20.09.2017,  19:17:47 | 0 comentarii | 4261 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Conducerea CJ Hunedoara s-a proţăpit în ușă.Și nu vrea să ne spună cine și cât a încasat, la concret, pentru activitatea de întreţinere / reparaţii drumuri judeţene în 2017
de Cătălin DOCEA

Suprasolicitat fiind în diverse deplasări externe, toate în interesul hunedoreanului de rând (desigur), posibil ca dl. Flaviu Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, să nu fi auzit că, prin două solicitări succesive, am încercat să aflăm pentru cititorii ZVJ și hunedoaraplus.ro cine și cât a încasat, la concret, de pe urma activității de întreținere / reparații drumuri județene în 2017. În categoria cererilor de acces la informații de interes public în baza Legii 544/2001, o asemenea solicitare are caracter banal, fiind lipsită de complexitate. Socoteala din Vale nu s-a potrivit însă cu cea de la nivelul Consiliului Județean. Unde, din câte am aflat, la butoane s-ar fi aflat vicepreședintele Andronache pe tot parcursul primirii / redactării răspunsurilor la cele două solicitări în cauză.

Prima solicitare,
transmisă în chiar prima zi a lunii septembrie, arăta exact ca-n facsimil și – prin intermediul acesteia – ne așteptam să primim lista și valoarea individuală a lucrărilor de întreținere executate și a celor în curs de execuție, precum și lista societăților executante și a eventualilor subcontractanți pentru fiecare lucrare în parte.
Adică o situație de genul: la drumul județean cutare s-au efectuat cutare intervenții, le-a executat cutare firmă, iar acestea au costat X lei.
CJ Hunedoara s-a rezumat însă la a ne comunica un tabel stufos cu valorile alocate, valoarea lucrărilor executate și cea a lucrărilor rămase de executat. Nici vorbă să ne fi informat, la concret, așa cum am cerut, cine și cât a încasat pe fiecare drum județean în parte. Cât a costat metru de marcaj rutier sau o bucată indicator.
Pe cale de consecință, în chiar ziua răspunsului CJ Hunedoara, pe 12 septembrie a.c., am revenit cu o solicitare mult mai detaliată, explicită până-n pânzele albe chiar, pe adresa instituției menționate.

În răspunsul recepționat
la această a doua cerere, la data de 18.09.2017, am primit ce-i drept informații mult mai detaliate, dar fără caracterul concret în care le-am solicitat. Astfel am aflat că pentru zona Hunedoara – Hațeg s-a alocat suma de 7.645.321,25 lei (inclusiv TVA), exis­tând un rest de executat în valoare de 434.461,02 lei (inclusiv TVA), pentru zona Brad s-a alocat suma de 3.559.167,44 lei (inclusiv TVA), cu un rest de executat în valoare de 1.092.077,68 lei (inclusiv TVA), pentru zona Păuliș s-a alocat suma de 3.801.216,57 lei (inclusiv TVA), exis­tând un rest de executat în valoare de 1.209.685,00 lei (inclusiv TVA), iar pentru zona Orăștie s-a alocat suma de 1.246.486,63 lei (inclusiv TVA), cu un rest de executat în valoare de 482.075,78 lei (inclusiv TVA).
În privința Văii Jiului, sumele arată astfel: alocat 2.652.808,12 lei (inclusiv TVA), decontat 1.808.965,27 lei (inclusiv TVA), rest de executat în valoare de 843.842,85 lei (inclusiv TVA).
Trebuie spus că societățile au executat exact cât li s-a cerut. Procentual așadar, pentru zonele menționate, gradul de cheltuire a sumelor alocate (deci de executare a lucrărilor) arată astfel: Hunedoara – Hațeg (peste 94%), Brad (peste 69%), Păuliș (peste 68%), Orăștie (peste 61%), Valea Jiului (peste 68%).

E vizibil de pe Dealul Cetății faptul că actuala conducere a CJ 
Hunedoara s-a concentrat să dea comenzi asocierii Drupo SRL – Trans Construct Import Export SRL, gradul de realizare / decontare a comenzilor pe respectiva zonă, Hunedoara – Hațeg, unde oricum suma alocată a și fost cea mai mare din întreg județul, depășind vizibil gradul de realizare / decontare a comenzilor în restul județului. 
Cu alte cuvinte, degeaba vântură consilierii județeni din întreg județul informații cu privire la grija conducerii CJ Hunedoara pentru întregul ținut. Pe cifre concrete, Bobora, Andronache și Vasilescu sunt mult mai atenți să lanseze comenzi de întreținere / reparații pentru drumurile județene din zona Hunedoara – Hațeg, în raport cu cele lansate pentru Brad, Păuliș, Orăștie și Valea Jiului.

Partea absolut neserioasă
a lucrurilor este că, deși prin cea de-a doua solicitare am cerut informații concrete (adică o situație conținând detalii privind drumurile județene la care s-a lucrat, tipul lucrării, suprafețele în discuție, numărul / data / valoarea comenzii, dacă lucrarea a fost sau nu executată precum și numărul / data și valoarea plăților), reprezentanții CJ Hunedoara s-au prevalat în mod injust de o prevedere legală. Anume aceea că se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile privind acti­vitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate inte­lec­tuală ori industrială, precum și prin­cipiului concurenței loiale. Prevederea legală este corectă, se află în vigoare. Însă, în opinia noastră, nu are legătură cu informațiile solicitate.
Nu poți ascunde opiniei publice cât ne costă (pe metru, metru cub, metru pătrat, kg, tonă sau orice altă unitate de măsură aplicabilă) activități precum pietruirea, montajul de indicatoare și stâlpi, marcajele rutiere ori turnarea de îmbrăcăminte bituminoasă ușoară,  nici măcar dacă te numești Bobora, Andronache ori Vasilescu.
De ce putem afla, din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, cât plătește CJ Hunedoara pentru un toner de imprimantă, dar este secret cât plătește pentru un indicator rutier? În mod evident, nici prima și nici a doua informație nu constituie un secret potrivit legilor în vigoare, așa cum nu aduc nici atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, sau principiului concurenței loiale.
Intenția conducerii CJ Hunedoara este clară: își dorește ca nimeni să nu poată spune, cu subiect și predicat, câte mili­arde s-au dat pe vreo spoială de marcaj, ori ce averi s-au cheltuit pentru pietruiri. De aici și motivul precis pentru care, prin adrese aparent legal ticluite, CJ Hunedoara refuză să informeze la concret, ci doar la general. Pentru zona Hunedoara – Hațeg, acolo unde comenzile s-au dat și decontat într-o mare veselie, riscul apariției unor surprize există și nu poate fi negat în lipsa acestor informații detaliate. 
Bănuielile noastre, care n-au apărut din senin, nu pot fi contrazise până la furnizarea completă de către CJ Hunedoara a informațiilor solicitate.
În baza prevederilor legale, ne vom adresa instanței competente pentru a obține informații detaliate cu privire la activitatea de întreținere / reparații drumuri județene în 2017. Vom reveni.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter