15.01.2018,  22:23:59 | 2 comentarii | 1691 vizualizari
Comunicat Partidul România Unită (PRU) / Reacţie privind rezoluţia despre autonomia maghiarilor din România
de Ziarul Vaii Jiului

În 8 ianuarie 2018, trei formaţiuni politice maghiare din România - UDMR, PCM, PPMT - au adoptat şi difuzat în spaţiul public o declaraţie comună prin care au cerut autorităţilor române „autonomie regională pentru maghiarii din Ţinutul Secuiesc, autonomie administrativă pentru localităţile unde populaţia maghiară este majoritară şi autonomie culturală pentru toţi maghiarii din România”.
Declaraţia foloseşte o terminologie ambiguă şi redundantă susţinând recunoaşterea „autonomiei teritoriale” pentru aşa-zisul Ţinut Secuiesc concretizată ca o „regiune autonomă în limitele sale istorice”, înfiinţarea unui organism de decizie „cu competenţe legislative şi executive” iar limba maghiară, în zonă, să aibă acelaşi statut ca şi al limbii române.
Trecând peste anacronismul şi lipsa de funcţionalitate a unei astfel de forme de organizare administrative în secolul XXI, când argumentaţia regionalizării ţine de noţiuni precum subsidiaritatea, compatibilitatea economică zonală sau transferul de autoritate spre autonomiile locale comunitare şi nicidecum de dorinţa iresponsabilă de enclavizare etnică, întrebarea este ce formă să aibă acest Székelyföld? Se doreşte forma medievală de Scaune secuieşti unde să fie inclus şi Scaunul de Arieş, sau forma modernă, de la 1876 când Regatul Ungariei desfiinţează privilegiile identitar-administrative ale secuilor şi pune bazele a patru comitate? 
Explicaţia care evidenţiază autonomia teritorială susţinută pe criterii etnice ca fiind unica modalitate de prezervare a identităţii naţionale, este o gogoaşă iredentistă fără acoperire în realitate, secuii având acces la educaţie, cultură, informare, administraţie, în limba maternă. 
Semnatarii declaraţiei au cerut, de asemenea, autonomie administrativă prin „crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium”, respectiv, regiunea care cuprinde părţi din judeţele Bihor, Satu Mate şi Sălaj, precum şi autonomie culturală, însemnând „autoadministrare pentru toţi maghiarii din România”, „în domeniile esenţiale de păstrare şi perpetuare a identităţii naţionale şi a culturii”. 
Pe cât de vagi ca substanţă, cele două noţiuni nu corespund realităţii, comunităţile maghiare din Transilvania exercitând prin intermediul aleşilor locali toate atributele conferite de Legea 215/2001, cu actualizările ulterioare. În ce priveşte autonomia culturală este recunoscut faptul, inclusiv de instituţiile internaţionale, că maghiarii transilvăneni pot învăţa în limba maternă de la nivel preşcolar şi până la studiile post-universitare, au instituţii de cultură precum operă sau teatru dedicate exclusiv, media de diverse forme, în limba maghiară, nefiind supusă nici unui tip cenzură de către autorităţile centrale. Nu înţelegem cum principiile care stau la baza Uniunii Europene, precum toleranţa, dialogul intercultural şi libera circulaţie, pot fi traduse în viaţă, atâta timp cât organizaţii politice precum UDMR, PPMT şi PCM îşi doresc izolare pe criterii etnice, un sistem economic autarhic şi o ignoranţă lingvistică, demnă de un ev mediu întunecat. Noi, Partidul România Unită (PRU) prin intermediul filialelor din Transilvania, considerăm actul semnat la 8 ianuarie 2018, la Cluj-Napoca, de către preşedinţii UDMR, PPMT şi PCM, drept o provocare iresponsabilă la adresa poporului român, o gravă încălcare a Constituţiei României şi a legilor ţării şi lipsă de respect faţă de sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire. 
Solicităm instituţiilor abilitate ale statului român să ia toate măsurile necesare pentru respectarea legalităţii.


Comentarii articol (2 )

#1 Licu16.01.2018,  01:01:08
Dreptul la initiative apartine, de drept, partidelor politice. Trecerea pe ordinea de zi sau nu a unui asemenea proiect legislative apartine forurilor Parlamentului si de amintit aici avizul ( consultative) al ministerelor de resort). De luat in calcul si avizul comisiilor de specialitate sin Senat si Camera inferioara. Sa zicem ca intr-un bun final....se dezbate si apare intrebarea : vor avea majoritate la vot ? Si apare alta intrebare ( de baraj) : la cum arata azi Constitutia Romaniei este posibil, chiar daca trece de votul din Parlament, ca o astfel de "lege" sa fie constitutional ? Cu siguranta ca NU ! Mai este si Presedintele Romaniei care poate respinge , motivate, cu usurinta promulgarea ori intoarcerea in Parlament si ( inevitabil) respingerea. Mai avem si societatea civila, mass media, care cu siguranta vor exercita presiuni. De dragul legalitatii, de dragul Constitutiei si al democratiei...lasa-ti-i pe initiatori sa exercite democratic dreptul lor la libera exprimare si sa culeaga in final foloasele, adica : "NIET !" Au aleg "momentul" tocmai pentru ca majoritatea romaneasca sa "reactioneze" si daca ii lasam sa urmeze "pasii" legali, cu siguranta se vor calma si singuri . "Fiecare pasare pe limba ei piere". Asadar sa nu le cantam in struna, nici pro si nici contra, ca fara sa facem majoritarii "galagie" proiectul lor moare...in incubator, in fasa. Deranjant pentru majoritarii etnici romani, in anul festiv, centenarul Unirii, este doar daca ii bagam in seama. Asadar stimata redactie a ZVJ : am citit cu interes articolul, frumos scris, am luat nota si...il trec sub beneficiu de inventor. Atata tot ! :)))
#2 MRU17.01.2018,  13:45:06
PRU, partid mai nociv ca UDMR, ALDE si PSD la un loc!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter