac sport. Băiatul meu are câteva predilecţii către skateboard, un sport individual, iar fata s-a îndreptat către alte preocupări, inclusiv către viaţa de familie pe care o are de ceva vreme.

Petroșaniul în ochii unui parizian
- Câteva cuvinte despre Valea Jiului. Cum aţi revăzut Petroșaniul după atâta vreme?
- Minunat şi mult peste ce spun unii! Vin cu mare plăcere aici, am încercat să creăm un eveniment care ne arată existenţa noastră. O acţiune azi foarte reuşită. Am fost surprins într-un mod agreabil de reacţia colegilor mei, marea majoritate fiind prezenţi, foarte mulţi din localităţi îndepărtate de Petroşani, ba chiar şi din străinătate cum e şi cazul meu.
Sincer să fiu, Petroşaniul este din câte l-am regăsit un oraş ataşant, plăcut, liniştit. Am înlocuit lucrurile ce nu le-am găsit agreabile şi le-am păstrat în memorie numai pe cele agreabile. Trebuie să remarc că, spre surpriza mea, am regăsit totodată un Petroşani foarte curat, mult schimbat în bine şi din ceea ce văd un oraş care se dezvoltă. În opinia mea, ar fi nevoie încă de un ajutor substanţial atribuit întregii Văi a Jiului pentru dezvoltarea armoniasă a turismului, pentru că vă spun atât: Petroşaniul şi toată regiunea au un potenţial turistic imens, care nu e exploatat nici în proporţie de 15%. E nevoie de infrastructură pentru ca turiştii să poată veni cu uşurinţă aici, dar şi de o promovare mai mare şi de atragere de investitori în ramura turistică. Nu sunt chestiuni uşoare, dar trebuie făcute cât mai repede, cu raţiune şi cu multă aplecare din partea tuturor factorilor de decizie şi a mediului privat.
- Aţi mai urcat în Parâng de când aţi plecat sau acum?
- Acum n-am urcat, dar acum un an am mai fost la Petroşani şi am urcat. Parângul rămâne un munte de excepţie, cel puţin pentru mine, recunosc.
- Cum aţi găsit baza turistică anul trecut?
- Oarecum schimbată faţă de ceea ce ştiam. Vedeţi dumneavoastră, Parângul este un munte deosebit de frumos, face parte integrantă din peisajul minunat al ţării noastre. Îmi place foarte mult cum l-am găsit anul trecut şi pot spune că lucrurile simple sunt întodeauna frumoase. Un râu ce trece pe lângă tine şi unde poţi să te răcoreşti, o pădure de brazi urmată de o pădure de stejari sau fagi unde te poţi relaxa sau culege bureţi, o privelişte frumoasă cu o poieniţă de basm, pârtii de schi iarna unde poţi să-ţi consumi energia, o căbănuţă unde poţi servi un ceai cald sau o bere rece. Astea sunt ce-şi poate dori un turist, iar Parângul, ca şi alte zone din Valea Jiului le au în general. Mai trebuie doar ceva mai multă implicare şi puţin de lucru la infrastructură, plus alte mici detalii, inclusiv pe linie de marketing. Important e că există potenţial şi destui oameni aici ce ar putea fi capabili să facă ceva dacă au intenţia să reuşească cu adevărat în viaţă, în afaceri, fireşte, cu sprijinul comunităţii şi a tuturor factorilor de decizie locali şi naţionali, că altfel este greu de tot.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter