05.10.2017,  18:11:52 | 3 comentarii | 5740 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cât de frumos te minte PSD-ul! Voturile senatorilor PSD de Hunedoara n-au adus niciun beneficiu concret pensionarilor din Valea Jiului. Ci chiar mențin discriminarea în raport cu anul ieșirii la pensie din minerit!
de Cătălin DOCEA

În luna martie a.c., Eleonora-Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara, depunea la Biroul Permanent al Senatului o inițiativă legislativă de modificare a Legii Pensiilor. Prin care, în esență, se acordă dreptul de reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui, precum și din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase. Zonele indicate în inițiativa legislativă sunt Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Tg.-Mureș, Valea Jiului, Hunedoara și Călan, precum și cele aflate pe o rază de 8 km de localitățile indicate.

După adoptarea în Senat a proiectului de lege, senatorii Resmeriță și Sălan (PSD) au emis un comunicat de presă în care arătau faptul că au susținut proiectul „fără rezerve”, votând amendamentele la forma propusă de către senatorul Hărău.

Cu alte cuvinte, PSD-ul e fain și, după cum sigur ați intuit, este preocupat de pensionari, de soarta Văii Jiului, a județului Hunedoara. A noastră, a tuturor. De la cel cu țâța-n gură pân’ la cel cu barba sură. Până la epuizare.

Pentru corecta și completa informare a opiniei publice sunt însă aspecte demne de menționat. Aspecte care, urmărind un scop pur electoral, cei doi senatori „au uitat” complet să le aducă în discuție.

 

Așa cum este și firesc

atunci când vine vorba despre un proiect de lege, a fost solicitat un punct de vedere al Guvernului României. Iar Guvernul PSD-ALDE al României, prin semnătura personală a prim-ministrului Mihai Tudose, a transmis negru pe alb Senatului României faptul că „nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”. Documentul poate fi integral consultat pe pagina de internet a Senatului, fiind înregistrat la Parlamentul României sub nr. 128 din 14.09.2017.

Cu alte cuvinte, cu nici trei săptămâni înaintea votului sincer, dezinteresat și conform interesului public al senatorilor PSD de Hunedoara, Guvernul României transmitea faptul că nu susține inițiativa legislativă. Între timp, pesediștii s-au mai gândit și, prin comunicatul recent emis, încearcă să transforme o mârlănie, un punct de vedere împotriva oamenilor din Valea Jiului, Călan și Hunedoara, într-un avantaj electoral.

 

Încă din titlul

comunicatului de presă din 3 octombrie, suntem informați că Senatorii PSD au votat amendamentele privind reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru salariații din Valea Jiului, Călan și Hunedoara”. Aparent, oamenii au lăsat-o încolo de politică și au votat pentru Valea Jiului, pentru Călan, pentru Hunedoara. Nimic mai fals! Amendamentele formulate de către senatorii PSD la proiectul legislativ inițiat de către Eleonora-Carmen Hărău (PNL) nu se referă nici la Valea Jiului, nici la Călan, nici la Hunedoara. Ci au modificat lista localităților afectate de poluare menționate în forma inițială a proiectului de lege prin adăugarea unor localități din alte județe ale țării. Cu alte cuvinte, textul corect al comunicatului de presă ar fi fost Senatorii PSD au votat amendamentele privind reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru salariații din alte județe ale țării, mai puțin Valea Jiului, Călan și Hunedoara”. Altfel, istoria i-ar reține în mod injust pe senatorii PSD, inclusiv pe d-nii Resmeriță și Sălan, drept binefăcători pentru Valea Jiului, Călan și Hunedoara. Ceea ce n-ar fi corect. Oamenii chiar au votat amendamente. Dar amendamentele în cauză nu făceau referire la județul nostru.

 

Lipsa de preocupare
a parlamentarilor PSD de Hunedoara pentru Valea Jiului este dovedită, și mai clar, de atitudinea acestora în raport cu o altă inițiativă, depusă la aceeași dată, 9 martie 2017, de către senatorul PNL de Hunedoara, Eleonora-Carmen Hărău. Parlamentarul hunedorean propunea eliminarea discriminării între cei ieșiți la pensie din minerit înainte de 1 ianuarie 2011, și cei ieșiți la pensie ulterior acestei date. Problema este arhicunoscută la nivelul Văii Jiului, zeci de mii de pensionari ieșiți la pensie înainte de 1 ianuarie 2011 având pensii mult mai mici deși au lucrat la fel de mult, și în aceleași condiții grele, ca și colegii lor, ieșiți la pensie după data menționată.

Guvernul, prin vocea premierului PSD de la acea vreme, Sorin Mihai Grindeanu, a transmis Senatului faptul că nu susține adoptarea inițiativei legislative. Proiectul a fost respins de către Senat cu 69 de voturi împotrivă, 20 de voturi pentru adoptare și 9 abțineri. Ghiciți, vă rugăm, de la ce partid provin cei 69 de senatori care au votat împotriva intereselor pensionarilor din Valea Jiului?


Comentarii articol (3 )

#1 Florin06.10.2017,  09:18:50
Lasa ca prostii oricum ii voteaza, oricate palme peste cap ar primi. Unde nu e cap...
#2 gica 21.10.2017,  16:11:22
bine, dar care din ei sunt buni?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter