21.02.2018,  19:27:46 | 0 comentarii | 601 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Patrimoniul cultural hunedorean
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

Puțini dintre noi au reținut faptul că 2018 este și „Anul patrimoniului cultural european”. Pentru a celebra acest eveniment 14 elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” Petroșani (Bănceanu Iustina, Danciu Daniela, Roșca Denisa – clasa a IX-a A, Ceauranu Adelina, Pricop Paula, Herciu Andreea, Tudoran Daiana, Lupu Iuliana – clasa A IX-a D, Metercz Andrada, Sîn Andreea, Laszlo Iulia, Gîrniceanu Corina, Popa Andrei – clasa a XI-a E, Man Maria – clasa a VIII-a D) au participat la Proiectul „Creație și dialog... Descoperind patrimoniul cultural”.

Proiectul
a fost inițiat de Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Inovare Socială (AEDIS) Petroșani în colaborare cu colegiul amintit și a început la 17 februarie. S-a definitivat sâmbătă, 24 februarie a.c. În prima etapă, elevii însoțiți de organizatori (prof. Dorin Răduți, prof. Gilbert Danciu și drd. Luisa Palade) au participat la o excursie în Țara Hațegului unde au poposit la bisericile medievale, unele puțin cunoscute la nivel național. Despre acest itinerar ne va vorbi una dintre participante în următorul reportaj. Proiectul se va încheia sâmbătă, la Galeria Fundației „Ianza Art Intercultural”. Aici elevii vor expune fotografii și desene executate în timpul „pelerinajului”, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate.

Țara Hațegului
Pătrunzând în Țara Hațegului descoperim un tărâm brăzdat de urmele culturii medievale, a cărei vechime rămâne încastrată în zidurile de piatră, în zidurile bisericilor ce fascinează nu doar prin arhitectură, dar și prin istoria lor. Una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin, biserica Sfântul Nicolae din localitatea Densuș, are o înfățișare ce uimește prin măiestria prin care pietrele fasonate, adunate din ruinele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, sunt îmbinate. Se spune că întreaga construcție ar fi de fapt ridicată pe un vechi templu roman. Amestecul elementelor creștine cu cele de ordin păgân este amețitor, fascinant ,demonstrează că orice nouă cultura se va ridica din ramasitele celei precendente. Picturile ce acoperă interiorul au rezistat eroziunii și vandalizarilor de-a lungul veacurilor, sființii cu veșminte de vopsea, cu ochii scoși pe alocuri, veghează asupra credincioșilor ce astăzi se strâng în biserica slujită încă din antichitate (secolul al IV-lea) fără încetare. 
Aparținând secolului al XIV-lea de asemenea, biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Ostrov, ctitorită de cnezii locali, avea să devină peste câteva secole, unul dintre cele mai vechi locașe de cult de pe teritoriul Transilvaniei, ascunzând picturi murale și fresce de o valoare inestimabilă pentru întreg poporul român, dar care din păcate au fost date uitării și acoperite de o tencuială nouă. Gardul, ca o strajă a timpulu,i este alcătuit în întregime din pietre masive, chiar pietre funerare din vremea romanilor. Un alt monument în care arhitectura a încadrat civilizația necontenit încă vie a romanilor este biserica Sfântul Gheorghe din Streisâgeorgiu. Zidăria construită pe o veche biserică de lemn păstrează bucăți de istorie mai veche decât ea însăși, lespezi aduse de la o villa rustica din apropiere. Arhitectura oscilează între stiluri: cel bizantin omniscient se împletește cu influențe nord italiene (binecunoscutul stil gotic) în construcția Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Strei. Piatra brută ascunde un valoros ansamblu de picturi murale „Iisus în glorie”, „Buna vestire”, „Sfântul Nicolae”. Goticul timpuriu și-a pus amprenta și asupra bisericii cnezilor Cândea din Sântamăria Orlea. Piatra brută, păstrată într-o formă excepțională încă din secolul al XIII-lea, portarurile, boltele, ogivele, decorurile te poartă într-o lume împietrită în timp, ce rămâne parcă conservată între pereții vechi ce par a juca rolul unei fortărețe a istoriei. 
Corina GÎRNICEANU


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter